Lidové noviny

Blýskly se nejen hvězdy

- ONDŘEJ BEZR

Tak se zdá, že to doopravdy proběhlo, oddechl si se zjevnou úlevou jeden z hlavních organizáto­rů pátého ročníku festivalu Metronome Prague v sobotu zhruba kolem jedenácté večerní. Tehdy na hlavním pódiu stáli Underworld, poslední headlineři letoška, a dav návštěvník­ů na ploše pod nimi tančil.

Pořadatelé Metronome Prague si museli projít mnoha napínavými okamžiky. Některé byly společné všem, kteří organizují velké kulturní akce v Česku – dvouletý odklad, vlastně trojí vlna prodeje lístků (na následně přesunuté ročníky 2020 a 2021 plus na letošní), přesouvání a doplňování programu. Mnohé horké chvilky byly ovšem specifické. Například spojené s úpravou areálu pražského Výstaviště, kde se hrálo, a jehož Křižíkovy pavilony byly zpřístupně­né doslova pár dní před zahájením Metronomu.

A další nástrahou bylo samozřejmě počasí, to je velká hádanka každé akce pod širým nebem. Předpověď na dny 23. – 25. června skutečně nebyla úplně stoprocent­ní. První den, čtvrtek, spalovalo návštěvník­y tropické vedro, v pátek mělo prakticky celý den nepřetržit­ě pršet. Což se nakonec nestalo, počasí bylo velmi příjemné – až do zhruba půl desáté večerní, kdy začalo nejen hustě pršet, ale oblohu křižoval také blesk za bleskem. Chvilku před plánovaným nástupem hlavní hvězdy, amerického zpěváka Becka. Málokdo asi čekal, že se Beckův koncert uskuteční – až na obdivuhodn­é tvrdé jádro opravdovýc­h fanoušků, které obsadilo svůj prostor pod pódiem a ani v hustém lijáku se nenechalo odradit. V zákulisí mezitím probíhala licitace mezi českými pořadateli, kapelou a její hlavní hvězdou, která chtěla vystoupit, a jejím americkým management­em, který nepřipoušt­í koncertová­ní v bouřce. Ta se nakonec uklidnila a Beck k nadšení všech, kteří vydrželi, na pódium vyběhl a odehrál výborný koncert.

Bylo paradoxní, že o kvalitu Beckova koncertu se už v noci z pátku na sobotu rozhořely spory na sociálních sítích. Nejvíce mu bylo vytýkáno velké množství nasamplova­ných a vůbec „předem připravený­ch“zvuků na úkor živé kapely. Což bylo ale trochu nedorozumě­ní. Protože Beck není rocker, jeho hudba je vrcholný soudobý, svým způsobem postmodern­í pop, beroucí si plnými hrstmi odkudkoli a vyvažující třeba i plně elektronic­ké písně naopak okamžiky, kde zpěvák jen sám hraje na bluesovou foukací harmoniku. Nicméně už dávno to není žádný busker z newyorskýc­h ulic, na kterého se možná podvědomě část publika těšila.

Beck každopádně odvedl výborné představen­í, velmi kontaktní vůči publiku, neboť cítil, že těmhle svým nejvěrnějš­ím, kteří na něj bez jistoty, že na pódium skutečně vystoupí, čekali víc než hodinu v bouřce, hodně dluží. Beck také pro Prahu mírně upravil setlist, například svůj největší hit Loser zařadil oproti zvyklosti hrát jej ke konci vystoupení už na závěr jeho první třetiny – to pro případ, že by se bouřka vrátila a koncert se musel předčasně ukončit.

Dokonalé divadlo

Jakkoli byl Beckův páteční koncert i vlivem okolností pamětihodn­ý, králem letošního Metronomu byl Nick Cave, který se svou kapelou The Bad Seeds vystoupil ve čtvrtek večer a přilákal pod hlavní pódium nejvíc návštěvník­ů. Z někdejší „undergroun­dové“hvězdy se za poslední léta vypracoval Cave v mainstream­ovou megastar, aniž by musel o setinu milimetru ukročit ze svého vkusu, ba právě naopak, mnohá jeho poslední alba jsou vlastně oproti těm starším i pro velkého fanouška těžko straviteln­á. Cave na koncertě ovšem dokáže podat i nové písně tak přesvědčiv­ě, že skvěle zapadnou mezi jeho starší, ať už vysloveně hitové, nebo třeba i trochu opomíjené songy. Zpěvákovo charisma a kazatelský způsob vystupován­í prostě dokážou zázraky a nejen první řady mu zobou z ruky. Málokdo z těch, kdo mají při tomhle koncertě přes dvě hodiny oči navrch hlavy, si možná odmítá připustit, jak dokonale sehrané a secvičené je tohle divadlo. Jak je předem dokonale promyšlený každý zpěvákův pohyb na pódiu, každý prvek kontaktu s předními řadami, dokonce i každý pohyb druhé hlavní pódiové atrakce, houslisty Warrena Ellise.

Nic z toho nesnižuje sílu Caveových písní ani jeho obrovskou muzikalitu nebo dar zasáhnout posluchače na nejcitlivě­jším místě. Jen platí, že vrcholná profesiona­lita, která souboru vládne, ale také zpěvákův hodně specifický smysl pro humor, který mnohdy působí naopak jako rozervanos­t či dandysmus, jsou prostě plnocenné součásti úchvatného divadelníh­o představen­í, kterým koncert Nicka Cavea and the Bad Seeds je.

Co nevídáme denně

Finální hlavní hvězdy festivalu, britští klasikové taneční hudby Underworld, byly na vyvrcholen­í třídenního festivalu dobrá volba, jak vzhledem k věku návštěvník­ů, jehož většina se pohybovala od více než třicítky dále, tak samozřejmě k chytlavost­i jejich hudby a vizuálně vděčnému pódiovému podání. Underworld „nenaštvou“ani toho, kdo elektronic­ké taneční hudbě nemůže přijít na jméno, používají neotravné rytmy i zvuky, mezi nimiž se prolínají melodie, i hlas Karla Hydea má svoji nezaměnite­lnost. No a hodinu a půl všichni stejně čekají na Born Slippy, které ve finále dostanou a nemohou odejít nespokojen­i.

Koncertníc­h položek festivalu bylo podle pořadatelů kolem padesáti. Telegrafic­ky už jen k některým z těch, které nevídáme každý den. Lenka Dusilová předvedla vynikající vystoupení s široce obsazeným Řeka Ansámblem obou producentů posledního alba Petra Ostrouchov­a a Aid Kida plus dalších hudebníků – a koncert to byl emočně i zvukově intenzivní. Poprvé se tu v rámci letošního ročníku ukázala jako velmi příjemná scéna Fontana Stage na Křižíkově fontáně. Podruhé to bylo v pátek při vystoupení Tata Bojs. I ti, kdo tuhle kapelu viděli už mnohokrát, se shodli, že se jednalo o výjimečný koncert, a to nejen zajímavým vizuálem z dílny Milana Caise, ale hlavně maximálním atakem ze strany kapely.

Objevy

Metronome Prague měl i několik zajímavých objevů. Tím zdánlivě nejnenápad­nějším byla britská zpěvačka a písničkářk­a Emily Burns, kterou pořadatelé bohužel „uklidili“na dost skrytou Tree

Stage, jež měla bohužel dost nesnesitel­né přeslechy s druhým hlavním pódiem Park Stage, kde to ve stejné době zrovna roztáčel Marpo se svým Troublegan­gem. Nicméně ani to nemohlo zamezit Emily a její výborné jednorázov­é kapele pod vedením kytaristy Jana Ponocného odehrát jeden z nejpříjemn­ějších, totiž nejnormáln­ějších, nejpřiroze­nějších setů letošního Metronomu.

Zájem si bezesporu zaslouží také Sunnbrella, kapela vedená Davidem Žbirkou, synem českoslove­nské zpěvácké hvězdy. Na repertoáru de facto britské kapely (neboť Žbirka žije v Londýně) se určitě dá ještě pracovat, hlavně po producents­ké stránce, hudební směřování je ale sympatické, jakkoli můžou zjevné hlavní inspirace, totiž ostrovní indierock přelomu osmdesátýc­h a devadesátý­ch let, připadat „obstarožní“– jenomže hudební vývoj se točí v cyklech a právě tahle hudba se v posledních pár letech opět hraje jak v podání pamětnický­ch kapel, tak jejich nových následovní­ků. Není důvod, aby se mezi ně nezařadili i Sunnbrella.

Pátý ročník Metronome Prague se povedl. Celkový počet diváků činil 22 tisíc, což bylo nejvíce za dobu jeho existence. Přitom nebylo potřeba se nikam prodírat, i fronty u cateringu byly snesitelné, toalety velmi kvalitní, bezkontakt­ní placení bezproblém­ové. Nezbývá než se těšit na příští červen, kdy ohlásili pořadatelé šestý ročník.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Králem letošního Metronomu byl Nick Cave se svou kapelou The Bad Seeds
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Králem letošního Metronomu byl Nick Cave se svou kapelou The Bad Seeds

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia