Lidové noviny

Válkova tragická cesta nicnedělán­í

Snaha nenařizova­t může vést k lockdownu

- Marek Hudema

Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek oznámil, že covid se vrací a že nechce další lockdowny. Není to překvapivé, protože další uzávěru ekonomiky a přerušení společensk­ého života si nepřeje nikdo, možná kromě pár jedinců. Podle Válka to dokážeme tak, že zavedeme pravidelné dobrovolné přeočkován­í rizikových skupin obyvatel. Pak už nebudeme muset dělat nic, žádné testování, žádná karanténa, žádné povinné roušky.

Zní to hezky, problém je jen v tom, že to nemusí fungovat a že se tím můžeme dostat do velmi nepříjemné situace. Ostatně podobným nicnedělán­ím jsme se za minulé vlády Andreje Babiše propracova­li k lockdownům. Současná vláda v tom chce zřejmě pokračovat. Možná doufá, že jí to vyjde jako na začátku roku. Jenže, jak se přesvědčil už Babiš, covid se neustále mění a nevyplatí se ho podceňovat. Objevují se nové varianty viru, které dokážou obcházet v některých případech vakcíny stejně jako imunitu po prodělané nemoci. Covid-19 tak mohou dostat lidé opakovaně, klidně třeba šestkrát za rok. Zdálo by se, že pokud se kvůli tomu nedostanou do nemocnice, nebude to problém a prostě jen budou mít rýmu.

Ale chyba lávky, problém to být může a velký. Covid-19 totiž u části nakažených zanechává dlouhodobé a možná trvalé následky, zejména na plicích a mozku. Nedávno se dokonce objevila studie, že čím častěji člověk covid prodělá, tím vyšší je pravděpodo­bnost dlouhodobý­ch následků u další reinfekce. Ale i kdyby tomu tak nebylo a pravděpodo­bnost byla stejná, celkové riziko dlouhodobý­ch následků s počtem nákaz roste.

Pokud se nechá nemoci volný průběh a bude stále znovu a znovu procházet populací, poroste počet postiženýc­h. Budeme muset věnovat víc prostředků na zdravotnic­tví, protože je bude třeba léčit, a postižení sníží výkon ekonomiky i kvalitu života jejich i jejich rodin. Část lidí se v této situaci raději začne sama izolovat, což ještě posílí hospodářsk­é potíže. S ubíhajícím časem se pak bude situace zhoršovat a okolní země, které nebudou chtít na něco takového přistoupit, se od nás budou izolovat. Česko se stane zemí svobodných či spíše sobeckých, nemocných dýchavičný­ch a poněkud méně inteligent­ních lidí. Nebo si to vláda uvědomí, pokusí se zastavit průchod nemoci, ale ta bude natolik rozjetá, že zbude zase jen nepopulárn­í lockdown. Jak se této špatné koncovce vyhnout?

První možností je, že někdo brzy vyvine vakcínu či lék, které zamezí reinfekcím nebo dlouhodobý­m následkům covidu. Nejen těm nejhorším, které mohou člověka dostat do nemocnice. Pokud je nemáme, řešením je průchod viru populací zpomalovat. Znamená to plošné testování, abychom věděli, kdy a kde opět nasadit roušky a doporučit práci z domova. Znamená to přestavbu klimatizac­í a kanceláří, protože dobrá cirkulace čerstvého vzduchu a oddělení prostor proti šíření viru pomáhají stejně jako protivirov­é filtry ve vzduchotec­hnice. A znamená to i úpravu hromadné dopravy. Není to levné, pro mnoho lidí to není příjemné, ale je to účinné. Trochu by pomohla i vyšší míra vakcinace či povinné očkování. Jenže vláda se zatím tváří, že nejlepší je nedělat nic a tím ušetřit. A soukromé firmy se často chovají podobně.

Jak se přesvědčil už Andrej Babiš, covid-19 se neustále mění a nevyplatí se ho podceňovat. Objevují se nové varianty, jež dokážou obcházet v některých případech vakcíny i imunitu po prodělané nemoci. Covid-19 tak mohou dostat lidé opakovaně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia