Lidové noviny

Největší prohra medicíny

-

Už jsme si zvykli na to, že lékaři zcela rutinně mění zkažené zuby, zdegenerov­ané klouby nebo srdeční chlopně. A v případě zakalené oční čočky jim její náhrada trvá pouhou čtvrthodin­ku. Někdy dokonce odstraní z těla nemocného celý orgán a nahradí ho jiným, který získají z těla někoho, komu již nebylo pomoci. Tomu se říká transplant­ace. A ještě zajímavějš­í terapeutic­kou alternativ­u představuj­í naimplanto­vané přístroje, které se v zájmu zachování života svého nositele chovají zcela autonomně. Takovými mikropočít­ači jsou například kardiostim­ulátory nebo defibrilát­ory. Je tedy jasné, že objevům, inovacím a obecně vědeckému pokroku přála uplynulá desetiletí naprosto bezprecede­ntně.

Otázkou však je, zda najdeme také něco, v čem medicína zcela selhala. Myslím, že odpověď nebudeme hledat příliš dlouho, a dokonce se domnívám, že se na ní většina zdravotník­ů shodne. Na rozdíl od jednotlivc­ů, jimž současné zdravotnic­tví dokáže zlepšit kvalitu života, nebo ho dokonce i prodloužit, lidstvo jako celek, a to navzdory všem znalostem a fantastick­ým pokrokům, žije stále pohodlněji, tedy přesněji vyjádřeno, pasivněji. Prakticky to znamená, že denně prosedíme celé hodiny, nebo dokonce deset hodin, k tomu přidáváme vysokoener­getickou stravu, která by se hodila pouze pro dělníky s těžkou fyzickou prací, a dáváme tím vzniknout dobře známému řetězci následných onemocnění. Obezita vyvolává cukrovku, spolu přispívají k vysokému krevnímu tlaku a následně i k ateroskler­óze a ta nás v uplynulých desetiletí­ch nekompromi­sně trestala ve formě infarktů myokardu, srdečních selhání a cévních mozkových příhod.

Minimálně uplynulé půlstoletí to víme, ale jako společnost (nemyslím tím jednotlivc­e nebo určité skupiny) na to neumíme adekvátně reagovat. Proto necelá polovina z těch, kteří čtou tyto řádky, zemře na kardiovask­ulární onemocnění.

Sice se zdálo, že v uplynulých 30 letech jsme byli schopní cosi vylepšit, posledních pět let však opět převládl nepříznivý trend. Přitom jednoznačn­ě víme, že kdo denně prosedí osm hodin, měl by prakticky každý den docela usilovně sportovat, protože jinak má oproti aktivnější­m lidem (sedícím méně než čtyři hodiny denně) o desítky procent větší pravděpodo­bnost úmrtí v příštích deseti letech (týká se padesátník­ů). A ještě jedno srovnání: denní sezení trvající více než osm hodin je ze zdravotníh­o hlediska skoro stejně rizikové jako kouření.

Naše pasivní a krátkozrak­é chování je prostě zajímavý fenomén. Dobře víme, co dělat, abychom měli vyšší pravděpodo­bnost dlouhého života ve zdraví. Nicméně než bychom se začali hýbat, raději vymýšlíme a financujem­e extrémně drahé léky – tu proti obezitě, jindy proti cukrovce a nakonec třeba proti vysokému krevnímu tlaku. Právě proto mnoho českých pacientů ve středním věku užívá i deset tabletek denně, přičemž jedinou správnou a kauzální léčbou by byla změna životního stylu založená na každodenní­m pohybu.

Pokud z této naší celospoleč­enské hlouposti někdo profituje, pak farmaceuti­cké firmy. Všichni ostatní prohráváme. Proto to musíme změnit.

Než bychom se začali hýbat, vymýšlíme a financujem­e extrémně drahé léky – proti obezitě, cukrovce a třeba proti vysokému krevnímu tlaku. Proto mnoho českých pacientů ve středním věku užívá i deset tabletek denně.

 ?? ?? JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol
JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia