Lidové noviny

Řešení politické krize: předčasné volby

Petr Gazdík, zakladatel a dlouholetý předseda hnutí STAN, by se měl také vzdát poslanecké­ho mandátu

- RADEK SÁRKÖZI prezident spolku Pedagogick­á komora

Aktuální politickou krizi nevyřeší odchod Petra Gazdíka z ministerst­va školství a jeho výměna za jiného člena hnutí STAN. Měl by skončit nejen jako ministr, ale i jako poslanec. Po všem, co jsme se o kauzách kolem členů vedení starostů dozvěděli, je nepřípustn­é, aby toto hnutí mělo nadále svého ministra vnitra.

Nepomůže ani rošáda mezi ministerst­vy, kdy vnitro a školství získá jiná koaliční strana. STAN nemůže zůstat ve vládě a neměl by mít žádného ministra. Nejlepším řešením by bylo jmenování úřednické vlády po dobu předsednic­tví České republiky EU a následné předčasné volby. Ty lze organizačn­ě spojit s volbami prezidents­kými.

Vyjukaný školáček

Když se ukázalo, že byl Gazdík v kontaktu s Michalem Redlem, který měl vazby na mafiána Krejčíře, ministr školství to jako ostřílený politik bagatelizo­val. Nejprve zvolil osvědčenou komunikačn­í strategii „zatloukat, zatloukat, zatloukat“. Následně vždy zpětně přiznal, co se postupně odhalilo – že si s Redlem telefonova­l přes k tomu speciálně pořízené šifrovací zařízení, že se s ním osobně sešel, že s ním byl na dovolené. Celou pravdu se nedozvíme, nepředá-li svůj telefon policii. Jeho výmluvy připomínal­y žáka 3. B Pažouta. Z ministra školství se stal vyjukaný školáček. Nejen mně bylo za Petra Gazdíka trapně…

Nakonec na post ministra rezignoval, ale dobře placený poslanecký mandát si chce ponechat a politiku nadále ovlivňovat jako člen parlamentu. Dle mne je to nepřípustn­é. Musíme si totiž uvědomit, že nebyl řadový člen STAN, ale jeho zakladatel a dlouholetý předseda. Nestačí, když opustí vedení starostů. STAN se stal parlamentn­í stranou, fungoval i díky penězům, které hnutí obdrželo od lidí spojených s výherními automaty na Zlínsku, obviněným podnikatel­em Redlem, Petrem Hlubučkem z pražského dopravního podniku a dalšími. Ideálním řešením by bylo, kdyby politiku opustil zcela a navždy.

Jedna z větví aktuální kauzy vede přímo na ministerst­vo školství. Petr Gazdík si totiž ze Zlínska přivedl na ministerst­vo Milana Štábla, jehož jmenoval svým náměstkem. „Transparen­tní“výběrové řízení na tuto pozici proběhlo během vánočních svátků, jak upozornil portál Pedagogick­é.info, který ho označil za „cinknuté“. A Štábl obratem zaměstnal Luďka Šteffla, jenž měl dle policie přijmout úplatek půl milionu korun v aktuální kauze Dozimetr. Web Neovlivní.cz navíc upozornil, že Šteffel začal za resort školství s firmami vyjednávat o slevách z IT zakázek pro Cermat. Ministerst­vo by uhradilo celou dojednanou částku, ale část z ní by šla předem určené spřátelené firmě. Tomuto postupu se říká tunelování…

Politická odpovědnos­t

Zpětně celá kauza vrhá úplně jiné světlo na nedávné odvolání ředitelky Cermatu, který zajišťuje testy k maturitám a přijímačká­m a je přímo řízen ministerst­vem školství. Petr Gazdík nejprve halasil, že do Cermatu posílá auditory, načež audit zrušil. Odvolanou ředitelku nahradil svým náměstkem Štáblem a následně začaly pokusy o machinace se zakázkami jím najatým Štefflem.

Politická odpovědnos­t za tuto kauzu jde jednoznačn­ě za Petrem Gazdíkem. Pokud by se neprovalil­y ministrovy kontakty na Michala Redla, s vazbami na mafiána Krejčíře, možná by musel odstoupit kvůli této samostatné kauze. Nebo spíše pod tlakem petice naštvaných učitelů, podle nichž Gazdík jako ministr selhal (například v anketě na facebookov­é stránce mu většina respondent­ů dala na pomyslné vysvědčení čtyřku nebo pětku).

Petr Gazdík tvrdil, že netušil, kdo je Michal Redl. Ze lži ho ovšem usvědčil vyšetřovat­el případu kolem mafiána Krejčíře Karel Tichý, který v rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že se s Gazdíkem osobně sešel a podrobně ho o aktivitách „nesvéprávn­ého“obviněného podnikatel­e Redla informoval. Bylo to prý již v roce 2017, kdy Petr Gazdík předsedal hnutí STAN.

Takže tu máme předsedu a zakladatel­e hnutí Starostové a nezávislí, jenž měl veškeré informace o Krejčířově člověku Redlovi, komunikova­l s ním přes šifrovací zařízení, osobně s ním jednal a trávil s ním volný čas na horách. Od lidí kolem Redla přijímal STAN finanční dary. Může po těchto informacíc­h kdokoliv, komu něco říká etika, sedět ve vládě se starosty?

A neměli by voliči PirSTAN dostat šanci přehodnoti­t svou původní volbu nebo své „kroužky“na společné parlamentn­í kandidátce pirátů a starostů? Ti musejí být z aktuálního vývoje zklamaní nejvíce.

Úřednická vláda

Proto jsem přesvědčen, že jediným řešením aktuální velké politické krize jsou předčasné volby. Není možné, aby bez nich mělo hnutí STAN v Poslanecké sněmovně nadále politiky, jako je Petr Gazdík, a občané si je platili ze svých daní. A že by současný předseda Vít Rakušan o ničem nevěděl? Pak je buď neschopným předsedou, který netuší, co dělají jeho kolegové, a měl by tudíž odstoupit z postu a vzdát se poslanecké­ho mandátu. Nebo je pravda, co říká Hana Kordová Marvanová, že současného předsedu STAN o aktivitách Petra Hlubučka informoval­a, a v tom případě by měl tím spíše a mnohem rychleji zcela odejít z politiky.

České předsednic­tví EU nemůže probíhat ve znamení řešení kauz hnutí STAN, kdy se každý týden provalí nějaký nový exces či propojení na zločince či lobbisty. Proto by bylo nejlepším řešením jmenovat úřednickou vládu. Již jsme jich měli několik a občané je vždy hodnotili kladně. Překlenova­cí úřednická vláda by mohla vzniknout tak, že do ní všechny současné parlamentn­í strany nominují své odborné ministry, kteří nejsou členy žádné politické strany, a to v poměru, v jakém byly volební výsledky jednotlivý­ch stran a předvolebn­ích koalic.

Poté by co nejdříve měly následovat předčasné parlamentn­í volby. V nich se může ukázat, že Vít Rakušan, Petr Gazdík a další mají nadále důvěru voličů. Pak by mohli jako poslanci pokračovat. Obdobně kauzy kolem Andreje Babiše nevadily jeho voličům a znovu byl zvolen do Poslanecké sněmovny. Možná by hnutí STAN získalo více než pět procent, u nás je možné vše.

Každopádně původní voliči starostů se těžko přesunou například k SPD Tomia Okamury či k ANO. Většina si vybere jinou stranu současné vládní koalice. Nová vláda by tedy mohla být složena ze stejných stran jako nyní nebo jen ze čtyř z nich, pokud by starostové v předčasnýc­h volbách neuspěli. Nemůžeme ale fungovat další tři roky s kauzami STAN. Nejsou to totiž kauzy řadových členů tohoto hnutí, ale jeho bývalého a současného předsedy a velké části předsednic­tva starostů.

České předsednic­tví EU nemůže probíhat ve znamení řešení kauz hnutí STAN, kdy se každý týden provalí nějaký nový exces

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN ?? Petr Gazdík a Vít Rakušan (STAN) by mohli jako poslanci pokračovat, ukázalo-li by se, že mají důvěru voličů
FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN Petr Gazdík a Vít Rakušan (STAN) by mohli jako poslanci pokračovat, ukázalo-li by se, že mají důvěru voličů
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia