Lidové noviny

I bez cestovky s jistotou

Zemi našich historicky nejspřízně­nějších sousedů si spojujeme především s horami. Nabízí ale víc Čtyři tipy, kam vyrazit

- JANA CHMELÍKOVÁ Zítra v LN:

Jednou z velmi oblíbených dovolenkov­ých destinací je Slovensko: ke Slovákům máme blízko kulturně, jazykově, historicky a koneckonců i počtem kilometrů. U našich východních sousedů můžete vyrazit na vysokohors­ké túry, koupat se v některé z přehrad či jezer a leckdo si zamiluje i slovenské termální lázně.

Vlastním vozem jste z Prahy za tři hodiny a 15 minut v Bratislavě. Do Popradu, srdce Vysokých Tater, to autem trvá zhruba 6,5 hodiny. Oblíbené termální lázně v Piešťanech dosáhnete z Prahy za čtyři hodiny a další z nich – Turčianské, Trenčiansk­é nebo Rajecké Teplice či Podhájska – nejsou o moc dál. Podobně rychle se dostanete do termálů v Dunajské Stredě nebo ve Velkém Mederu.

Místo auta můžete využít i autobusové nebo vlakové spojení. Cestovky prodávají i celé zájezdy. „Do Bratislavy či Popradu máme letos nově v nabídce i zájezdy vlakem, které začínají být stále populárněj­ší,“říká Kateřina Pavlíková, mluvčí Čedoku.

Známky, pokuty, palivo Slovenská dálniční známka na deset dní stojí deset eur, 30denní čtrnáct eur. Známky můžete zakoupit online přes web eznamka.sk, v mobilní aplikaci, v automatech na hraničních přechodech a na benzinovýc­h pumpách. Pokud se na dovolenou chystáte s obytným přívěsem a celková hmotnost soupravy přesáhne hranici 3,5 tuny, musíte mít sólo známku i pro tento přívěs.

Zkusit dálnici projet bez známky je na Slovensku nepřiměřen­ý risk. Tamní policie bývá na dálniční piráty bez známky přísná – může jim kromě udělení pokuty také odebrat řidičské oprávnění.

Slovenské pokuty jsou vysoké, blokovou můžete dostat až do výše tisíc eur. Neuhradíte-li ji na místě, může se ve správním řízení vyšplhat až na dvojnásobe­k. Za zdvižený prostřední­ček vůči policistov­i můžete dostat pokutu ve výši 30 eur. Za překročení rychlosti mimo obec o 31 až 60 km/h zaplatíte 30 až 400 eur. Za překročení rychlosti v obci o 20 km/h to „máte“za 50 eur.

Pohonné hmoty stojí na Slovensku podle posledních dat v průměru podobně jako v Česku. Motorová nafta byla k 23. 6. zhruba o korunu na litr levnější, u benzinu byl rozdíl minimální.

Covid a ubytování

Slovenská covidová opatření jsou momentálně o něco přísnější než ta naše. Od začátku dubna už není při vstupu potřeba vyplňovat příjezdový formulář nebo se prokazovat bezinfekčn­ostí ani u neočkovaný­ch osob.

Stále však trvá povinnost nošení respirátor­ů a roušek v sociálních a zdravotnic­kých zařízeních. Mějte je proto pro jistotu po ruce.

Stejně jako u nás, i na Slovensku najdete hustou síť kempů. Jejich vybavení je rozdílné. Odvíjí se od toho i ceny.

Jestliže rádi vyrážíte na cesty bez jasného plánu, počítejte s tím, že právě ubytování by mohlo být letos komplikova­nější. Kvůli omezením posledních dvou let je nyní poptávka po ubytovacíc­h službách na Slovensku nebývale vysoká. Shánění hotelu na poslední chvíli může být v některých oblastech náročné, zejména pro větší skupiny.

Kopce, řeky, atrakce

Co na Slovensku podniknout? Túry ve Vysokých i Nízkých Tatrách či Malé a Velké Fatře se nikdy neomrzí. Máte ale další možnosti. Ve Starém Smokovci zajděte do Tricklandi­e, dům optických iluzí nadchne děti i dospělé. V Bachledove­j dolině na pomezí Belianskýc­h Tater a Spišské Magury můžete navštívit šestisetme­trovou stezku korunami stromů. V Tatranské Lomnici se svezte na bobové dráze nebo zajděte do Muzea TANAP, Ski muzea, případně botanické zahrady. Pobyt u Štrbského plesa si zpestřete projížďkou na člunech.

Krásným zážitkem v Nízkých Tatrách bývá zpravidla prohlídka Demänovské ľadové jaskyně a Jaskyně slobody nebo výstup na nejvyšší horu Ďumbier či lehká procházka kolem Vrbického plesa v Jasné pod Chopkom.

Slovenské toky doslova lákají k vodáctví. Zatímco však české řeky jsou přeplněné vodáky, ty slovenské jsou očividně méně zaplněné. Přitom v mnohém se vyrovnají divokým alpským tokům. Sjezd Hronu zabere pár dní, záleží na zvoleném úseku, nejkrásněj­ší slovenskou řekou je pak prý Dunajec, protékajíc­í Národním parkem Pieniny.

Dáváte přednost koupání? Slovensko nabízí celou řadu krásných přehrad, u nichž si užijete (skoro) jako u moře. Vyrazte na Štiavnické Tajchy, což je soubor 24 nádherných jezer, která vznikla v důsledku hornické činnosti. Oblíbené jsou i Liptovská Mara, Orava, Zemplínská Šírava na východě země nebo naopak k Česku výrazně bližší Sluneční jezera v Senci.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

Maďarsko Štrbské pleso

Nádherná voda ledovcovéh­o jezera, nad níž se tyčí hřeben Soliska, vás okouzlí v každém ročním období. Nachází se v místě, kde se spojují Furkotská a Mlynická dolina.

Bojnice

Romantický zámek, který patří k nejnavštěv­ovanějším památkám ve střední Evropě.

Slovenský ráj

Národní park s roklemi a vodopády. Jeho nejvyšší vrchol, Ondrejisko, má výšku 1270 m n. m.

Bratislava

Z hradu se můžete pokochat vyhlídkou na Dunaj. Centrum je plné kavárniček, restaurací a klubů.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Hřebeny Nízkých Tater jsou atraktivní jak pro turisty, tak pro cyklisty
FOTO SHUTTERSTO­CK Hřebeny Nízkých Tater jsou atraktivní jak pro turisty, tak pro cyklisty
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia