Lidové noviny

Hana Mašková: Královna piruet

Psal se 31. březen roku 1972. Běžný program rozhlasové­ho vysílání náhle přerušila mimořádná zpráva. Hana Mašková, bývalá mistryně Evropy v krasobrusl­ení, zahynula při autonehodě ve Francii. Bylo jí pouhých dvaadvacet let.

- Zítra v LN:

Mašková měla v Coloradu dva páry bruslí, na povinné a na volnou sestavu. „Pak jsme v hotelu vzaly ty na povinné a každá z nás hodila jednu botu s bruslí z hráze do jezera. K volné sestavě už nenastoupi­la,“vyprávěla Nováková. Ještě v Americe začalo vyjednáván­í o přestupu k lední revui Holiday on Ice , s níž

Mašková začala brzy jezdit hlavně po Evropě.

„Vydělala si, byla finančně nezávislá, maminka ji mohla kontrolova­t jen telefonem. Ale zase nebyla dlouhé dny doma,“ líčila trenérka Míla Nováková, co vztahu Hany Maškové s Jiřím Štaidlem rozhodně neprospíva­lo.

Slzy nad anonymy

Odchod k revui úplně hladký nebyl. Navenek komunistic­ký režim úspěšným krasobrusl­ařům přál, protože jim prostředni­ctvím

„Nemohla jsem tomu uvěřit“Mašková, která řídila, zemřela v sanitce cestou do nemocnice. „Podrobnost­i nikdo neznal. Až počátkem osmdesátýc­h let jsem ve Vídni potkala Celflovou, která už žila v Holandsku. Hanka prý velmi naříkala, strašně ji bolely zpřelámané nohy. Celflová pak prodělala šest operací a několik plastik,“popsala tragickou událost Nováková.

Ironií osudu dorazila rakev s ostatky Maškové na pražské letiště tři hodiny před příletem jejího velkého kamaráda Ondreje Nepely, který se vracel ze Sappora s olympijský­m zlatem.

„S dalšími krasobrusl­aři jsme stáli čestnou stráž u rakve šest a půl hodiny, do krematoria v Motole proudily tisíce lidí. Jen Ondra tam nestál, dorazil až v průběhu obřadu,“přiblížil smuteční chvíle František Pechar, o něco mladší krasobrusl­ařský vrstevník Maškové a později úspěšný kouč.

„Nemohla jsem tomu uvěřit. Hance jsme před mistrovstv­ím Evropy nechali ušít bílé šatečky, moc jí slušely. Byla jako sněženka, tak jsem ji pak často oslovovala,“vzpomněla se smutkem na duši paní Míla Nováková...

Vyšlo 23. 6. 2011 ve speciálním magazínu LN: 101 Pohnuté osudy

Redakčně upraveno a aktualizov­áno.

Alice Herz-Sommerová, pianistka z Terezína

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia