Lidové noviny

Chci být prospěšný pro tým

- JIŘÍ ČIHÁK

V sobotu dopoledne ohlásila pražská Sparta další velkou posilu, reprezenta­čního útočníka Jana Kuchtu. Ten na Letnou přichází na roční hostování s opcí z ruského Lokomotivu Moskva.

Když ještě v minulé sezoně vedl belgické Antverpy, fotbalovéh­o útočníka Jana Kuchtu měl trenér Brian Priske na seznamu vytipovaný­ch posil. Nyní se oba potkají v pražské Spartě. „Líbila se mi vize, kterou mi klub nastínil,“řekla nejnovější posila Letenských.

Kuchta promluvil krátce po podpisu smlouvy pro sparťansko­u televizi. V rudém dresu, který měl na sobě naposledy v dorostu, zapózoval do objektivů.

„Chci být hlavně prospěšný pro mančaft a předvádět výkony, jakými jsem se prezentova­l v uplynulém půlroce nebo třeba v nároďáku,“hlásil. „Těším se na kluky, které jsem poznal právě v reprezenta­ci, Kubu Peška znám už ze společného působení v Liberci. Ze začátku to pro mě bude určitě výhoda.“

Před pár lety by napadlo málokoho, jak žádané Kuchtovo jméno nejen na českém fotbalovém trhu bude. Pro Spartu, která sháněla útočníka k Tomáši Čvančarovi, může být jeho příchod terno. A také silný vzkaz zbytku ligy. Vždyť i Kuchtův bývalý kouč Pavel Hoftych po jeho nedávných výborných výkonech v národním týmu líčil: „Být skaut, Honzovo jméno si podtrhnu. Exceloval. Kvalita silová, v zakončení, v nábězích. Jasný palec nahoru.“Také on si na hráčově vzestupu může dělat zásluhy.

Byl u toho, když se Kuchtova kariéra začala lámat správným směrem. „Pár měsíců byl přitom na zabití,“vzpomínal pro iDNES nedávno na společný čas v Liberci. „Otrávený. Roztěkaný. Forma žádná, kondice špatná.“

Z Edenu, kam patřil, tehdy Kuchta dorazil na sever Čech na další z mnoha hostování, později do Slovanu i přestoupil a po zlepšených výkonech mu na Slavii dali druhou šanci. Dál už ten příběh znáte: start ve staronovém působišti mu sice zkomplikov­al covid, do základní sestavy přesto vyletěl nečekaně rychle. Začal střílet góly doma i v Evropě, přispěl k zisku ceněného double a zaujal kluby v zahraničí.

Kuchtu bude krotit Priske Pořád však na veřejnost sem tam proplula informace spojená s jeho složitou povahou. Třeba po loňském předkole Evropské ligy s Legií Varšava, kdy se měl v kabině ohradit proti rozhodnutí trenérů.

„Kuchtič v mojí nepřítomno­sti řekl jednu větu, a pak už to byl z mé strany spíš jen důrazný monolog, kterým to všechno skončilo. Vysvětlil jsem mu co a jak, což on jednou za čas potřebuje,“popisoval incident slávistick­ý kouč Jindřich Trpišovský. A sám hráč později v klubovém dokumentu Totální hattrick sebekritic­ky uznal: „Mrzí mě to. Sám jsem na sebe naštvaný, že si trenéři musí dát tu práci a řvát na mě. Je mi líto, že si na to někdy nepřijdu dřív sám.“Jakou kapitolu teď asi rozepíše ve Spartě?

Po půlroce v ruském Lokomotivu Moskva, kam v lednu přestoupil ze Slavie za 130 milionů korun, se na Letné dohodl na ročním hostování, jež se za rok může změnit v trvalý přestup.

„Trenéra Priskeho znám jen oklikou. Byl v Antverpách, když se o mě zajímaly. Vyptávaly se, cosi proběhlo i s mým agentem,“zmínil Kuchta.

I to pro nyní pětadvacet­iletého útočníka může být zkraje sezony ve Spartě příjemný bonus. Obě strany totiž moc dobře tuší, co od sebe čekat.

 ?? FOTO ČTK ?? Tank. V reprezenta­čním dresu na začátku června Kuchta válel, přenese si formu i do toho sparťanské­ho?
FOTO ČTK Tank. V reprezenta­čním dresu na začátku června Kuchta válel, přenese si formu i do toho sparťanské­ho?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia