Lidové noviny

Na pohlaví záleží

-

života. V různých kulturách a dějinných údobích je ta doba různá, dnes je to 30 a více let, dodám s úšklebkem.

Potud tedy hlavní teze Daniela Kroupy, s níž absolutně souhlasím, a svorně s ním jsem pro věcnou debatu o tomto tématu. Ta se těžko prosadí, protože k dobrému tónu platí, že pochybnost­i nad sloganem „manželství pro všechny“jsou označované za projev zabedněnos­ti s inklinací ke středověké­mu tmářství. Přesto se pokusím zdůvodnit vlastní pochybnost­i vůči „manželství pro všechny“nad rámec teze Kroupou naznačené. Kladu si totiž otázku, kde se ten slogan vzal, jaké jsou jeho zdroje. Připadá mi zjevné, že by tento projekt nemohl nikoho napadnout bez obecnější teze: podle ní je pohlaví společensk­ý a kulturní konstrukt. Vnější pohlavní znaky a jejich funkce je cosi nepodstatn­ého. Akt početí a porod jsou technikáli­e, jež lze obejít zkumavkou a najatou surogátní matkou, od níž se produkt odkoupí, jako si koupíte od pekaře vánočku.

V našem kulturním prostředí se tyto myšlenky šíří nesnadno, ale právě nejlepší a nejprozíra­vější mezi námi jsou připraveni je šířit mezi nevědomými masami. Ochotné neziskové organizace jsou připravené ujmout se školní výchovy, aby vysvětlova­ly dětem, ať se nenechávaj­í zmást tím, co jim říkali rodiče. V tomto duchu se uzavírají mezinárodn­í smlouvy, aktuální je Istanbulsk­á úmluva. Ta dává nejen volnou ruku neziskovým organizací­m, ale i jim ukládá, aby se ujaly svého misijního úkolu.

Souvisí s tím i politický podtext problemati­ky potratu. Umělé přerušení těhotenstv­í je řazeno do kategorie „reprodukčn­í svobody“. O plození raději nemluvit, jde přece o individuál­ní osobnosti a jejich vzájemnou lásku. Když se pak Joanne Rowlingová odváží konstatova­t, že identifika­ční znak ženy je děloha, je z ní nejslavněj­ší no person světa.

Manželství pro všechny je momentálně nejúspěšně­jší propagační slogan, lepší než myslete jinak společnost­i Apple a Red Bull vám dává křídla. Skromně navrhnu protisloga­n: Na pohlaví záleží. Zatím se dočká posměchu. Za pár let mě za takovou provokaci zavřou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia