Lidové noviny

Dovolenou letos prodraží i pojištění

Ceny cestovního pojištění stouply téměř o pětinu. Kartička pojištěnce často nestačí ani na základní péči

- LENKA D. JANČAROVÁ

Cesty do ciziny letos více provětrají peněženky i kvůli cestovnímu pojištění. Pokud se rozhodne čtyřčlenná rodina vyrazit na týdenní rekreaci třeba do Bulharska, zaplatí za pojištění až o stovky korun víc.

„Během června vzrostla cena cestovního pojištění oproti roku 2021 ve stejném období o 18,7 procenta. Nejvyšší zdražení bylo u produktů s vyšším krytím. Vyšší balíčky většinou zahrnují i komplexní krytí covid onemocnění, které u nižších tarifů nemusí být plnohodnot­né,“sdělil LN Arsen Lazarevič ze serveru TopPojiště­ní.cz, který sbírá data pojišťoven.

Třeba pojišťovna Axa zvedla ceny asi o deset procent. Nejvýrazně­ji podle Lazareviče rostou ceny právě těch balíčků, které si Češi před cestou do ciziny pořizují nejčastěji.

Podle dat za letošní červen si 70 procent lidí kupuje balíčky s nejvyšším krytím léčebných výloh, jež obvykle zahrnují i plnou ochranu v případě onemocnění covidem. Jen pětina z celkového množství volí střední variantu pojistného krytí.

Letos bez slev

Některé pojišťovny sice tvrdí, že se nechystají pro letošní sezonu dovolených zdražit, a to i přestože ceny nejen ošetření v zahraničí vzrostly. Zároveň ale nechystají poskytovat dříve běžné slevy.

Podle Lazareviče se sice může na první pohled zdát, že se cena pojistného nezměnila, ale opak může být pravdou. „Víme o pojišťovně, která nabízela slevu 50 procent na cestovní pojištění. Teď slevu úplně zrušili. Je ale velmi složité dopátrat se průměrné ceny, protože jinou cenu nabízí online a jinou třeba na pobočce,“řekl LN Lazarevič.

Letos významně zdražil například převoz zraněných osob nebo jejich ostatků v případě úmrtí ze zahraničí zpět do Česka.

Některé pojišťovny proto nevylučují zvýšení cen v průběhu roku. Zřejmě ještě letos zvedne ceny také jeden z největších poskytovat­elů pojištění na trhu, společnost ERV Evropská pojišťovna, která spolupracu­je s řadou cestovních kanceláří.

Podle ERV Evropské pojišťovny rostou letos také ceny samotných dovolených, což způsobuje zvýšené náklady na škody z pojištění storna. „Může se tak stát, že později v průběhu letošního roku budeme muset k navýšení cen přistoupit,“přiznal manažer komunikace ERV Evropské pojišťovny Vladimír Divoký.

Největší zájem mají podle ERV lidé o pojištění léčebných výloh, které obsahuje i asistenční služby či pojištění odpovědnos­ti bez limitů. Dále evidují opět rostoucí zájem o pojištění storna.

„Obzvláště v současné době, kdy se letiště potýkají se silným nedostatke­m personálu a vzniká na nich chaos, kvůli kterému jsou i rušeny řady letů,“uvedl pro LN Divoký.

Stále ale velké množství cestujícíc­h spoléhá pouze na Evropský průkaz zdravotníh­o pojištěnce (EHIC) neboli „modrou kartičku“. „Jde o evergreen, se kterým se v rámci asistenční­ch zásahů v zahraničí setkáváme stále poměrně často. Spoléhat se v Evropě výhradně na takové řešení není určitě šťastné. V evropských zemích máte nárok na úhradu pouze takového rozsahu péče, která je v dané zemi zdarma běžná pro jejich obyvatele,“upozornil pro LN mluvčí Generali Česká pojišťovna Jan Marek. Další nevýhodou EHIC karet je, že nezahrnují asistenční služby, to znamená koordinaci jednotlivý­ch kroků nutných k pomoci. Člověk si tak musí například převozy zajistit a zaplatit sám.

Jak vybrat pojištění?

Vždy se proto vyplatí v klidu si odpovědět na základní otázky: kam se dotyčný chystá, co tam bude dělat a jak dlouho tam bude. U destinace je třeba brát v úvahu úroveň infrastruk­tury, zdravotní péče a obecně cenovou hladinu nebo její vzdálenost od Česka.

„Zásadní roli hraje, zda budu ležet týden na pláži, nebo se chystám na náročný několikatý­denní trek v horách, případně zda bude mít moje dovolená jinak výrazně sportovní nebo adrenalino­vý charakter. Podle toho je třeba rozhodnout, jaké pojištění sjednám a jaká další opatření k prevenci pojistných událostí provedu,“popsala mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia