Lidové noviny

Křeček odebral své zástupkyni celou agendu

-

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček odebral své zástupkyni Monice Šimůnkové všechny agendy, a to s účinností od 1. července. Uvedl, že její práci provázejí lidské i manažerské komplikace. Šimůnková následně řekla, že se obrátí na Poslanecko­u sněmovnu. Zváží také, zda na Křečka nepodá žalobu za výroky, které poškozují její osobu, a za jeho údajně šikanózní jednání vůči ní.

Ombudsman uvedl, že se rozhodl udělat změnu v organizaci rozdělení agend veřejného ochránce práv, kdy s platností od 1. července přejdou agendy, které v minulosti svěřil své zástupkyni, opět pod jeho podpisové právo.

„Základním předpoklad­em úspěšné spolupráce je vůle a snaha všech zúčastněný­ch se domluvit. A tuto vůli jsem bohužel ze strany paní zástupkyně necítil a necítím. V takové atmosféře pak spolupráce logicky stojí všechny zúčastněné značné úsilí,“uvedl Křeček.

Zákon o veřejném ochránci práv stanoví, že ochránce může svého zástupce pověřit výkonem části své působnosti. Křeček uvedl, že ve snaze ustálit fungování instituce tuto možnost svěřit část agend zástupkyni nadále nevyužije.

„Stále samozřejmě zůstane mou zástupkyní ve smyslu zákona a bude mne zastupovat v době mé nepřítomno­sti. Případně ji mohu pověřit,“uvedl ombudsman.

Šimůnková pro média uvedla, že odebrání agendy považuje za naprosto bezprecede­ntní zásah do pozice zástupkyně veřejného ochránce práv, kterým vyvrcholil­y dlouhodobé problémy mezi ní a ombudsmane­m. Uvedla, že od Křečka včera dostala dopis, ve kterém jí veškerou agendu odebírá s tím, že nadále nemohou spolupraco­vat, protože mají každý jiné názory. Křeček tím tak „vyprázdnil“pozici zástupkyně veřejného ochránce práv, takže ona nyní nemá co dělat, dodala.

„Svoji agendu dělám dobře 2,5 roku, pečlivě, s nejlepším vědomím a svědomím, což on uznal. Jen zkrátka řekl, že nebude tolerovat jiné názory,“řekla Šimůnková. Doplnila, že se tak stalo poté, kdy Senát minulý týden v pátek usnesením Křečka vyzval k tomu, aby přestal se svými xenofobním­i a rasistický­mi výroky, kterými poškozuje postavení ombudsmana, a kdy jej vyzval ke slušnému chování s respektem ke své zástupkyni.

„Považuji jeho jednání a jeho kritiku za útok na osobní čest. Budu zvažovat, jestli pana Křečka nebudu žalovat za jeho výroky, které poškozují moji osobu. A za to jeho šikanózní jednání vůči mně po celou dobu 2,5 roku, co jsem ve funkci,“řekla zástupkyně ombudsmana. Do funkce ji zvolila sněmovna v listopadu 2019, tehdy byla veřejným ochráncem práv Anna Šabatová. Na postu Šimůnková nahradila Křečka. Křeček převzal úřad ombudsmana v únoru 2020.

Premiér Petr Fiala (ODS) k tomu včera uvedl, že kroku nerozumí a bude žádat vysvětlení. Žádat ho bude i předsedkyn­ě sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Na Twitteru uvedla, že se jí zatím krok jeví jako msta vůči Šimůnkové za její jiné názory.

 ?? FOTO MAFRA – A. VAVRÍKOVÁ ?? Ombudsman a jeho zástupkyně v roce 2020
FOTO MAFRA – A. VAVRÍKOVÁ Ombudsman a jeho zástupkyně v roce 2020

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia