Lidové noviny

Daň z nafty asi nízká zůstane

Česká sazba daně z nafty patří k nejnižším v EU Stát zvažuje, že slevu pro diesel auta prodlouží natrvalo

- MIROSLAV PETR

Od začátku července figuruje Česko v pětici unijních zemí s nejnižší spotřební daní z nafty – na hranici minima, které Brusel povoluje. A zdá se, že tomu bude natrvalo. Daňová výhoda podle vládních plánů neskončí 30. září září, jako tomu bude s velkou jistotou u benzinu.

Spotřební daň z obou pohonných hmot snížilo Česko v souvislost­i s vysokými cenami paliv jako pomoc řidičům osobních aut i kamionovým přepravcům počínaje 1. červnem, a to na čtyři měsíce do konce září. V obou případech o 1,5 koruny z litru. Ale vzhledem k tomu, že sazba z dieselu byla výrazně nižší než z litru benzinu, dostala se naftová daň až blízko ke hranici minima (v přepočtu 8,16 koruny z litru), které povoluje Evropská komise.

A Česko se tak rázem dostalo nízkou částkou své naftové daně do společnost­i zemí, jako je už roky Bulharsko nebo Rumunsko a v poslední době vlivem protizdraž­ovacích opatření formou snížení daně také Maďarsko, Polsko a od června Německo.

V případě benzinu je česká nynější snížená sazba 11,34 koruny z litru (EU minimum je 8,88 koruny z litru) devátá nejnižší v EU.

Státu 40 procent z ceny paliva Samotná spotřební daň u nás tvoří skoro 18 procent z finální ceny dieselu a přes 21 procent z ceny benzinu. Společně se sazbou DPH 21 procent tvoří obě daně, inkasované státem, zhruba 40 procent (44 procent u benzinu) z koncové ceny pro řidiče. Ta se dnes pohybuje v průměru skoro 48 korun u benzinu a přes 48 korun u nafty.

Teď ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v České televizi potvrdil, že vláda zvažuje ponechání snížené spotřební daně u nafty trvale. Důvodem je prý konkurence­schopnost s okolními zeměmi. Myšleno zejména pro české silniční dopravce, pro které jsou dopravci z okolních zemí s nízkou naftovou daní nepříjemno­u konkurencí. U benzinu trvalé snížení nebo prodloužen­í ale vláda evidentně neplánuje.

„Jsem příznivec spíš trvalých než přechodnýc­h opatření,“uvedl k tomu Stanjura. Pokud se podle něj vládní koalice na trvalém snížení daně u nafty shodne, musí o tom vláda rozhodnout ještě do konce srpna.

Generální tajemník sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř potvrdil, že šance na zachování nižší sazby daně u nafty vyplývá i ze stále pokračujíc­ích jednání dopravců s ministerst­vem financí. „Chceme na dalším jednání předložit analýzu dat, jak se snížení sazby z nafty u nás projevilo v konkurenci a že to našim dopravcům pomáhá,“uvedl Hromíř pro LN.

O tom, že stát nakonec prodlouží snížení daně z nafty, jsou přesvědčen­i i odborníci z petrolejář­ské branže. Podle šéfa Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivana Indráčka jsou pro to dva důvody. „Česmad je silný hráč a umí úspěšně vyjednávat. Uspěl podobně už před rokem a půl se snížením daně z nafty o korunu u tehdejších ministrů Havlíčka a Schillerov­é,“říká Indráček.

Druhým argumentem podle něj může být samotná vysoká inflace v Česku. Vysoká cena nafty se promítá vlivem přepravníc­h nákladů dopravců prakticky do všech cen zboží i celé ekonomiky státu.

A pak je tu ale ještě politický argument pro zachování nižší daně alespoň u nafty i po konci září. Vláda prezentova­la daňovou slevu (byť v porovnání třeba s Německem nevelkou) jako pomoc řidičům s vysokými cenami. Jenže na podzim nebude u pump situace příznivějš­í a opětovné vrácení sazby na dřívější a vyšší úroveň bude značně nepopulárn­í krok. Nevoli ze strany řidičů by tak mohlo alespoň částečně zmírnit ponechání daňové úlevy u dieselu natrvalo.

Cenové extrémy v EU

Nejvyšší spotřební daň z benzinu i nafty má v EU Itálie, sazba u benzinu tam dosahuje k 18 korunám a u nafty přes 15 korun. Itálie přesto není průměrnou cenou u čerpacích stanic v přepočtu přes 51 korun za litr benzinu v Unii nejdražší. Nejdražší je Finsko s hodnotami kolem 60 korun za litr nafty a přes 62 koruny za litr benzinu. Naopak nejlevněji (za polovinu oproti Finsku) tankují řidiči v Maďarsku a na Maltě.

Některé země pomáhají řidičům s vysokou cenou za tankování snížením daní, výjimečně slevou přímo pro řidiče nebo zastropová­ním ceny. Největší pokles spotřební daně nastal v Německu, které drahotou svých pohonných hmot roky patřilo v horním příčkám cenového žebříčku EU, ale od začátku června srazilo sazbu z nafty v přepočtu o 3,4 koruny z litru a z benzinu až o 7,4 koruny.

Faktem na druhé straně je, že samotná paliva, tedy benzin a nafta, zdražují na evropské burze tak vysokým tempem, že se nejen u nás, ale dokonce i v Německu cena i po daňové slevě po pár dnech vyšplhala nad úroveň před snížením sazeb. Takže řidiči na cenovkách stojanů viděli slevu pouhých několik dnů. I když fakticky platí, že nebýt snížení daně, platili by dnes v případě Česka za litr benzinu i nafty ještě o 1,50 koruny více.

 ?? ?? aktuální výše spotřebníc­h daní na motorová paliva v korunách na litr; přepočet ke včerejšku
* Mimořádné snížení spotřební daně
15,26 18
14,69 17,71
17,9
16,52
15,88
15,78
15,91
17,31
12,69
aktuální výše spotřebníc­h daní na motorová paliva v korunách na litr; přepočet ke včerejšku * Mimořádné snížení spotřební daně 15,26 18 14,69 17,71 17,9 16,52 15,88 15,78 15,91 17,31 12,69

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia