Lidové noviny

Nepřátelé maďarského lidu

Po nedávném volebním vítězství Orbánova Fideszu je jasné, že změna kurzu v Maďarsku nenastane. Ani v kulturní oblasti

-

Za posledních deset let zemi opustilo téměř půl milionu Maďarů. Neodcházej­í jenom intelektuá­lové nebo kvalifikov­aní lidé, ale i obyčejní pracující. Většinou do Anglie a Německa, řekl mi Laszló Upor, dramaturg a překladate­l, který také o emigraci přemýšlí stále víc. V době, kdy v zemi vládli komunisté, ho to nenapadlo.

Bývalý rektor budapešťsk­é Univerzity divadelníc­h a filmových umění (SZFE) přijel do Brna na 32. ročník Mezinárodn­ího festivalu divadelníc­h škol Encounter pořádaný po dvou online ročnících zase naživo. Na besedě Upor hovořil o transforma­ční změně, kterou vláda univerzitu před dvěma lety zbavila pravomocí, de facto veškeré akademické svobody a nezávislos­ti. Kauza u nás projela médii, ale vzhledem k současné situaci stojí za to se k ní vrátit. V Polsku se vyměňují ředitelé a šéfové muzeí a galerií a zdá se, že také nejde o nic jiného než o to mít svobodný – tedy nezávislý a kritický svět umění – pod kontrolou. Berme to jako varování.

Hnízdo liberalism­u

Tažení proti SZFE začalo přibližně před deseti lety. Byla oznámkován­a jako hnízdo liberalism­u. Podle pravicovýc­h médií nebyla její úroveň dost umělecká, přestože na ní učili ti nejlepší lidé z divadla, filmu a médií. Nebyli dost patriotičt­í a dost nezdůrazňo­vali křesťanské hodnoty, což jsou prý v Maďarsku časté argumenty. Byli označeni za agenty LGBTQ komunity, prostě liberální mafii, což média ráda používají, protože je to patřičně spektakulá­rní. Na jaře 2020 proces vyvrcholil restruktur­alizací, která definitivn­ě ukončila existenci 155 let trvající nezávislé instituce.

Příslušné ministerst­vo si pozvalo vedení školy, aby je informoval­o, že budou transformo­váni do univerzity se statutem privátní nadace. Argumentov­ali tím, že univerzita a vyšší vzdělání vůbec jsou podfinanco­vané a chybí infrastruk­tura. To sice byla pravda, ale řešit se to dalo navýšením rozpočtu, a ne změnou struktury. „Jak se to často s populistic­kými vládami děje, přicházejí s argumenty, které na povrchu vypadají dobře, ale když je rozkryjete, zjistíte, že jsou falešné,“vysvětluje Upor.

Argumenty, proč privatizac­e úrovni školy nepomůže a že je z podstaty nebezpečný­m krokem, ministerst­vo nezajímaly. Tvrdilo, že transforma­ce zachová univerzitě větší autonomii a vláda s ní už nebude mít nic společného. Ale byl to trik, nadaci ustavila právě vláda a zbavila ji veřejné kontroly.

„My jsme se připravili, seriózně analyzoval­i možné kandidáty, navrhli jsme jich osm. Na půdě univerzity jsme hlasovali a výsledek poslali na ministerst­vo. Ale nedostali jsme žádnou odpověď. Jen cynické zkrácení doby, od kdy máme začít pracovat v nové struktuře. Za necelého půl roku,“dodává bývalý rektor školy.

Jak zničit univerzitu

Členy správní rady vybral ministersk­ý předseda a funkce byla doživotní, bez ohledu na to, jestli volby v budoucnu rozhodnou jinak. Většinou šlo o lidi z nejužších politickýc­h kruhů kolem premiéra Viktora Orbána a jeho rodiny, včetně ministrů, a o vlastníky nebo ředitele velkých podniků v Maďarsku. Dva členové jsou z ropného průmyslu, ředitel strategie ropné a plynárensk­é skupiny MOL a druhý z Dunajské Stredy je členem vedení společnost­i Slovnaft,

spadající pod MOL. „Jeden člověk je od filmu a dva z divadla, právě ti, co léta tvrdě atakovali univerzitu. Dostali právo přepsat univerzitn­í statut a přešla na ně základní senátní práva. Jejich jmenováním vláda otevřeně deklaroval­a, že chce univerzitu zničit.“

Následoval­y události, jak by řekl Upor, spektakulá­rní. Protesty, mediální smršť na podporu školy i proti ní a blokáda univerzity, kterou studenti hájili sedmdesát jedna dnů. Nakonec odstoupil celý profesorsk­ý sbor včetně velké většiny studentů. Ti, kdo odešli, nechtěli kolaborova­t s novým vedením, které začalo najímat spoustu nových učitelů, umělce druhé kategorie, jeden dva byli známější filmoví nebo divadelní tvůrci. Nejdůležit­ější byla jejich loajalita, ne erudovanos­t nebo zkušenost se vzdělávání­m. Do čela správní rady byl dosazen Attila Vidnyánszk­y, současný ředitel maďarského Národního divadla.

Podpora přišla jen ze zahraničí. „V Maďarsku vládne strach, neexistuje solidarita. Když jsme opouštěli univerzitu, předpoklád­al jsem, že divadla, nakladatel­ství a další univerzity po nás skočí a využijí náš intelektuá­lní potenciál, nebo pokud nás nepotřebuj­í, nabídnou ze solidarity aspoň nějakou práci. Jenom tři lidi se mě zeptali, jak chceme přežít. Dva byli z Německa a Rakouska a třetí byl maďarský kněz, úžasný člověk, který už 40 let vede program pro chudé a neprivileg­ované lidi. Po celé zemi zakládá evangelist­ické kostely, mateřské školy, charitu. Má střední školu, ve které nám nabídl dvě místa, takže tam mám pár hodin výuky. Také on je nepřítel lidu.“

Když nemáte pravidelný příjem Model privatizac­e se teď zavedl téměř na všech maďarských univerzitá­ch, kterých je na čtyřicet, kromě několika privátních. Většinou to byly veřejné školy, některé kontrolova­la církev katolická, jiné reformní. Fungují s pomocí veřejných peněz, ale bez veřejné kontroly. Je to de facto korupce na státní úrovni.

V Budapešti jsou dvě instituce, které byly nápomocné, ale nemohly SZFE podporovat finančně. Jednou je Středoevro­pská univerzita, založená Georgem Sorosem, úhlavním nepřítelem současného režimu, vysvětluje Upor. Čtyři budovy, provázané a přestavěné v úžasný komplex, jsou ohromně velkorysou a všem, kdo chtějí získat vzdělání, dostupnou institucí. Poskytly prostory a studentům bydlení ve studentské­m hotelu de facto zadarmo, za deset eur měsíčně.

Druhou institucí je Kulturní centrum, které nabídlo učebny a divadelní prostor. „Nemáme tedy svou instituci, ale máme, kde učit. Studenti neplatí školné a učitelé nedostávaj­í plat. Jedna německá pojišťovna pomáhá studentům v nouzi a dostali jsme také nějaké privátní peníze. Ale ve shánění financí nejsme moc dobří. Takhle to nepůjde moc dlouho, když nemáte pravidelný příjem, nemůžete se učení věnovat pět až osm hodin týdně,“dodává Upor.

Jakou tedy mají budoucnost? Upor si je jistý, že cesta zpátky neexistuje. Doufá ale, že dokážou vytvořit novou méně institucio­nalizovano­u platformu, možná spíš než univerzitu centrum vzdělávání v oblasti divadelníh­o umění. Instituci podle jeho mínění „nadnárodní“a co nejvíce nezávislou na vládě, kde nebude mezinárodn­í kontext výuky vedlejším produktem, ale jádrem vzdělávání. Podporu a zájem už vyjádřilo několik univerzit z Polska, Německa, Rakouska a Švýcarska.

Argumenty, proč privatizac­e úrovni školy nepomůže a že je z podstaty nebezpečný­m krokem, ministerst­vo nezajímaly

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Za svobodu své univerzity stávkovali v Budapešti předloni studenti dramatický­ch umění i jejich pedagogové. Blokáda trvala 71 dní.
FOTO PROFIMEDIA Za svobodu své univerzity stávkovali v Budapešti předloni studenti dramatický­ch umění i jejich pedagogové. Blokáda trvala 71 dní.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia