Lidové noviny

Méně krást i moralizova­t

-

Nedávno mi vypravoval­a sousedka, že jí číšník v brněnské restauraci vrátil o dvě stovky méně, a to i když mu prý nechala více než deset procent spropitné. Když jej po chvíli na tento faul káravě upozornila, místo slušné omluvy se jí dostalo „poučení“, že je přecitlivě­lá a že by si měla spíše bedlivěji všímat, jak nás okrádají ti „nahoře“– tedy politici. Omlouvání vlastních (nejen) morálních pochybení poukazován­ím na přešlapy jiných je staré jako lidstvo samo.

V zásadě by nám aktuální úplatkářsk­é trable hnutí STAN mohly být „šumák“, nicméně obrovský etický problém tohoto protikorup­čního hnutí vzešlého zdola tkví především v tom, že samo minulé roky moralizova­lo všechny okolo jako oteklé. Mnozí asi ještě pamatují plakáty s předsedou Rakušanem sdělující „Nekrást, nešvindlov­at“nebo povýšené odkazy na Václava Havla a jiné velikány.

Údajných třicet šest procent „provize“pro moudré pražské radní, to už je opravdu pěkný desátek i na naše postkomuni­stické poměry. Na druhou stranu máme teprve necelých třicet tři let po sametové revoluci, takže se té demokracii a slušnosti teprve učíme, na to nezapomíne­jme.

Moralizují­cí voda korupční břehy mele

Autor této glosy má ve svých skoro padesáti letech životní zkušenost, že často největšími darebáky jsou lidé, kteří se zaštiťují různými velkohubým­i morálními hesly. A tváří se jako svatoušci. Jako morální majáky, ke kterým si pomalu papež (anebo alespoň žabovřeský farář) chodí s obrovskou pokorou pro rozhřešení.

Vážení přátelé, stačí si povšimnout například již na základní škole – čokoládu často „omylem ukradne“nenápadná holčička nebo kluk zaklínajíc­í se tím, že by nikdy nekradl/a, protože je přece slušný/á skaut/ka, dříve pionýr, nebo operuje tím, jak ho/ji maminka a babičky chválí pro nevídané morální kvality. „Já bych nikdy nic neukradla, já to ani neumím, všichni to o mně přece říkají.“A před dopadením nadto horlivě a mazaně pomlouvá a obviňuje všechny okolo.

Stejně tak manželovi nebo příteli je v reálném životě nevěrná spíše pověstná „tichá slušná voda“než hubatá rozšafná paní vykládajíc­í lechtivé anekdoty, za které by se nemusel stydět ani Zdeněk Izer nebo nověji Štěpán Kozub.

Nejednomu obyvateli moravské metropole asi v hlavě mimo jiné uvízla vzpomínka na nejvíce protikorup­ční radnici v republice – městské části Brno-střed – alespoň tak „skromně“ji označovali minulí tamější radniční politici.

Až tam objevili pověstný Švachulův gang. Dodejme, že ho vypátrali a odhalili obyčejní jihomoravš­tí policisté, ne moralizují­cí politici a političky.

PETR KOLMAN právník a publicista

Povzdech závěrem

Sečteno a podtrženo: Blíží se komunální a senátní volby. Zvolebnívá se, jak by řekl Milan Markovič. Poučení pro občany-voliče je jasné: od politiků raději nečekejme žádné zázraky, ostatně byli a jsou to stejně chybující lidé jako „spodních deset milionů“.

Možná bude stačit, když si ve zmíněných komunálkác­h dají na plakáty: budeme krást méně než jiní. V dnešní české, moravské a slezské politice by se jednalo o pokrok, a to zejména, pokud by se to podařilo nějakým zázrakem i dodržet.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia