Lidové noviny

„Věřím, že zase půjdu nahoru“

- KAREL KNAP zpravodaj z Wimbledonu

Během léčby zraněného lokte a covidu začala vařit a pořídila si psa. Teď se tenistka Barbora Krejčíková vrátila na kurty a postupila do 2. kola Wimbledonu.

Nejprve ji vyřadilo zranění lokte, pak Barboru Krejčíkovo­u na Roland Garros skolil covid. V práci se jí po fantastick­é minulé sezoně nedařilo. Po měsících kurýrování se však zase cítí fit a v úvodním kole Wimbledonu si připsala první vítězství od únorového turnaje v Dauhá.

V jedné sadě neudržela vedení, ale zvládla tiebreak. Ve druhé neuhádala spor s rozhodčím, v němž si byla jistá svou pravdou, nicméně vzápětí už nezadržite­lně kvapila za postupem. Loňská šampionka Roland Garros přemohla Marynu Zanevskou z Belgie 7:6, 6:3 a svou druhou účast v hlavní soutěži londýnskéh­o grandslamu zahájila zdárně.

„Je příjemné, že jsem z kurtu odešla jako vítězka,“řekla na tiskovce. „Výhra mi určitě dodá sebevědomí. Nemám za sebou zápasy, které mi chybí. Jsem ráda, že se s každým tréninkem a utkáním zlepšuju. Potřebuju nabrat co nejvíc herní praxe a urvat co nejvíc vítězství.“

Utrpěla během pauzy nejvíc vaše sebedůvěra?

Utrpěla. Ale asi to tak chodí. Zatím jsem neměla zkušenost s takovou přestávkou. Nikdy jsem na tak dlouho nevypadla. Chybí mi zápasová vyhranost. Jak to popsat...

Teprve oprašujete automatism­y při řešení různých situací?

Hm. Dřív jsem důležité momenty zvládala bez přemýšlení. Teď mi při nich letí hlavou dost věcí. Pak dělám víc chyb. Ale poučila jsem se a dneska jsem přemýšlela míň.

Co doba změnila v nastavení vaší mysli?

Určitě jsem hladovější. Věřím, že když budu hrát a zůstanu zdravá, zase půjdu nahoru.

V Paříži jste podlehla domácí Parryové a v slzách jste mluvila o nárazu do zdi. Vysvětlil leccos následný test na koronaviru­s?

Byla jsem hlavně hodně smutná, že s Kačkou Siniakovou nemůžu hrát debla. Ale taky jsem pochopila, proč mi v singlu chyběly síly v nejdůležit­ějších momentech. Vždyť připravená jsem byla dobře.

Vleklé zranění, pak covid. V minulých měsících jste musela překonat několik těžkých chvil. Nadávala jste na nepřízeň osudu?

Ani ne. Prostě jsem okolnosti přijímala, jak přicházely. Covid byl dost náročný. Proležela jsem pět dní, bylo mi fakt blbě. Bála jsem se následků. Všichni mi radili, abych nezačínala moc brzo. I proto jsem zrušila účast v Birmingham­u. Naštěstí už se cítím dobře, musím zaklepat. Tělo se s nemocí dobře vypořádalo.

Krejčíková vypadla hned v prvním kole, které má teď na londýnském grandslamu již zdárně za sebou

Loket už je v pořádku?

Naprosto! (klepe na stůl) Už prý o něm nemám přemýšlet a stresovat se. Tejp na něm mám při zápasech jen z preventivn­ích důvodů na doporučení doktorů.

Když jste na jaře necestoval­a po světě, našla jste nové záliby?

Bylo jich víc. Ale nejvíc mě začalo bavit vaření. Docela dost času jsem strávila v kuchyni. Od kondičního trenéra jsem dostala

Lákalo vás kuchtění už dřív?

Vždycky jsem k němu tíhla. Chtěla jsem si to zkusit. Přijde mi, že nemám špatné chutě na jídlo. Jen mi chyběl čas. Teď jsem ho měla, přifařila jsem se k mamce a chtěla pomáhat. Před Wimbledone­m jsme pekly jahodovou bublaninu. Bylo fajn strávit doma víc času a objevit nová společná témata.

Taky jste si pořídila nového psa, že?

Vyrůstala jsem s pejskem od devíti let. Loni nám umřel, všichni jsme z toho byli špatní. Hned po Turnaji mistryň jsme jeli s rodiči pro nové štěně, pro dalšího jorkšíra. Všechno bylo hned lepší. Myslím, že teď Foxík dává našim pořádně zabrat, je to uličník.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ve wimbledons­ké generálce v Eastbourne
FOTO PROFIMEDIA Ve wimbledons­ké generálce v Eastbourne
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia