Lidové noviny

Jen ať se třpytí

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Toto léto je upocenější než obvykle. Tentokrát za to ale nemohou jen třicítková vedra, ale i nový film australské­ho režiséra Baze Luhrmanna. Jeho životopisn­ý snímek o králi rokenrolu totiž představuj­e Elvise Presleyho jako chlapce z Mississipp­i, který z bavlněné košile vyrostl do overalu posetého blyštivými kamínky. Narvaný v těsné kombinéze a zahalen do vlajícího pláště působí jako superhrdin­a. A ačkoli z něj pod rozpáleným­i světly doslova leje, není jiné hvězdy, které byste chtěli být více nablízku.

Elvise, jehož ztvárnění se v novém filmu zhostil herec Austin Butler, všichni znají jako hudební ikonu se sametovým hlasem. Elvis je popkulturn­í symbol. Hrál hudbu, kterou do té doby běloši nehráli, a tančil tak, jak dosud slušní lidé netančili. Elvis je ikona, po níž nezůstalo jen divoké Hound Dog či něžné Can't Help Falling In Love, ale i móda, která rostla spolu s ním a přetrvala dodnes, ačkoli je Král již pětačtyřic­et let po smrti.

film.

a jako by ani nevěděl, co způsobí, kus látky hodil do diváků. Delirium jeho fanynek bylo zaručeno.

Mohlo by se zdát, že se Elvis později stal tlustým opilým čtyřicátní­kem, tak směšným ve své slavné kombinéze, která mu byla po letech drogového opojení příliš těsná. Elvis – král rokenrolu – ale žije dál. Svou estetikou a módním vkusem ovlivnil mnohé další – zpěváka Prince, Davida Bowieho, ale i tvorbu módních domů jako Gucci či Versace. A jak by asi bez něj vypadal šatník nyní populárníh­o modemana, britského zpěváka Harryho Stylese, který šokuje svými blyštivými overaly? To Elvis byl první!

Elvis bořil stereotypy i v módě. Vymykal se americké posedlosti denimem a džíny nenosil rád. Připomínal­y mu prý jeho dělnický původ.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Zpocený a nesmrtelný. Elvise Presleyho na hudebním i módním vrcholu vzkřísil nový životopisn­ý
FOTO GETTY IMAGES Zpocený a nesmrtelný. Elvise Presleyho na hudebním i módním vrcholu vzkřísil nový životopisn­ý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia