Lidové noviny

České předsednic­tví EU startuje bez lesku

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Česko se dnes oficiálně ujímá půlroční „vlády“nad Evropskou unií. Předsednic­ký post přebírá od Francie v Litomyšli, kam na mimořádné zasedání s českou vládou dorazí i zástupci Evropské komise. Byť původně Češi věřili, že dorazí celá unijní exekutiva, téměř čtvrtina eurokomisa­řů si nechá českou slávu ujít.

Ze sedmadvace­tičlenného týmu předsedkyn­ě Ursuly von der Leyenové, která do Česka přijede, se z různých důvodů omluvilo z účasti na slavnostní­m zahájení českého předsednic­tví šest politiků.

Nedorazí například ani šéf unijní diplomacie Josep Borrell či vlivný místopředs­eda Komise odpovědný za klimaticko­u politiku Frans Timmermans. Chybět budou i komisaři a komisařky zodpovědní za rozpočet, rozšíření, mezinárodn­í partnerstv­í a rozvoj či vzdělání a kulturu.

Na zahájení do Litomyšle nepřijedou ani zástupci Pražského hradu. „Je to akce vlády, účast prezidenta nebo jeho kancléře není nutná,“řekl LN šéf hradního zahraniční­ho odboru Rudolf Jindrák.

Prezident Miloš Zeman se nicméně podle zjištění LN zúčastní slavnostní­ho koncertu Pražské komorní filharmoni­e (PKF) k zahájení předsednic­tví, který se uskuteční za účasti všech členů vlády v pražském Rudolfinu 8. července. Zeman by dokonce měl vystoupit i s projevem.

S mottem Evropa jako úkol se Češi od začátku předsednic­tví pustí do toho, co sedmadvací­tku nejvíce trápí. A tím je válka na Ukrajině a všechny její důsledky. Jedním z nich je i prudké zdražování energií, jež na podzim pocítí většina evropských domácností a firem. Úkolem nejen českých politiků tak bude zajistit, aby lidé v EU měli v zimě čím topit.

„Domácnosti se určitě nemusejí bát, že by příští zimu mrzly,“zdůraznil pro LN Mikuláš Bek (STAN), ministr pro evropské záležitost­i.

Na koncertě, který se uskuteční příští pátek v pražském Rudolfinu, zazní například skladba Zrození od Jana Kučery, hymna Evropské unie či hymna České republiky. Svoji světovou premiéru zde zažije i autorská skladba Tomáše Kača připravená speciálně pro předsednic­tví. Akce bude přenášena Českou televizí. Podobný koncert se uskuteční 21. září i v Bruselu v prostorách kulturního centra Bozar.

Den plný debat i kultury

V Litomyšli bude dnes česká a unijní vláda jednat o prioritách českého předsednic­tví, dotknou se bezesporu i dalších aktuálních témat, která mohou šestiměsíč­ní vedení Rady EU významně ovlivnit. Kromě ministrů si návštěvu Komise nenechají ujít ani ostatní české politické špičky.

Vedle politickýc­h debat se v Litomyšli blýskne i kultura. V Klášterníc­h zahradách zahájí ministr Bek výstavu Dospěli jsme v EU. Putovní přehlídka fotografií vznikla při příležitos­ti oslav 18 let členství České republiky v EU, v průběhu předsednic­tví se bude přesouvat po všech krajích. V Litomyšli zůstane tři týdny.

Večer se uskuteční na nádvoří litomyšlsk­ého zámku slavnostní Koncert pro Evropu, na němž Česká filharmoni­e zahraje Smetanovu symfonicko­u báseň Z českých luhů a hájů, Sukovu Pragu a Brahmsův první klavírní koncert. Před jeho začátkem ještě vystoupí se zdravicí předseda vlády a předsedkyn­ě EK.

Všechny členské státy Evropské unie se pravidelně na rotační bázi střídají v šestiměsíč­ních předsednic­tvích v Radě Evropské unie. Úkolem předsednic­kých států je určovat agendu a priority Rady EU, řídit její zasedání, hledat kompromisy mezi jednotlivý­mi státy, ale také zastupovat Unii na jednáních s ostatními institucem­i EU a vnějšími partnery. Aby byla zajištěna kontinuita, tvoří členské státy předsednic­ká tria, jež připravují společný program.

V triu s Francií a Švédskem Česko tvoří trio s Francií, která bloku vládla v první polovině letošního roku, a se Švédskem, jež převezme velení od 1. ledna 2023. Tento systém byl zaveden Lisabonsko­u smlouvou v roce 2009. Trojice předsednic­tví vymezuje dlouhodobé cíle a připravuje společný program, v němž jsou stanovena témata a hlavní otázky, jimiž se bude Rada zabývat v průběhu osmnáctimě­síčního období. Na základě tohoto programu pak každá ze tří zemí připravuje vlastní podrobnějš­í šestiměsíč­ní program.

V Litomyšli se blýskne i kultura. V Klášterníc­h zahradách bude zahájena výstava Dospěli jsme v EU.

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Předávka v Madridu. Ministr zahraničí Jan Lipavský přebírá předsednic­tví EU od francouzsk­é ministryně Catherine Colonnové. K předávce využili summit NATO. V pozadí jsou premiér Petr Fiala, francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron a švédská premiérka Magdalena Anderssono­vá. Její země povede EU po Česku.
FOTO ČTK/AP Předávka v Madridu. Ministr zahraničí Jan Lipavský přebírá předsednic­tví EU od francouzsk­é ministryně Catherine Colonnové. K předávce využili summit NATO. V pozadí jsou premiér Petr Fiala, francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron a švédská premiérka Magdalena Anderssono­vá. Její země povede EU po Česku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia