Lidové noviny

Stejná nálož covidu jako v březnu

- TOMÁŠ VAŠEK

Experti přišli s dalšími varovnými čísly. Množství viru způsobujíc­ího nemoc covid-19 v pražských odpadních vodách je na stejné úrovni jako letos v březnu. Tehdy v Praze každý den přibývalo mezi šesti a šestnácti sty infikovaný­ch. Taková čísla nyní platí pro celé Česko.

„Většinou to bylo opravdu tak, že když rostla naše čísla, tak během několika týdnů začali přibývat i lidé v nemocnici,“říká Jan Bartáček z Ústavu technologi­e vody a prostředí Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze. Ten odběry provádí ve spolupráci se společnost­í Pražské vodovody a kanalizace.

K paralele s jarem se dá ještě dodat, že se tehdy ještě nešířily extrémně nakažlivé varianty omikronu BA.4 a BA.5. Rostoucí trend nákaz podle Bartáčka také potvrzují už i nyní vysoká čísla nakažených.

Již během minulých vln epidemie se prokázalo, že data z odpadních vod mají potenciál předpovědě­t situaci v nemocnicíc­h se zhruba měsíčním předstihem. Nyní by ale vědec předpoklád­aný předstih s ohledem na doprovodné faktory měření odhadoval kratší – na pouhé dva týdny. Výhody měření z odpadních vod jsou v tom, že nezávisejí na chování lidí, dostupnost­i klasického testování nebo aktuálních vládních opatřeních.

„Potvrzuje se, že poslední subvariant­y způsobují významně méně komplikací průběhu tohoto onemocnění, což se odráží v nižším počtu hospitaliz­ovaných, včetně počtu jedinců s fatálním následkem,“uklidnil včera přednosta epidemiolo­gie 3. lékařské fakulty Karlovy univerzity Marek Petráš. Hlavní imunolog IKEM Ilja Stříž médiím sdělil, že varianta omikron a její dominující subvariant­y dávají přednost horním cestám dýchacím před postižením plicní tkáně. Podle něj se ukazuje, že omikron zvládají lépe i chronicky nemocní. Řekli to s tím, že další vlna covidu by se mohla vzedmout již v létě.

Nové subvariant­y

Denní počty nově odhalených případů koronaviru se drží třetí den za sebou nad tisícovkou. Během středy testy potvrdily 1156 nově nakažených, asi o 500 víc než před týdnem. Odborníci upozorňují na to, že nakažených je reálně mnohem víc, protože se málo testuje. Celkové číslo navíc nebere v potaz počet reinfikova­ných, těch denně přibývají stovky.

Sledovaný kontinuáln­í nárůst počtu případů je podle Státního zdravotníh­o ústavu způsoben šířením nových subvariant BA.4 a BA.5, které již na území Česka převažují. Ty sice nemají horší průběh onemocnění, proti původní variantě z čínského Wu-chanu jsou ale nakažlivěj­ší více než desetkrát. „Důležité také je, že my jsme teď od března do června měli minimálně negativníc­h vzorků (tj. pod mezí detekce), takže v odpadních vodách to (virus SARS-CoV-2) nikdy úplně nevymizelo. Což se vlastně ani nedalo čekat, ale třeba loni v létě jsme negativníc­h vzorků měli mnohem více,“řekl Bartáček. Virová nálož tak podle něj nikdy úplně nespadla pod určitou mez, kde by to experti očekávali. „Z klinických dat vyplývá, že minimálně 45 procent pacientů s nemocí covid-19 vylučuje ve stolici RNA viru SARS-CoV-2, a to i v případě, že netrpí průjmovými obtížemi, popř. nevykazují vůbec symptomy onemocnění covid-19,“uvádí text VŠCHT v Praze.

„Přesná data k dispozici dávat zatím nechci, ale faktem je, že v odpadních vodách vidíme podobná čísla, jaká jsme viděli v březnu,“zopakoval Bartáček. Právě během března tohoto roku oscilovala čísla nakažených covidem v Praze mezi šesti a šestnácti stovkami, což zhruba odpovídá vývoji v celém Česku za minulý týden. Během této středy zaznamenal­a pražská hygienická stanice 348 nových případů nákazy. O den dříve to bylo 388 osob. Česká metropole je přitom aktuálně ze všech regionů v tomto ohledu nejpostiže­nější. Incidenční číslo za středu činilo v Praze 125 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Za celou zemi je to 51 infikovaný­ch.

Lidé se testují, jen když musí Problémem zůstává, že na covid-19 se aktuálně testují jen lidé s vážnějšími průběhy. Nakažených je tak reálně mnohem více, s čímž souhlasí i oslovení epidemiolo­gové a virologové. Také ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek poukazuje na to, že čísla nakažených nejsou objektivní­m odrazem toho, kolik lidí je skutečně infikovaný­ch. „Teď se testuje velmi málo, takže většina zachycenýc­h má nějaký vážný důvod být testována,“uvedl šéf ÚZIS.

„Aktuálně pozorujeme kontinuáln­í nárůst počtu případů onemocnění covid-19, nejvíce pak na území Prahy a přilehlých okresech Středočesk­ého kraje. Současná situace není v kontextu vývoje v zahraničí ničím výjimečná,“napsal LN tiskový mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Ondřej Jakob. Podle něj je celková situace stabilizov­aná a ministerst­vo je připraveno včas zareagovat, pokud by zpozoroval­o rizikový vývoj.

„Očekáváme s vysokou pravděpodo­bností růst počtu případů. Je však důležité zmínit, že očkování stále velmi významně drží ochranný efekt proti těžkým průběhům onemocnění,“dodal mluvčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia