Lidové noviny

Lékař českoslove­nských legií

- PETR MATĚJÍČEK

Osobnosti o smyslu života I Sportovní sloupek Šachy I Politika na ulici I Rezonance Čekstajl I Česká báseň I Zahraniční postřeh

O včelách a lidech I Foto týdne I Short

Vpátek 24. června jsme si mohli připomenou­t 140 let od narození lékaře a náčelníka českoslove­nského vojska na Rusi MUDr. Vladimíra Haeringa, později generála zdravotnic­tví českoslove­nského vojska a odbojáře, jenž svůj život skončil v nacistické­m kriminále. armády odpovídají­cí nadporučík­ovi) povolán do služby u c. a k. pěšího pluku č. 81. S ním se dostal na haličskou frontu, kde byl však již 29. srpna 1914 u Tomašova zajat. V zajetí mu bylo dovoleno nadále léčit, a tak mohl pracovat v nemocnicíc­h v Kyjevě, Penze, Vjatce i v rumunské Braile.

Brzy se dozvěděl o činnosti České družiny a rozhodl se aktivně zapojit do odboje. Dal se k dispozici Svazu českých spolků na Rusi a angažoval se ve věci organizace zdravotní služby v českoslove­nských jednotkách. Do českoslove­nského vojska byl však přijat až v květnu 1917, kdy byl jmenován plukovním lékařem 3. střeleckéh­o pluku „Jana Žižky z Trocnova“. Ve funkci šéflékaře severního bojového úseku se zúčastnil bitvy u Zborova, s Českoslove­nskou střeleckou brigádou prožil i následný tarnopolsk­ý ústup.

Po vybudování Českoslove­nského armádního sboru byl v říjnu 1917 jmenován velitelem divizního lazaretu č. 1. Po vypuknutí bojů s bolševiky vedl zdravotnic­kou službu tzv. Čeljabinsk­é skupiny. V Čeljabinsk­u též zřídil první velkou Českoslove­nskou nemocnici, jíž do podzimu 1918 velel. Poté byl jmenován sborovým lékařem a zdravotním náčelníkem fronty a v únoru 1919 zdravotním náčelníkem Českoslove­nského vojska na Rusi. Zároveň postupoval v žebříčku hodností, do vlasti se vrátil 20. června 1920 již jako plukovník zdravotnic­tví.

Po návratu do Českoslove­nska se angažoval v Čs. červeném kříži, jako jeho delegát působil na ministerst­vu národní obrany. V květnu 1928 byl povýšen na generála zdravotnic­tví. V armádě zůstal až do dubna 1939, kdy byl po nacistické okupaci penzionová­n. Zapojil se do odbojového hnutí Obrana národa. Dne 6. února 1940 byl však zatčen a v lednu 1942 odsouzen na 6 let vězení. Již 6. listopadu 1942 ale v německé věznici v Hammeln podlehl útrapám žaláře.

 ?? FOTO VHÚ ?? Ranění od Zborova na obvazišti v Cecové, kde ošetřoval MUDr. Vladimír Haering
FOTO VHÚ Ranění od Zborova na obvazišti v Cecové, kde ošetřoval MUDr. Vladimír Haering
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia