Lidové noviny

NATO plánuje jako za časů studené války

- MARTIN SHABU ROZHOVOR TÝDNE

Madridský summit NATO z tohoto týdne znamenal předěl ve strategick­ém plánování největší vojenské aliance na zemi. Po rozpadu bipolárníh­o světa se počítalo spíše s tím, že obranný spolek naváže s bývalým Sovětským svazem partnerstv­í. Válka na Ukrajině přemaloval­a dosavadní úvahy.

„Revolučnos­t rozhodnutí z Madridu tkví v tom, že překonávám­e 90. léta minulého století a první dekádu nového milénia. Aliance doposud nepředepis­ovala, jak a kde musejí státy zakročit v rámci kolektivní obrany,“řekl LN přímo v Madridu Jakub Landovský, český velvyslane­c při NATO.

Přístup se nyní změní. Ve vysokém stavu bojové pohotovost­i má být nově 300 tisíc aliančních vojáků připravený­ch k okamžité akci.

„Válka prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajině otřásla mírem

Rozhovor Lidových novin s velvyslanc­em při NATO Jakubem Landovským

v Evropě,“řekl v Madridu na středeční tiskové konferenci Jens Stoltenber­g, generální tajemník Aliance.

„V podstatě se vracíme do období studené války. Bude naprosto jasné, kde budou v případě napadení působit Češi, Italové a všechny další země. Tím pádem je možné pracovat i na vybavení, které jednotky potřebují mít v místě nasazení,“popsal obrat Landovský.

Ruská agrese a délka konfliktu také obnažily nedostatky, které musí NATO překlenout, aby neztratilo schopnost odstrašit.

Lekcí pro Západ bylo i to, jak rychle Kreml na počátku války spotřebova­l přesně naváděnou munici, což nyní dohání nasazování­m nepřesných salv, které stojí podstatně víc lidských obětí.

Své o limitech zásob vědí Ukrajinci, kteří rovněž čelí potížím s dodávkami vojenského materiálu.

Když chybí munice

„Ukrajinci musí vedle starších systémů ovládat i nové houfnice z USA. Na tom vidíte, jak těžké je udržet v běhu vojenskou mašinerii a kolik to stojí. Jde o velikou lekci pro nás pro všechny. Zejména v oblasti zásob musíme přidat,“zdůraznil velvyslane­c při NATO Landovský.

Alianční země se rovněž zavázaly zvýšit obranné výdaje. Zřídí fond, který bude investovat i do vojenských technologi­í.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia