Lidové noviny

Co čekat od „holubice“Michla

Nový guvernér České národní banky označil za svou prioritu snížení inflace

-

Guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl, který včera nastoupil do funkce, se přihlásil ke dvěma hlavním cílům centrální banky, tedy cenové a finanční stabilitě. Prioritou bude podle něj snížení inflace.

Cenovou stabilitu, tedy udržování nízké a stabilní inflace, bude podle svého vyjádření nadále zajišťovat prostředni­ctvím režimu cílování inflace. „Dohledem nad finančním trhem a makroobezř­etnostní politikou budeme pečovat o finanční stabilitu a odolnost bankovního systému. Budeme pokračovat v koordinova­ném působení měnové a makroobezř­etnostní politiky tak, aby byla udržována důvěra v hodnotu české koruny a stabilita makroekono­mického prostředí. Povedeme dialog s vládou ohledně širší hospodářsk­é politiky žádoucí pro vytváření zdravého makroekono­mického prostředí,“uvedl v prohlášení na webu ČNB.

Meziroční inflace v květnu v ČR stoupla na 16 procent. Inflace tak zůstává nejvyšší od prosince 1993, kdy se ceny meziročně zvýšily o 18,2 procenta. Dle analytiků budou ceny dále růst, kulminaci inflace čekají ve třetím čtvrtletí až kolem 17 procent.

„Michl se prohlášení­m zavázal k plnění mandátu banky,“řekl analytik XTB Štěpán Hájek. „V následujíc­ích měsících bude pro něj nejdůležit­ější dostat pod kontrolu inflaci. O té se v minulosti Michl vyjádřil, že je jen přechodným vyústěním pandemický­ch opatření, a sám tak vyšší inflaci neočekával,“dodal analytik. „Další kroky banky budou důležité, protože je inflace nad 16 procenty a růstem sazeb (v červnu na 7 procent – pozn. red.) se ji stále nepodařilo zkrotit. To může vytvářet horší makroekono­mické prostředí do budoucna a bude na Michlovi, aby včas uvolnil měnové podmínky pro růst ekonomiky,“podotkl Hájek.

„Kroky nového vedení ČNB ve zbytku roku budou záležet na vývoji inflace,“doplnil analytik Purple Trading Petr Lajsek. Očekává ji ve třetím čtvrtletí stále výrazně nad deseti procenty. „A ani známé 'holubici', jako je Michl, pak patrně nezbude nic jiného než navrhnout další zvýšení úrokové míry. To i přes fakt, že inflace, která sužuje ekonomiku, je zčásti dovezená, a nedá se tak rychle zkrotit zvyšováním úrokových sazeb,“uvedl.

Nesprávný dojem

Analytik portálu Capitalink­ed.com Radim Dohnal kvitoval, že nový guvernér vydal něco jako programové prohlášení. Nicméně první bod prohlášení podle něj nevychází striktně ze zákonů, ale zřejmě z nějakého přesvědčen­í. „ČNB má v ústavě definován jako hlavní cíl péči o cenovou stabilitu, o cíli finanční stability se tam nemluví. I v zákoně o ČNB se jako hlavní cíl uvádí péče o cenovou stabilitu, o finanční stabilitě není slovo. Chápu, že takto chce Michl veřejnosti slibovat, že banky budou stabilní. Nicméně není správné vytvářet dojem, že tyto dva cíle si jsou v zákonech rovny,“uvedl.

Michl v čele ČNB nahradil Jiřího Rusnoka, jemuž skončil druhý mandát. Funkcí se včera ujali i nová viceguvern­érka Eva Zamrazilov­á a noví členové bankovní rady Jan Frait a Karina Kubelková.

Michl je odpůrcem současného cyklu zvyšování úrokových sazeb. Po svém jmenování uvedl, že na srpnovém zasedání bankovní rady navrhne ponechání úrokových sazeb beze změny. Michlovo jmenování v polovině května vyvolalo rozporupln­é reakce na politické scéně i mezi ekonomy, koruna reagovala prudkým oslabením.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia