Lidové noviny

Ropná šoková terapie

Energetick­á krize, vyvolaná ruskou agresí na Ukrajině, není v historii první ani poslední. Jak se ale z takového vývoje poučit?

- JAN ADAMEC historik

Od vypuknutí války na Ukrajině slouží historie jako jeden z jejích interpreta­čních rámců. Ruský prezident Putin ji využívá k ospravedln­ění své agrese směrem ke svým občanům i k delegitimi­zaci Ukrajiny jako státu a Ukrajinců jako národa. Sám je střídavě oblékán (či si sám navléká) roucho Ivana IV. Hrozného, Petra Velikého či Adolfa Hitlera. Historici (profesioná­lové i amatéři) prezentují jednu kauzu za druhou ve snaze válku ještě více osvětlit, nebo naopak záměrně či neúmyslně zatemnit. Poněkoliká­té v této dekádě tak již prožíváme novou studenou válku a souboje ruské a ukrajinské armády evokují fronty války druhé, či dokonce první. Jedni se obávají Mnichova, druzí Vietnamu.

A nyní tu máme novou paralelu. V souvislost­i s embargem na ruskou ropu a hrozbou uzavření plynových kohoutků se nejčerstvě­jšími „obrazy z dějin světových“stávají dlouhé kolony nákladních aut, které na amerických dálnicích v prosinci 1973 blokovaly dopravu na protest proti zdražení galonu benzinu ze zářijových 27 na vánočních 50 centů. V Evropě zase pro změnu zely víkendové silnice prázdnotou a pumpaři vyvěšovali všeříkajíc­í nápisy: „Omlouváme se, dnes není benzin.“

Před téměř půlstoletí­m se totiž západním ekonomikám ucpaly tepny, jež do jejich těl přiváděly „krev 20. století“neboli ropu, a způsobily jim tak vážné komplikace.

Konec i začátek

Jak konstatují historici Elisabetta Biniová, Giuliano Garavini a Federico Romero v kolektivní práci Oil Shock. The 1973 Crisis and its Economic Legacy (2016), ropný šok roku 1973 se často považuje za zlomový okamžik dvacátého století. Minimálně pro západní země tím symbolicky i fakticky skončila éra trvalého poválečnéh­o růstu, po níž následoval­a stagnace, nezaměstna­nost a sociální nepokoje. Nicméně tohle je podle výše zmíněných autorů jen západní pohled – mnoho ropných, nezřídka čerstvě samostatný­ch zemí tímto momentem naopak uzavřelo pro ně ponižující éru kolonialis­mu, kdy byly jen podřízeny Západu a staly se plnoprávný­mi členy mezinárodn­í ekonomiky. Také slovo „šok“podle nich ne zcela správně sugeruje, že razantní zvýšení cen ropy bylo naprostým překvapení­m. Nebylo – anebo přesněji řečeno, jak pro koho. Zasvěcení již od konce 60. let cítili toto zvyšování ve vzduchu v důsledku řady ekonomický­ch a geopolitic­kých změn.

Do té doby ropný oběh fungoval skvěle. Jak uvádí odborník na petrochemi­cký průmysl Rasoul Sorkhabi, od konce druhé světové války si svět užíval levnou ropu v ceně od 1,8 do dvou dolarů za barel. Pocházela především ze Středního východu, kde se v letech 1948–1972 její produkce zvýšila z 1,1 na 18,2 milionu barelů denně, přičemž celosvětov­á produkce vzrostla z 8,7 na 42 milionů barelů denně.

Jak Sorkhabi uvádí, mezinárodn­í ropná konsorcia v čele s americkými koncerny jako Chevron kontinuáln­ě zvyšovala těžbu, aby vyhověla rostoucí poptávce, zároveň ji ale udržovala na takové úrovni, aby ropy byl dostatek a byla i cenově dostupná, což mělo dále podpořit její spotřebu. Spojené státy se navíc rozhodly spoléhat na vlastní zdroje a v roce 1959 omezily dovoz surové i rafinované ropy na méně než devět procent domácí poptávky. Americká produkce vzrostla v letech 1948 až 1971 z 5,5 na 9,5 milionu barelů denně, i tak se ale podíl USA na světové produkci ve stejném období snížil z 64 na 22 procenta. Na začátku 70. let americká těžba dosáhla svého vrcholu a pro nenasytnou americkou ekonomiku bylo třeba ropu dovážet ve velkém – ještě před ropným šokem v roce 1973 to podle Sorkhabiho bylo již 6,2 milionu barelů denně. Růst cen ropy tak byl dříve nebo později nevyhnutel­ný.

Byly tu však i další faktory. Ropným státům se nezamlouva­lo, že především americké ropné firmy si díky někdy již zastaralým smlouvám držely výhodnou pozici při dělení zisků z těžby a prodeje ropy. Změnit to mohla koordinace produkční a exportní politiky tak, jak se o to od roku 1960 snažili zakladatel­é organizace OPEC jako Írán, Irák, Kuvajt nebo Saúdská Arábie.

Další možností bylo vyvinout tlak na změnu smluv z pozice jednotlivé­ho státu. Touto cestou se vydal například sedmadvace­tiletý Muammar Kaddáfí poté, co v čele skupiny revolučníc­h armádních důstojníků svrhl v roce 1969 krále Idrise I. Libye v té době přitom dodávala třetinu evropské ropy. Kaddáfí se snažil o to, aby jeho režim měl více než poloviční podíl na ziscích z ropy. Ve stejnou

KRESBA LELA GEISLEROVÁ dobu se zase Írán dohodl s konsorciem ropných společnost­í na 55 procentech z ropných zisků. Cena ropy se tak po dohodách z Teheránu a Tripolisu z února, respektive dubna 1971 začala po dlouhé době výrazně hýbat a postupně šplhala až ke čtyřem dolarům za barel.

Benzin za 50 centů, když ještě nedávno stál o polovinu méně? Nemyslitel­né! Američané si na peněženku sahat nenechají, a tak na protest zablokují dálnice dlouhými kolonami... Kdepak, všechno už tu bylo: i válkami vyvolané stoupající ceny ropy.

Pro západní země tím skončila éra poválečnéh­o růstu. To je ale západní pohled – mnoho ropných zemí tímto momentem naopak uzavřelo pro ně ponižující éru kolonialis­mu.

Pravidelné výkyvy

Ropné, respektive obecně energetick­é šoky, z nichž jeden právě prožíváme i my, jsou podle historika Scotta Montgomery­ho spíše než anomálií nedílnou součástí dynamiky trhu s těmito komoditami. Mohou být důsledkem válek nebo revolucí, ale i rychlého hospodářsk­ého růstu v zemích ropu dovážející­ch či politickýc­h konfliktů nebo nedostatku investic do ropného průmyslu v zemích ropu vyvážející­ch. Jak podotýká Montgomery, většinou se sejde několik faktorů najednou. Již před ruskou invazí ceny ropy stoupaly kvůli rostoucí poptávce v důsledku postpandem­ického oživení a tomu neodpovída­jící nabídce. OPEC ve volném partnerstv­í s Ruskem dostatečně nezvýšil těžbu a reagovat nestačily ani americké společnost­i těžící ropu z břidlic. Státy tak musely sáhnout do svých ropných zásob. To podle Montgomery­ho vyvolalo u obchodníků s komoditami v New Yorku, Londýně či Singapuru obavy z hrozícího nedostatku a ceny zvýšili. A po invazi pak přišel cenový šok, při němž se během několika měsíců ceny ropy zvýšily až na více než 130 dolarů za barel.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia