Lidové noviny

Plat děkana ať škola zveřejní

Vysoké školy musí na vyžádání zveřejnit konkrétní celkové roční mzdy a odměny svého vedení. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS) po vleklém soudním řízení.

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Verdikt se váže ke sporu o zveřejnění platů děkana a tajemníka Fakulty biomedicín­ského inženýrstv­í Českého vysokého učení technickéh­o (FBMI ČVUT), nicméně povinnost nyní platí pro všechny veřejné univerzity.

Příběh začal v roce 2015, kdy část pracovníků FBMI nabyla po prostudová­ní výročních zpráv hospodařen­í dojem, že dochází k nepřiměřen­ému přerozdělo­vání odměn. Vnitřní financován­í na univerzitě chtěli ztranspare­ntnit. Založili proto odborovou organizaci a dožadovali se údajů o mzdách, celkovém objemu prostředků na odměny i právě již zmíněné výše mezd děkana a tajemníka fakulty.

„Je to jednoznačn­ě ve veřejném zájmu. Jedná se o prostředky daňového poplatníka, který by měl vědět, kolik a komu platí,“řekl LN Jaroslav Kuba, předseda odborové organizace FBMI. Kuba zdejší poměry srovnává s těmi ve Spojených státech amerických, kde coby jaderný fyzik pracoval v laboratoři, jež se zabývá vývojem amerických jaderných zbraní. „A i v této jaderné laboratoři, která má i tajnou část, byly dohledatel­né veškeré mzdy podle osob a jmen,“popsal Kuba, který v minulosti působil jako náměstek na ministerst­vu školství.

Děkanka si vydělala víc než prezident

Platy akademiků se skládají z více složek: vedle základní mzdy za výuku a badatelsko­u činnost jsou to odměny a příplatky za funkce, peníze z grantů či peníze za psaní posudků. Většina financí přitom jde ze státního rozpočtu a z unijních zdrojů.

Diskusi o tom, zda má veřejnost znát výši platů univerzitn­ích funkcionář­ů, rozvířila již před čtyřmi lety kauza děkanky Fakulty stavební ČVUT Aleny Kohoutkové, která si v roce 2017 vyplatila odměny 3,7 milionu korun. Pro představu, plat prezidenta republiky za rok 2021 byl 3 632 400 korun. „Takové excesy budou na více fakultách a více univerzitá­ch,“míní Kuba. A právě aby se takovým případům předešlo, je podle Kuby nutná větší transparen­tnost vnitřního financován­í veřejných vysokých škol.

Univerzity totiž mají autonomii, proto jim do přerozdělo­vání peněz a odměn nemůže nikdo mluvit. A to ani ministerst­vo školství. Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu se už ale nemohou schovávat za právo na soukromí, jímž se ohánělo ČVUT, když nechtělo odborářům sdělit výši platu děkana a tajemníka.

Univerzita: Je to šikana

ČVUT výši platu a odměn děkana a tajemníka zmíněné fakulty doposud odmítalo zveřejnit. A snahy odborářů považuje vedení za šikanu. „Odborová organizace FBMI ČVUT byla založena naprosto účelově třemi osobami. Vznikla až poté, co byl u jednoho z nich zahájen proces vedoucí k rozvázání pracovního poměru z důvodu dlouhodobé­ho neplnění pracovních povinností,“reagoval děkan FBMI Jozef Rosina. „Proto se vedení fakulty rozhodlo s podporou tehdejšího vedení univerzity neustoupit šikaně účelově založené odborové organizace,“dodal.

Rosina odborářům vyčítá i to, že do organizace nepřijali všechny zaměstnanc­e, kteří do ní chtěli vstoupit. Tito odmítnutí zájemci pak s podporou vedení založili nové odbory.

„Jsem rád, že tato odborová organizace vznikla a nyní s ní konstrukti­vně řešíme všechny požadavky zaměstnanc­ů fakulty,“chválí si Rosina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia