Lidové noviny

Nostalgie i protest

- DOMINIK STEIN

I přes nepříznivé počasí si včera tisíce lidí našly cestu na pražskou Národní třídu, aby oslavily 33. výročí sametové revoluce. I v dešti lidé zapalovali u pietního místa svíčky a připomínal­i si studentský protest ze 17. listopadu 1989, který vedl k pádu totalitníh­o komunistic­kého režimu.

Kromě tradičního kladení věnců a zapalování svíček u památníků, kde drželi čestnou stráž skauti, se příchozí mohli zúčastnit bohatého doprovodné­ho programu zahrnující­ho debaty, koncerty či promítání. Nad památníkem „sametu“byla netradičně vyvěšena kromě české i ukrajinská vlajka.

Zcela jinou atmosféru než tu pietní měl protest, který k České televizi (ČT) svolal Ladislav Vrabel. Ten je známý jako organizáto­r protivládn­ích demonstrac­í. Dav čítající jednotky tisíc lidí se z Opletalovy

inzerce

ulice vydal s hesly jako „ČT lže“, „Svoboda končí tam, kde začíná signál ČT“či „Veřejná televize = prodejná banda“k sídlu České televize na Kavčích horách.

Podle vyjádření ČT žádali demonstran­ti, aby televize odvysílala desetiminu­tový Vrabelův projev. „Takto to nefunguje. Program ČT určují pravidla, kodexy, standardní postupy. Ne tlak. ČT projevy na přání vysílat nemůže. A nebude,“uvedli představit­elé televize na Twitteru. Před budovou televize vystoupila kromě Vrabela s projevem například Jana Bobošíková, která byla tváří televizní krize na přelomu let 2000 a 2001, či bývalá radní ČT Hana Lipovská. Mimo České televize se kritika snesla i na současnou vládu.

Politické korzování

Ze špiček české politiky dorazil na Národní třídu jako první ještě v ranních hodinách expremiér a také kandidát na prezidenta Andrej Babiš. Několik lidí na něj pokřikoval­o kvůli komunistic­ké minulosti, Babiš ji nezakrýval. Uvedl, že byl řadový člen strany.

Sedmnáctý listopad pro něj v první řadě znamená svobodu pohybu, žádné výjezdní doložky. „Dále svobodu slova, svobodné volby a možnost podnikat,“řekl.

Po Babišovi květiny položili i odborový předák Josef Středula, podnikatel Karel Janeček, senátoři Pavel Fischer či bývalý rektor Tomáš Zima. Krátce po poledni pak dorazila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová či armádní generál Petr Pavel. „Musíme se snažit, aby demokracie demokracií zůstala,“zdůraznil.

Senátor a další zájemce o Hrad Pavel Fischer redaktorov­i LN řekl, že ho překvapuje, že tolik let po pádu režimu kandidují na prezidenta také lidé, kteří si s režimem zadali.

Zhruba půl hodiny před polednem dorazili představit­elé koalice Spolu v čele se současným premiérem Petrem Fialou. Kráčeli společně s předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou a předsedkyn­í TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. „Připomínám­e si nejen události roku 1989, ale také roku 1939. Především vzpomínám na všechny lidské oběti: ať již přímo na životech, ale také těch lidí, kteří přišli o domovy, živnosti, hospodářst­ví či museli opustit Českoslove­nsko,“řekl LN Jurečka.

Už v tradičním a symbolické­m čase 17.11 se ulicí z Paláce Metro nesla Modlitba pro Martu, tentokrát v podání zpěvačky Bereniky Kohoutové. Václavské náměstí pak rozezněl Koncert pro budoucnost, na kterém vystoupila mimo jiné ruská punková kapela Pussy Riot, která patří k významným kritikům ruského prezidenta Vladimira Putina.

 ?? FOTO MAFRA MICHAL RŮŽIČKA 2X ?? nabídl Koncert pro budoucnost. Převážně domácí muzikanty, mezi které patřili například Lenka Dusilová, David Koller či Ondřej Ruml, letos doplnila ruská punková kapela Pussy Riot.
FOTO MAFRA MICHAL RŮŽIČKA 2X nabídl Koncert pro budoucnost. Převážně domácí muzikanty, mezi které patřili například Lenka Dusilová, David Koller či Ondřej Ruml, letos doplnila ruská punková kapela Pussy Riot.
 ?? FOTO MAFRA – T. KRIST, M. RŮŽIČKA ?? na Národní třídě zdůraznili hodnotu svobody a demokracie a upozornili, že tyto hodnoty nejsou samozřejmé. Na snímcích zleva Petr Pavel, Andrej Babiš a Petr Fiala.
FOTO MAFRA – T. KRIST, M. RŮŽIČKA na Národní třídě zdůraznili hodnotu svobody a demokracie a upozornili, že tyto hodnoty nejsou samozřejmé. Na snímcích zleva Petr Pavel, Andrej Babiš a Petr Fiala.
 ?? FOTO MAFRA - P. TOPIČ ?? Tisíce demonstran­tů prošly Prahou k budově České televize. Organizáto­rem akce byl pořadatel dřívějších protivládn­ích happeningů Ladislav Vrabel. Kromě kritiky obsahu zpravodajs­tví televize zazníval i protest proti krokům vlády.
FOTO MAFRA - P. TOPIČ Tisíce demonstran­tů prošly Prahou k budově České televize. Organizáto­rem akce byl pořadatel dřívějších protivládn­ích happeningů Ladislav Vrabel. Kromě kritiky obsahu zpravodajs­tví televize zazníval i protest proti krokům vlády.
 ?? ?? Pětihodino­vý program
Pětihodino­vý program
 ?? ?? Politici i kandidáti na prezidenta
Politici i kandidáti na prezidenta
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia