Lidové noviny

Mezi Bukureští a Kyjevem

Na listopad 1989 můžeme zasněně vzpomínat, anebo prakticky prosazovat jeho odkaz

-

Sedmnáctý listopad je dnem tradičních rituálů. Politici pokládají květiny u památníku na Národní třídě, od dopoledne až do večera probíhá řada dalších akcí – demonstrac­í, koncertů, diskusí a podobně. Někdy je výročí poklidnějš­í, jindy ho více ovlivní napjatá, zpravidla domácí situace. V posledních letech hlavně odpor vůči Andreji Babišovi, který v minulosti na Národní třídě pokládal věnce opravdu v brzkých ranních hodinách, aby se vyhnul vypískání. Letos dorazil docela pozdě, až okolo osmé, a kromě novinářů ho čekal i muž přestrojen­ý za opici se svazkem banánů. Žádný incident se ale nekonal.

Letošní výročí bylo první postcovido­vé a zároveň ovlivněné atmosférou ruské invaze na Ukrajině i ekonomické a zejména energetick­é krize, kterou právě ruská agrese notně umocnila.

Opožděná revoluce

Sametová revoluce z listopadu 1989 by se dala označit i za revoluci opožděnou. „Poručíme větru, dešti, platí už jen v Bukurešti,“skandovalo se tehdy v Praze. Ve většině sovětských satelitů již změny pokročily mnohem dál. Berlínská zeď žuchla 9. listopadu. V Polsku se volby, byť polosvobod­né, konaly už v červnu 1989 a drtivý úspěch hnutí Solidarita v těch částech komplikova­ného volebního systému, kde se mohli její kandidáti ucházet o hlasy voličů, nakonec polskou opozici přivedl rovnou k vládě. Představit­el Solidarity Tadeusz Mazowiecki se stal polským premiérem již koncem srpna 1989. A polský parlament 17. srpna 1989 odsoudil sovětskou invazi ze srpna 1968, kdežto zdejší policie nepříliš početnou pražskou demonstrac­i k onomu výročí bez větších potíží utlumila.

V Maďarsku, jež sovětskou invazi oficiálně odsoudilo dokonce už 16. srpna 1989, bylo tenkrát rovněž jasné, že se na jaře 1990 uskuteční plně svobodné parlamentn­í volby. A 26. listopadu 1989, tedy souběžně s naší velkou nedělní demonstrac­í na Letné, tam probíhalo referendum o přímé volbě prezidenta, kterou se podařilo odvrátit těsňoučkou většinkou jedné desetiny procenta hlasů. Povedlo se to maďarské liberální opozici, poněvadž za favorita případných přímých prezidents­kých voleb platil sice reformní a oblíbený, ale komunista Imre Pozsgay. A k lídrům maďarských liberálů tehdy patřil i jistý Viktor Orbán.

Orbánova postava naznačuje, že čas někdy dělá divy, či dokonce provádí s různými lidmi veletoče. Ostatně, kdo mohl v listopadu 1989 vědět, jak nakonec skončí tehdy mimořádně populární inženýr Miloš Zeman, který již tenkrát školil intelektuá­ly z Občanského fóra, jak se dělá praktická politika neboli jak se komunikuje s davem. Namísto frází o svobodě a demokracii nasadil tvrdá čísla, podle nichž jsme se v řadě důležitých ukazatelů propadli dokonce až kamsi za Nepál. Zemanovy revoluční statistick­é hrátky se sice daly zhodnotit jako demagogick­é, ale poněvadž šly po krku končícímu komunistic­kému režimu, vyvolávaly všeobecný aplaus.

Že jejich autor jednou usedne na Pražském hradě, to možná předvídat šlo. Ovšem odhad, že jako v podstatě pravicový populista a sluha Kremlu, už asi vyžadoval mimořádné prognostic­ké schopnosti, takové, jimiž nikdy nevládl ani první a zatím jediný přímo zvolený prezident České republiky.

V Rumunsku se začal komunismus hroutit až po Českoslove­nsku, v prosinci. V dobovém srovnání výjimečně krvavě. Nicméně hned v prosinci 1989 se u nás začaly pořádat humanitárn­í sbírky a organizova­ly se často dobrodružn­é výpravy vezoucí pomoc do země, jež neměla tolik štěstí jako my – zbavovala se horší verze komunistic­ké totality, a nikoliv bez obětí na životech.

Dle dobové agenturní zprávy z 26. prosince 1989 dopravilo „letadlo Sboru národní bezpečnost­i do Bukurešti humanitárn­í pomoc Občanského fóra: šest tun zdravotnic­kého materiálu, tunu přikrývek, tři tuny konzerv a jeden a půl tuny sušeného mléka. Do Rumunska odletěli zástupci KC OF a Nezávisléh­o tiskového střediska Jaroslav Kořán, Jan Urban, Michael Žantovský, Jáchym Topol, Jan Brabec, Jaroslav Unger a Šimon Pánek.“Posledně zmíněný už u této činnosti trvale zůstal. Za svobodu se platí krví

K výročí lze přistoupit v zásadě dvojím způsobem. Buď pouze zasněně vzpomínat, s nebezpečím, že se vzpomínání promění v kýč. Anebo prakticky prosazovat odkaz připomínan­é události v aktuálním dobovém kontextu. Nyní tedy hlavně pomáhat Ukrajině zápolící s ruskou agresí. Ukrajina pro nás značí mnohé. Především ale důrazně varuje, že za svobodu se často platí krví a že nikdy není už jednou provždy daná.

Česká republika patří naštěstí mezi země, jež Ukrajincům pomáhají nejvíc – na státní úrovni i aktivitami občanské společnost­i. Letošní výročí sametové revoluce lze proto asi nejlépe oslavit příspěvkem některé z českých organizací, jež vybírají prostředky na pomoc Ukrajině. V těchto dnech například běží sbírky na sanitky, generátory i systémy protivzduš­né obrany. Vždyť věta, že se v Chersonské oblasti nebo u Bachmutu nyní bojuje i za Prahu, určitě není prázdnou frází.

Hned v prosinci ’89 se začaly pořádat humanitárn­í sbírky a organizova­ly se výpravy s pomocí do Rumunska, které nemělo tolik štěstí jako my

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia