Lidové noviny

Šedivý: Putin musí znovu mobilizova­t

Rusko i Ukrajina přišly až o 100 tisíc vojáků, říká generál. Ale jednání lze čekat, až se vyčerpají zcela

-

Zatímco americké analýzy možnosti Ukrajinců postupovat dál ke Krymu vypadají vcelku optimistic­ky, Britové se drží zpátky. Bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý se přiklání spíš k našim ostrovním spojencům. Ukrajinci si podle něj znovuobsaz­ením Chersonu sáhli na dno a na další postup na jižní frontě nemají nyní síly.

„To, co nám Ukrajinci říkají, nelze brát jako úplnou pravdu,“uvedl Šedivý v rozhovoru pro

LN. „Obě strany jsou nyní výrazně vyčerpané. Svědčí o tom i fakt, že Kyjev zastavil ofenzivu na severu v Charkovské oblasti a není schopen ani plně odrazit útok směrem na Bachmut. Na jihu to nebylo dobytí Chersonu, ale ve skutečnost­i Rusové odešli,“dodal.

Ztráty se již na obou stranách vyšplhaly až ke 100 tisícům vojáků. Pro Vladimira Putina je to zlé, na jaře bude podle Šedivého muset znovu mobilizova­t, což pro něj může být i politicky nepříjemné. Pro Ukrajince je to ale zrovna tak kritické. Pokud by chtěl znovu

Bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý mobilizova­t Volodomyr Zelenskyj, dost možná už nebude mít kde brát, řekl LN Šedivý.

LN Nezdá se, že by jedna či druhá strana byla ochotna válku zastavit, vyjednávat. Z vojenského hlediska, co je pro Ukrajince nyní nejracioná­lnějším krokem? Pokračovat na jihu?

Ukrajinci musí směřovat tam, kde to má pro ně nějaký smysl. Víme moc dobře, že Rusové se snaží zkonsolido­vat sever (Charkovsko­u oblast – pozn. red.) .Ta chyba, kterou učinili, že ho nechali relativně volný a obsazený slabými jednotkami, se jim vymstila. Nyní je ale vidět, jak se tam fronta stabilizuj­e.

Pro budoucnost budou rozhodujíc­í dva body. Ten první je Putinův počáteční příkaz ovládnout Donbas, tedy Doněckou a Luhanskou republiku v původních hranicích. To je zřejmě hlavním cílem Rusů i v současnost­i. Proto stále bojují o Bachmut a snaží se dostat do hloubky. Proti tomu jde rozhodnutí Zelenského o vyhnání Rusů z celého území Ukrajiny včetně Krymu. Krym je podle mě kamenem úrazu.

Toto jsou zcela neslučitel­né požadavky, které není možné sladit, aby se dalo jednat. Myslím, že rozhodne až situace na bojišti. Jakmile se obě strany vyčerpají a jedna i druhá dojdou k závěru, že nejsou schopny dosáhnout nějakého posunu strategick­ého významu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia