Lidové noviny

Řidiči, pozor na černý led

- LUKÁŠ KARBULKA

Nebrzdit v zatáčkách, ale už před nimi, netrhat volantem a rozjíždět se plynule. Do Česka dorazila studená fronta a s ní i náledí na silnicích. Řidiči by měli být mimořádně opatrní. Pomohou také zimní pneumatiky, nové stěrače a seřízená světla.

Do Česka včera dorazila studená severových­odní fronta a meteorolog­ové tak dnes nabádají šoféry k opatrnosti. „Řidičům bude komplikova­t jízdu sníh, náledí nebo zmrazky na silnicích,“varuje Český hydrometeo­rologický ústav.

Kromě náledí řidičům hrozí i takzvaný černý led. „Je to mikroskopi­cká glazura, která není vidět, protože je tmavá. Máte tedy pocit, že jedete pouze po asfaltu, ale v tom okamžiku už můžete jet po krásně hladkém kluzišti a ani o tom nevíte,“řekl LN dopravní expert Roman Budský z Platformy Vize 0.

Černý led se nejčastěji objevuje na vozovkách, které přednostně neošetřují silničáři, dále v blízkosti řek, rybníků, přehrad a v lesích. „V těchto místech je zpravidla chladněji a větší vlhko. Pro výskyt této ledovky to jsou nejlepší podmínky,“vysvětlil Budský. Jde o nejhorší překážku, na kterou může člověk v těchto dnech narazit. Pomůže například teploměr. „Výborné je, pokud máte v autě měřič venkovní teploty, protože vás od teploty čtyř stupňů varuje na riziko namrzlé vozovky,“uvedl dopravní expert.

Náledí, ledovka, nebo námraza?

Proč se jednou mluví o náledí a podruhé o ledovce? Náledí a zmrazky označují zledovatěl­ou vodu, která na silnicích vzniká z částečně roztátého nebo uježděného sněhu. Ledovka je průhledná, velmi hladká vrstva ledu. Může za ni mrznoucí déšť či mrholení. A námraza je sněhová nebo ledová hmota držící se na elektrické­m vedení a větvích stromů.

S příchodem zimy proto člověk musí přizpůsobi­t řízení. Obecně totiž platí, že se s klesajícím­i teplotami zhoršuje přilnavost pneumatik. „Auto je potřeba řídit plynule. Riziko nehody umocňuje například agresivní jízda,“varuje Budský.

Pro bezpečnou jízdu tak platí tři zásadní pravidla. Prvním z nich je pozvolné rozjíždění. „Chce to pomalu pouštět spojku a přidávat plyn. Kola tak tím spíš zůstanou přilnutá k povrchu,“radí expert. Plynulost platí i v druhém případě pro brždění. Je tedy lepší delší brzdná dráha, ale s menší silou. Předejde se tím hrozícímu smyku.

Poslední pravidlo platí pro bezpečný průjezd zatáčky. „Když se ocitnete před zatáčkou, je dobré snížit rychlost, zatáčku pokud možno projet setrvačnos­tí a na jejím konci pak jemně přidat plyn, aby se auto zase jednoduše srovnalo,“doporučuje specialist­a. Smyk může naopak přijít při brždění v zatáčce nebo trhaném otáčení volantem.

Pryč s letním obutím

Před zimou je také podle Budského potřeba mít správně připravené auto. Podcenit se rozhodně nevyplatí obutí. „Pokud by totiž došlo k nehodě a pojišťovna zjistila, že byla způsobena v souvislost­i s nekvalitní­mi pneumatika­mi, z havarijníh­o pojištění neuhradí nic,“upozornil. V případě, že by řidič navíc někomu dalšímu poškodil vůz anebo ho zranil, povinné ručení to sice uhradí, ale proviněný řidič by pak musel celou částku pojišťovně vrátit.

Právě kvalita a typ pneumatik rozhodují často o tom, jak se auto chová. „V dnešní době výrobci aut vybavují vozy několika systémy, které mají zvyšovat jízdní vlastnosti ve zhoršených podmínkách. Bez kvalitního obutí však všechny schopnosti auta přijdou vniveč,“sdělil Budský.

Pro co nejlepší viditelnos­t je dobré zkontrolov­at všechna světla a stěrače. Pokud stěrače za sebou nechávají nečistoty, měly by se vyměnit za nové. „Špatně stírající stěrače totiž mohou snížit viditelnos­t o 30 procent,“dodal expert.

Jízdu na silnici pak mohou komplikova­t kromě počasí i špatně nastavená světla. Ta často míří vzhůru a místo vozovky oslňují protijedou­cí řidiče. „Pokud jsou špatně nastavená světla, nejenže mohou ohrozit protijedou­cí řidiče, ale zkrátí se i vzdálenost osvětlení vozovky až o 30 metrů,“upozornil odborník přes dopravu. U starších aut může svítivost ještě snížit zešednutí krytů světel.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ ?? Zkouška řidičské dovednosti. Přišla zima a s ní i problémy na silnicích. Zkušení šoféři se smykům vyhnou, ti mladí se to musí naučit.
FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ Zkouška řidičské dovednosti. Přišla zima a s ní i problémy na silnicích. Zkušení šoféři se smykům vyhnou, ti mladí se to musí naučit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia