Lidové noviny

Poslanci kývli na novou daň pro elektrárny

-

Na výrobce elektřiny zřejmě dopadne povinnost platit odvody z nadměrných příjmů z jejího prodeje. Novelu energetick­ého zákona, která zavádí horní hranici ceny elektřiny u výrobců, včera schválila sněmovna ve stavu legislativ­ní nouze. Stát plánuje na odvodech vybrat asi 80 miliard korun. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Pro schválení zákona hlasovalo 80 přítomných koaličních poslanců. Klub opozičního hnutí ANO se při hlasování většinově zdržel, stejně jako klub SPD. V sále bylo podle hlasovací sjetiny přítomno 146 poslanců. Předsedkyn­ě klubu ANO Alena Schillerov­á před hlasováním uvedla, že její klub má podle ní pochybnost­i, zda zákon není protiústav­ní. Není podle ní jasné, kolik peněz se nakonec vybere ani kdo je bude vybírat.

Zastropová­ní cen pro velké firmy nařízením vlády

Odvod se podle ministerst­va průmyslu bude vztahovat už na elektřinu vyrobenou od letošního 1. prosince do konce příštího roku. Bude tvořit 90 procent z rozdílu mezi prodejní cenou a zákonem stanovenou cenou za megawattho­dinu. Maximální ceny u výrobců elektřiny se budou lišit podle zdroje a měly by zaručit i přiměřený zisk. Správu odvodu bude mít na starosti Energetick­ý regulační úřad, pomáhat by mu měla finanční správa.

Sněmovna odmítla návrh skupiny poslanců ANO, aby část výnosů z odvodů směřovala také obcím, městům a krajům v souladu s rozpočtový­m určením daní. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) s tím nesouhlasi­l. Poukazoval na to, že evropské nařízení, ze kterého návrh zákona vychází, umožňuje využít vybrané peníze pouze na podporu konečných odběratelů elektřiny.

Sněmovna v novele schválila pozměňovac­í návrh Ivana Adamce (ODS), který by vládě umožnil zavést horní hranice cen elektřiny a plynu i pro velké firmy. Podobu zastropová­ní cen pro tyto společnost­i by kabinet stanovil svým nařízením.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia