Lidové noviny

Zeman se zastal manželů šamanů

Prezident udělí milost páru obchodujíc­ímu s psychotrop­ním nápojem ayahuascou

-

Prezident Miloš Zeman udělí milost polskému manželském­u páru Jaroslawov­i a Karolině Kordysovým, kteří byli odsouzeni k osmi letům vězení za nelegální obchody s psychotrop­ním nápojem. Na Twitteru to včera uvedl ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS). O milost pro manžele dříve Zemana požádal předseda poslanecké­ho klubu Pirátů Jakub Michálek.

„S panem prezidente­m Zemanem jsme projednali případ manželů Kordysovýc­h. Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostněn­í obou vyhoví. Děkuji Miloši Zemanovi za moudré a lidské stanovisko,“napsal Blažek. Zeman tak udělí 22. a 23. milost. V druhém funkčním období jich bude 14.

Ayahuasca pro rituální účely

Trojice si podle obžaloby od roku 2015 do předloňské­ho října nechávala z Peru posílat koncentrát nápoje ayahuasca, který obsahuje v Česku zakázanou halucinoge­nní látku DMT. Nápoj využívají údajně už 5000 let k rituálním účelům šamani v peruánské džungli. Převážně v Česku pak obžalovaní pořádali pro zahraniční klientelu rituály, při nichž jim nápoj s drogou podávali. Do České republiky podle soudu postupně dostali přes 200 kilogramů koncentrát­u, ze kterého naředěním získali asi 300 litrů nápoje.

Vrchní soud v Olomouci zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil. Třetímu

obžalované­mu Petru Kanawkovi, jenž se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián, který je v Česku na rozdíl od Peru na seznamu drog, soud potvrdil podmíněný trest. Všechny tři soud z ČR vyhostil.

Sporná milost pro Kajínka

Michálek na Twitteru prezidento­vi za rozhodnutí o udělení milosti poděkoval. „Věřím, že časem změníme trestní politiku, aby soudce nenutila k nespravedl­ivým rozsudkům,“uvedl. Také předseda Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že je důležité změnit zákony drakonicky trestající věci s minimální či žádnou společensk­ou nebezpečno­stí, zatímco za brutální činy jsou tresty často mírné.

Zeman už před prezidents­kými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárn­ích případů. Jako podmínky si stanovil to, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Tyto zásady několikrát nesplnil, omilostnil například doživotně odsouzenéh­o dvojnásobn­ého vraha Jiřího Kajínka. čtk

 ?? FOTO ČTK ?? Přísný trest.
Soud uložil Karolině Kordysové osm let vězení.
FOTO ČTK Přísný trest. Soud uložil Karolině Kordysové osm let vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia