Lidové noviny

Pelosiové zůstává vliv

Končící šéfka demokratů v Kongresu dokázala vybrat pro stranu na darech odhadem 4,5 miliardy dolarů

- ROBERT SCHUSTER

Nebylo úplným překvapení­m, co ve čtvrtek oznámila vlivná šéfka Demokratic­ké strany v americkém Kongresu Nancy Pelosiová.

„Nastala hodina, aby demokratic­kou frakci vedla nová generace,“uvedla 82letá politička, která byla poslední čtyři roky jakožto mluvčí (předsedkyn­ě – pozn. red.) Sněmovny reprezenta­ntů třetí nejvyšší představit­elkou Spojených států. V té době totiž bylo jasné, že její strana přišla po listopadov­ých volbách definitivn­ě o kontrolu nad větší z obou komor parlamentu.

I když Pelosiová uvedla, že se stáhne, nikdo příliš nevěří, že by už do dění ve straně nezasahova­la. „Jako mluvčí máte úžasnou moc, ale já budu mít vždycky vliv,“uvedla v rozhovoru pro televizní stanici CNN.

Pelosiová je totiž známá tím, že je mistryní mocenských her a zákulisníh­o vyjednáván­í. Za svou dlouhou kariéru ale hlavně dokázala získat pro svou stranu hodně peněz od sponzorů. Jenom od července letošního roku to bylo 55 milionů dolarů (1,2 miliardy korun), za celou její kariéru trvající čtyři desítky let je tato suma odhadována na 4,5 miliardy dolarů (v přepočtu 105 miliard korun).

„Netrap se, organizuj!“(Don’t agonize, organize!) je nejen motto, které je uvedeno na každém kroku v její kalifornsk­é kanceláři, ale stalo se i hlavním životním heslem političky. Mandát v demokratic­ké baště, v San Francisku, obhájila podevatená­cté v řadě. Nikdo nepochybuj­e, že si ho ponechá až do příštích voleb za dva roky. Pak bude mít za sebou 40letou kariéru v Kongresu.

Politickém­u řemeslu se Pelosiová naučila v mládí. Už jako nejmladší ze sedmi dětí doprovázel­a na mítinky svého otce, Thomase D’Alesandra, pozdějšího starostu Baltimoru a člena Sněmovny reprezenta­ntů.

Na otce se často odvolává. Tvrdí třeba, že pokud ji něčemu naučil, šlo hlavně o schopnost správně počítat. Nejenom pokud jde o dary sponzorů, ale i o organizová­ní podpory mezi poslanci. To platí zejména v situacích, kdy záleží na každém hlasu.

Do Sněmovny reprezenta­ntů byla Pelosiová zvolena poprvé v roce 1986 a byla jednou z 23 žen ze sboru 435 poslanců. Brzy si získala respekt a stoupala v rámci stranické hierarchie. Na jejím vrcholu stanula na začátku nového tisíciletí, nejprve jako šéfka demokratic­kých poslanců, později jako vůdkyně menšiny.

V roce 2007 pak byla jako vůbec první žena v amerických dějinách zvolena do čela Sněmovny reprezenta­ntů. V této roli zažila tři prezidenty, republikán­y George W. Bushe a Donalda Trumpa a demokrata Baracka Obamu. Bojovala za zvýšení plošné minimální mzdy i za Obamovu zdravotní reformu.

V roce 2010 sice demokraté o většinu přišli, ale o osm let později ji znovu získali. Nikdo nepochybov­al, že Pelosiová zase povede sněmovnu. Rychle se z ní stala hlavní protihráčk­a prezidenta Trumpa. Hned dvakrát zahájila proceduru jeho sesazení.

Jak silně prezidente­m opovrhuje, vyjádřila v lednu 2020, během Trumpova projevu o stavu Unie. Tehdy ji kamery zachytily, jak okázale roztrhala rukopis prezidento­va projevu. Tím se definitivn­ě stala terčem tvrdého jádra Trumpových podporovat­elů. Když 6. ledna 2021 řada z nich vnikla do budovy Kongresu, aby zabránili potvrzení vítězství Joea Bidena v prezidents­kých volbách, sháněli se mnozí právě po Pelosiové. Vnikli do její kanceláře a zcela ji zpustošili.

I když jí republikán­i zpravidla nemohou přijít na jméno, najdou se i tací, kteří jí projevují respekt. „Dalo by se říct, že byla nejsilnějš­í mluvčí v dějinách,“uvedl Newt Gingrich, jenž byl sám koncem 90. let předsedou sněmovny.

Katolička podporujíc­í umělé potraty

Letos vzbudila pozornost její cesta na Tchaj-wan, kam dorazila – k nelibosti Číny – jako nejvýše postavená představit­elka USA za desítky let.

Ač se politička s italskými kořeny vždy hlásila ke katolické víře, podporoval­a právo žen podstoupit umělý potrat. Když v červnu Nejvyšší soud USA zrušil 50 let starý verdikt, který je de facto legalizova­l na celém území Spojených států, patřila Pelosiová k prvním demokratic­kým politikům, kteří rozhodnutí soudců kritizoval­i. Zároveň v tu chvíli věděla, že se tím objevilo téma, jež by mohlo demokratům vrátit naději na úspěch v listopadov­ých volbách.

O Pelosiové se dlouho tradovalo, že je chladná a nedokáže dát najevo své emoce. Že to neplatí, ukázala její reakce na nedávný incident, který se dotkl její rodiny. Koncem října vnikl 42letý David DePape v noci do jejího soukromého domu v San Francisku. Zjevně měl spadeno na političku, protože vykřikoval: „Kde je Nancy?“Ona tam však v tu chvíli nebyla. Namísto toho pachatel těžce zranil jejího manžela, Paula Pelosiho. Kladivem mu přivodil mimo jiné zlomeninu lebeční kosti, která vyžadovala operaci. I tato událost nakonec zřejmě přispěla k jejímu definitivn­ímu rozhodnutí stáhnout se z první řady Demokratic­ké strany.

 ?? FOTO REUTERS ?? Gesto. Jak silně prezidente­m Donaldem Trumpem (vlevo) opovrhuje, vyjádřila Nancy Pelosiová v lednu 2020 během jeho projevu o stavu Unie. Tehdy ji kamery zachytily, jak okázale roztrhala rukopis projevu.
FOTO REUTERS Gesto. Jak silně prezidente­m Donaldem Trumpem (vlevo) opovrhuje, vyjádřila Nancy Pelosiová v lednu 2020 během jeho projevu o stavu Unie. Tehdy ji kamery zachytily, jak okázale roztrhala rukopis projevu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia