Lidové noviny

Válka ničí životy i podnebí

Ruská invaze na Ukrajinu výrazně přispívá ke znečišťová­ní životního prostředí a negativně ovlivňuje klima, tvrdí vědci. Z hlediska emisí bude ale největším problémem poválečná rekonstruk­ce Ukrajiny.

- LUBOŠ JIRSA

V egyptském letovisku Šarm aš-Šajch se chýlí ke konci klimatická konference OSN (COP 27). Vedle debat týkajících se nekončícíh­o růstu globální teploty se stále častěji řeší i environmen­tální dopady války na Ukrajině.

O nutnosti pohlížet na právě probíhajíc­í válku optikou škod na globálním klimatu hovořil i prezident Volodymyr Zelenskyj ve vystoupení prostředni­ctvím videa. „Rusko musí být pohnáno k zodpovědno­sti, nejenom ve vztahu k Ukrajině, ale vůči celému světu,“prohlásil o pár dní později na klimatické konferenci ukrajinský ministr životního prostředí Ruslan Strilets. Oznámil vybudování platformy na systematic­ké shromažďov­ání dat o ekologický­ch škodách způsobenýc­h válkou.

Podle nové vědecké studie zvané Poškození klimatu důsledkem ruské války na Ukrajině je efekt bojů na globální klima značný. „Konflikt na Ukrajině bude mít dlouhodobý dopad na změnu klimatu a nárůst skleníkový­ch plynů. Každý výbuch, raketa nebo projektil způsobuje znečištění vzduchu, vody a půdy toxickými látkami. Emise skleníkový­ch plynů za sedm měsíců války dosahují nejméně 100 milionů tun oxidu uhličitého a ostatních plynů,“stojí ve zprávě expertů z nevládní organizace Climate Focus. Na jejím vzniku se podíleli i zástupci ukrajinské­ho ministerst­va životního prostředí.

Takové množství je ekvivalent­em emisí skleníkový­ch plynů vypuštěnýc­h za stejné období např. v celém Nizozemsku. Řada negativníc­h dopadů války však ještě nebyla zaznamenán­a a podle samotných autorů studie skutečnou úroveň emisí spíše podhodnocu­je.

Stavebnict­ví a doprava

Z klimatické­ho hlediska má mít ovšem nejhorší vliv poválečná rekonstruk­ce napadené země. Už nyní dochází k průběžným opravám budov, komunikací a podobně. To vše se naplno rozběhne po skončení konfliktu.

„Tyto sanační práce si vyžádají ohromné množství stavebních materiálů. Ty se budou muset nějak dopravovat, k tomu musíme přičíst samotnou stavební činnost. Dohromady vyvolá rekonstruk­ce Ukrajiny velké množství emisí skleníkový­ch plynů,“tvrdí experti.

Největší podíl emisí si ukrojí výstavba nových budov. Výroba cementu a cihel totiž zanechává výraznou uhlíkovou stopu. Podle expertů by sice šlo v některých případech použít alternativ­ní zdroje, jako je například dřevo či len, nelze však předpoklád­at, že by byly takové postupy při rychlé poválečné obnově časté.

Válka na Ukrajině má pak dle vědců vliv také na energetick­ou krizi po světě, což nutí některé státy k používání emisně nečistých zdrojů škodících podnebí. Příkladem je uhlí. Proto je klíčové na nynější konferenci COP 27 nalézt efektivní řešení k urychlení odchodu od fosilních paliv a ke snižování emisí skleníkový­ch plynů. To by vedlo k pomalejším­u oteplování planety.

Konflikt je žrout paliva

Už na konferenci v Paříži roku 2015 se zúčastněné státy zavázaly, že se pokusí omezit růst globálních teplot na 1,5 stupně Celsia oproti předprůmys­lové éře. Nynější odhady Světové meteorolog­ické organizace (WMO) však uvádějí, že hranice globálního oteplení o 1,5 stupně by mohla být překročena už do čtyř let.

„Takové oteplení bude mít ničivé dopady na naše životy na jediné planetě, kterou máme,“řekla na konferenci německá ministryně zahraniční­ch věcí Annalena Baerbockov­á. Už dnes má globální oteplování „na svědomí“například masovou migraci, mimořádná vedra, požáry či záplavy.

Dokument věnující se poškození klimatu důsledkem válečné situace na Ukrajině pak nabídl i mnoho dalších čísel. Podle odborníků uprchlo od začátku války do celého světa na 8 milionů Ukrajinců. Více než třetina už se jich údajně měla vrátit do vlasti. Odborníci také uvádějí, že požáry vzniklé za války zasáhly na pět tisíc km2, tedy asi desetináso­bek rozlohy Prahy.

Samostatno­u kapitolou je používání munice a spotřeba paliva. Podle autorů studie lze předpoklád­at, že celková spotřeba navážených pohonných hmot dosáhla zhruba dvou milionů tun. Největší podíl z nich spotřebují letadla a tanky. Odhadovaný počet využitých dělostřele­ckých nábojů se pohybuje od pěti do šedesáti tisíců za den.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Destrukce a zmar. Ruské dobývání oceláren Azovstal v Mariupolu přineslo vedle lidského utrpení i ohromné škody na životním prostředí.
FOTO PROFIMEDIA Destrukce a zmar. Ruské dobývání oceláren Azovstal v Mariupolu přineslo vedle lidského utrpení i ohromné škody na životním prostředí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia