Lidové noviny

COP 27: spor o klimatický fond

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Klimatická konference OSN o změnách klimatu (COP 27), jež měla podle původního plánu skončit v pátek, se protáhne minimálně do dnešního večera. Důvodem je neuspokoji­vý pokrok v jednáních.

Desetistrá­nkový dokument, který zástupcům přibližně 200 zúčastněný­ch států včera ráno předložil Egypt jako pořádající země, totiž mnozí delegáti označili jako nedostateč­ný. Dokument podle kritiků, mezi nimiž byli klimatičtí aktivisté z nevládních organizací, mj. nereagoval na požadavek na postupné ukončení těžby ropy a zemního plynu. Hlavním kamenem úrazu však podle agentury DPA byla otázka zřízení fondu, který by chudým zemím kompenzova­l škody způsobené změnou klimatu.

Rámcový návrh na fungování tohoto fondu přitom již dříve předložili představit­elé Evropské unie. Peníze z něj by měly kompenzova­t škody z přírodních katastrof, jež změny klimatu buď přímo vyvolávají, nebo zhoršují.

Zřízení fondu je od počátku konference klíčovým cílem vlivné skupiny zemí označované jako G77. Ta sdružuje především ekonomicky méně rozvinuté země, z nichž některé jsou klimatický­mi změnami kriticky ohrožené.

„Prospěšnos­tí takového fondu jsme si zprvu nebyli jistí, neboť chyběl návrh mechanismů, na jejichž základě by měl fungovat (...) Když jsme však viděli, že pro naše kolegy z G77 jde o zásadní téma, rozhodli jsme se vyjít vstříc a ukázat dobrou vůli,“řekl k věci podle listu The Guardian místopředs­eda Evropské komise Frans Timmermans.

Signál k jistému průlomu by mohlo dávat stanovisko Číny, neboť nejlidnatě­jší země světa (a současně největší producent skleníkový­ch plynů) vznik fondu opatrně podpořila. Do uzávěrky LN však nebylo známo, kolik peněz a podle jakého klíče by do fondu mělo plynout ani podle jakých kritérií by se „klimatické peníze“rozděloval­y.

USA jako potenciáln­í velký přispěvate­l do fondu trvají na označení „zahraniční pomoc“a chtějí se vyhnout termínu „klimatické kompenzace“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia