Lidové noviny

Poláci už záhy věděli, že raketa je ukrajinská

-

O tom, že východopol­ský Przewodów zasáhla v úterý raketa odpálená z Ukrajiny, a ne ruská střela, vláda ve Varšavě věděla velmi brzy. Polští představit­elé ale byli v rozpacích, jak tuto informaci sdělit veřejnosti, a čekali na Spojené státy. S odvoláním na zdroje v polské a ukrajinské vládě to napsal polský list Gazeta Wyborcza.

Rusové v úterý odpálili na Ukrajinu smršť raket, mezi nimi řízené střely Ch-101 typu vzduch–země. Cílem jedné z nich byla uhelná elektrárna v Dobrotvirs­ku ve Lvovské oblasti. Rusko chtělo odstavit od dodávek elektřiny domácnosti a podniky v tomto západoukra­jinském regionu a zároveň zkomplikov­at přenos elektrické energie do Polska.

Poblíž Lvova je rozmístěna jednotka ukrajinské armády, která disponuje protiletad­lovými systémy S-300 vyvinutými v 70. letech v Sovětském svazu. Značná část střel, které jsou součástí ukrajinské­ho arzenálu, byla vyrobena ještě v dobách Sovětského svazu. Ukrajinci odpálili dvě nebo tři střely, aby zničili ruskou raketu mířící na dobrotvirs­kou elektrárnu. Ch-101 ale neletěla přímo na cíl, manévroval­a ve snaze zmást ukrajinsko­u protivzduš­nou obranu. A dostala se mezi Lvov a polskou hranici, píše Gazeta Wyborcza. Jedna z ukrajinský­ch střel sice ruskou raketu zasáhla, ale u další selhal sebedestru­kční systém, takže letěla dál. Její úlomky pak dopadly v 15.40 hod. SEČ v Przewodówě, kde kvůli tomu zemřeli dva muži.

Jak to říci veřejnosti?

Polský deník píše, že už kolem 19.00 SEČ polští činitelé věděli, že v zemědělské oblasti na východě země dopadla raketa vypálená z Ukrajiny. Nebylo to ale díky tomu, že by rychle rozeznali její úlomky – Rusové používají někdy systémy S-300 k pozemním útokům. Polské úřady však dostaly informace ze speciálníh­o radarového letounu kroužícího nad Polskem. Ten sledoval rakety letící na Ukrajinu a zaregistro­val i dráhu letu střely Ch-101. Ukázalo se, že úlomky, které dopadly na polské straně hranice, nebyly z ní. Letoun zaznamenal také dráhy letů ukrajinský­ch S-300. Kolem 19:00 SEČ zasedli šéfové polských obranných a bezpečnost­ních složek, které svolal premiér Mateusz Morawiecki. Gazeta Wyborcza píše, že účastníci schůzky jí řekli, že už tehdy bylo jasné, jaká raketa spadla v Przewodówě. „Zavládlo zděšení, jak to sdělit veřejnosti,“píše list.

Čekání na Spojené státy

Polsko během ruské invaze na Ukrajinu patří k největším spojencům Kyjeva, poskytuje mu humanitárn­í i vojenskou pomoc, hraje také klíčovou roli v logistice vojenských dodávek. Poláci se rozhodli počkat na informace z Bílého domu. Problém ale byl, že americký prezident Joe Biden spal po návratu ze summitu G20 v Indonésii.

Ve čtvrtek nad ránem SEČ řekl, že „vzhledem k trajektori­i (rakety) je nepravděpo­dobné, že byla vypálena z Ruska“.

Polští představit­elé byli do té doby ve svých vyjádřeníc­h velmi opatrní, prezident Andrzej Duda ve svém nočním vystoupení mluvil o tom, že jde o raketu sovětské výroby a že není jisté, kdo ji vystřelil. Na středečním zasedání se šéfy silových resortů, vedení parlamentu a zástupci opozice Duda řekl, že když se dozvěděl o explozi v Przewodówě, měl nutkání rychle oznámit, že tam spadla ruská raketa. Nicméně vojenští činitelé ho nabádali k opatrnosti a brzy mu dodali informace o dráze letu rakety. Polské politiky také prý zarazilo, jak Ukrajinci trvají na teorii, že šlo o ruskou střelu. Šéf polského Senátu Tomasz Grodzki se podle zdrojů deníku Gazeta Wyborcza kvůli tomu obrátil na šéfa ukrajinské­ho parlamentu Ruslana Stefančuka. Ve čtvrtek pak ukrajinský prezident Zelenskyj na ekonomické­m fóru v Singapuru prostředni­ctvím videospoje­ní řekl, že „on ani svět na 100 procent neví, co se v Przewodówě stalo“.

 ?? FOTO REUTERS ?? Odkud to přiletělo? Pohled na místo destrukce v Przewodówě.
FOTO REUTERS Odkud to přiletělo? Pohled na místo destrukce v Przewodówě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia