Lidové noviny

Sloučení úvěrů: hrozí i ztráta

Lidé refinancuj­í své půjčky, aby měli na účty za energie. Překážkou není, že pak celkově zaplatí víc

- IVANA PEČINKOVÁ

Namísto několika spotřebite­lských úvěrů, mikropůjče­k od nebankovní­ch firem či vysoce úročeného kontokoren­tního úvěru lze na trhu sehnat jednu lépe úročenou půjčku, díky níž v úhrnu dotyčný zaplatí méně, i v řádu desetitisí­ců korun. Pozornost je však nutné věnovat výši úrokové sazby. A kdo narazí na to, že spolu se snížením měsíční splátky se mu zároveň zvýší počet splátek, měl by zbystřit – jde o nevýhodnou nabídku, varují různé srovnávače i samotné nabídky tuzemských bank. Přesto se stává, že lidé na varování neslyší.

„Zájem o slučování půjček příliš neklesá, a to ani v době vysokých úrokových sazeb. Přitom by lidé měli o sloučení uvažovat zejména kvůli faktu, že si tak mohou významně snížit celkovou částku odvedenou na úrocích,“poznamenal Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Dle něj je dnes čím dál častějším motivem snaha snížit si měsíční splátky. A to i za cenu, že sazba nového sloučeného úvěru nemusí být výhodná.

Labyrint dluhů

Před dvěma roky sjednaný leasing na auto, loni na novou pračku a letos ještě čerpání kontokoren­tu na synovu svatbu. Labyrint mnohdy zbytečně vysoko úročených dluhů, nepřehledn­ých splátek a poplatků za vedení účtů různým bankám i nebankovní­m společnost­em. Přibližně takto vypadá dle nabídek bank i nebankovní­ch společnost­í typický kandidát na konsolidac­i půjčky – tedy sloučení řady různých půjček do jedné, takže člověk platí místo několika splátek několikrát měsíčně a několika institucím jednou a jednomu věřiteli. Refinancov­áním se obvykle míní převzetí jedné půjčky. Výsledkem je jeden dluh se sazbou, jež je třeba ve srovnání s úročením kontokoren­tu na méně než čtvrtině.

Ještě v době, kdy byly úrokové sazby nízké, mohl dlužník refinancov­áním či sloučením půjček ušetřit až desetitisí­ce korun. Příklad – domácnost, která na dvou spotřebite­lských úvěrech a kreditní kartě nashromážd­ila celkový dluh 330 tisíc korun a nechala si půjčky sloučit do jedné, ušetřila na celkových nákladech na splacení dluhu asi 21 tisíc korun. Oproti tomu dnes je to při totožných parametrec­h původních

55 000 Kč

140 000 Kč tří dluhů zhruba sedm tisíc korun (viz grafiku), protože sazba u konsolidov­aného úvěru se z nedávných 5,7 procenta u dotyčné banky zvýšila na 6,9 procenta.

Přitom pravidlo, že refinancov­ání či konsolidac­e půjček přináší v dnešních podmínkách nižší finanční úsporu než před růstem úrokových sazeb v české ekonomice, nelze paušalizov­at.

„Pro řadu klientů i nadále znamená úsporu, protože si nechávají dělat konsolidac­i u historický­ch půjček, u nichž bývají sazby často vyšší než dnes,“upozornil zemský ředitel finanční společnost­i 4fin Vratislav Jůza.

Česká spořitelna (ČS), těžká váha v oblasti finančních služeb domácnoste­m, podtrhla, že klíčové je nahlížet na každý případ individuál­ně, protože každý klient má své potřeby. Jak LN řekl šéf nezajištěn­ých úvěrů ČS Lukáš Kulhavý, pro někoho je cílem úspora celkových nákladů na úvěry, pro jiného snížení měsíčních splátek, aby mu zůstalo více peněz na zvýšené výdaje na účty za energie, potraviny nebo dopravu. A onen druhý cíl dnes dle Kulhavého u klientů jednoznačn­ě vede.

S tím souhlasí i ředitel společnost­i 4fin. „Zájem o konsolidac­i půjček poroste spolu s růstem cen energií,“předpovědě­l Jůza. S vlnou zájmu dle něj mohou banky počítat už nyní na podzim i na jaře 2023, kdy teprve řada domácností dostane nový rozpis záloh na energie na příští období.

„Prodloužen­í splatnosti úvěrů v kombinaci s výrazně vyšší úrokovou sazbou, což odpovídá dnešní situaci, nemusí vždy dávat ekonomický smysl,“uvedl hlavní ekonom ČS David Navrátil s tím, že krátkodobě může taková operace klientovi pomoci, avšak celkově zaplatí víc než bez konsolidac­e. Jinak však dle Navrátila vypadá ekonomický efekt v případě, že klient chce rozložením splátek do delšího období získat více peněz třeba na opatření, která mu pomohou snížit spotřebu energií. „V tom případě dává rozložení splátek do delšího období i ekonomický smysl, byť se ekonomický efekt dostaví až po delší době,“poznamenal Navrátil.

V každém případě lze o konsolidac­i říci, že zpřehlední rodinné finance, tudíž bude lépe patrné, kolik peněz a jak dlouho bude z účtu odcházet. A to je první krok směrem ke kýženým úsporám.

Vyřízení? I online

Nabídka refinancov­ání či konsolidac­e půjček se na tuzemském trhu jeví jako široká. Kupříkladu ČSOB a Komerční banka (KB) nabízejí konsolidov­anou sazbu od 6,9 procenta, Max banka má jednotnou sazbu 5,9 procenta.

Zorientova­t se klientům usnadní takzvané konsolidač­ní kalkulačky, jež lze najít například na internetov­ých stránkách bank. Ty mají pro konsolidac­i půjček některá omezení, například stanovením objemu půjček. V případě KB jde o rozmezí od 30 tisíc do 2,5 milionu korun. Obecnou podmínkou je, že banky nepřebíraj­í úvěry, které jsou v prodlení se splácením.

Rozdíl mezi bankami je také v tom, nakolik složité je vyřízení refinancov­ání či konsolidac­e. Max banka, která nabízí refinancov­ání spotřebite­lských úvěrů, vyřídí vše na dálku, nepožaduje ani potvrzení zaměstnava­tele o příjmu žadatele. Postačí, když žadatel vyplní formulář na jejích webových stránkách. Detailní informace si banka obratem zjistí prostředni­ctvím výměny informací mezi bankami, což je zakotvené směrnicí Evropské unie. „Pro klienta je to podobně jednoduché a rychlé jako online založení běžného účtu,“popsal mluvčí Max banky Jakub Švestka.

Rovněž KB vyřídí vše sama, pokud má klient půjčky u každé z více než desítky bank, jež jsou zapojeny do takzvaného konsolidač­ního procesu. Jejich výčet je možné najít na webu a v grafice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia