Lidové noviny

„Automobilk­y neakceptuj­í růst našich cen“

-

Ne všechny automobilk­y dle šéfa společnost­i Brano Pavla Juříčka akceptují zvýšení cen výrobců autodílů, jimž přitom jejich náklady nejspíš ještě porostou. „Samozřejmě platí, že jak které automobilk­y. Poměrně přijatelně k tomu přistupují japonské a korejské automobilk­y. Avšak ty západoevro­pské o růstu cen vůbec nechtěly slyšet. Už zhruba jedenáct měsíců trvá doba nestálého dokladován­í nějakých věcí. Automobilo­vý průmysl na tom neuvěřitel­ně prodělává a ztrácí efektivitu,“řekl LN Juříček, majitel jednoho z největších tuzemských dodavatelů v automobilo­vém průmyslu.

Někdejší poslanec za ANO je zároveň přesvědčen­ý, že tuzemští výrobci ztrácejí v rámci globálního trhu konkurence­schopnost, zejména z hlediska vysokých cen energií. Uvedl, že nejsou schopni konkurovat například Turkům, Srbům, Rumunům, Španělům a už vůbec ne Indonésii nebo Číně.

Nejen v segmentu automotive vládne v podstatě už tři roky nepřetržit­á krize.

Pavel Juříček

majitel Brano Group

O nejistotác­h v segmentu automotive, který patří k tahounům české ekonomiky, mluví i výkonný ředitel Sdružení automobilo­vého průmyslu Zdeněk Petzl. „Nejen výrobci autodílů, ale vlastně celý automobilo­vý průmysl čelí v posledních měsících strmému nárůstu cen energií a vstupů prakticky na všech úrovních dodavatels­ko-odběratels­kého řetězce. To je navíc doprovázen­é vysokou mírou inflace, jež se odráží v růstu úrokových sazeb z úvěrů a tlaku na růst mezd,“řekl LN Petzl.

Největší tuzemská automobilk­a Škoda Auto připouští, že z hlediska vyjednáván­í o cenách je situace velmi náročná, „zároveň však řešitelná“. „Například u oceli doufáme, že jsme se již dostali za cenový vrchol, u jiných materiálů se situace liší podle aktuálního vývoje na trhu. Samozřejmě to závisí nejen na cenách vstupních materiálů, ale také energií,“řekla LN mluvčí Škody Auto Martina Špittová.

Kombinaci všech zmíněných faktorů firmy už nejsou podle Petzla schopny absorbovat a růst vstupů, přímých i nepřímých výrobních nákladů se tak promítá nejen do cen v dodavatels­kém řetězci, ale i do finálních výrobků. „Obecně nelze říct, že se situace na trhu už plně normalizov­ala, stále registruje­me výpadky v dodávkách některých dílů na určité modely vozidel. Situace je nicméně výrazně lepší,“řekl Petzl.

Bude se propouštět?

Pro rok 2023 lze dle Sdružení automobilo­vého průmyslu očekávat spíše stabilizac­i rozkolísan­ých výrobních řetězců, ovšem jen za předpoklad­u, že ceny energií přestanou dramaticky růst a že nevznikne zásadní nedostatek některé důležité vstupní suroviny.

Juříček upozorňuje, že nejen v automotive vládne v podstatě už tři roky nepřetržit­á krize. Propouštět se však zatím nechystá. „Co vím, tak mnoho firem je ve špatné kondici. Objevují se zprávy o chystaném propouštěn­í agenturníc­h zaměstnanc­ů. O ty klíčové pochopitel­ně nikdo přijít nechce. Zatím. Je však evidentní, že nabídky agenturníc­h zaměstnanc­ů jsou teď mnohem vyšší,“uvedl Juříček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia