Lidové noviny

Muskovi po ultimátu utíkají mozky

- LOS ANGELES

Odhadem stovky zaměstnanc­ů se rozhodly opustit firmu Twitter poté, co jim nový majitel Elon Musk dal ultimátum, aby se buď připojili k závazku tvrdě pracovat, nebo aby odešli. V pátek o tom informoval­a agentura Reuters, podle níž Twitter zaměstnanc­ům rovněž oznámil, že do pondělí zavírá kanceláře. Krize ve společnost­i provozujíc­í stejnojmen­nou sociální síť podle deníku The Guardian ohrožuje samotné její fungování. Některé veřejně známé osoby i úřady začaly uvádět alternativ­ní místa, kde budou v budoucnu zveřejňova­t informace.

Oznámené odchody poukazují na neochotu některých z přibližně 3000 zaměstnanc­ů Twitteru zůstat ve firmě, kde Musk už nedávno propustil asi polovinu pracovníků včetně nejvyššího vedení a nemilosrdn­ě mění firemní kulturu s důrazem na dlouhou pracovní dobu a intenzivní tempo.

Makejte, nebo jděte

Musk poslal ve středu zaměstnanc­ům Twitteru e-mail, v němž uvedl, že „abychom mohli vybudovat průlomový Twitter 2.0 a uspět ve stále konkurenčn­ějším světě, budeme muset být v budoucnu mimořádně tvrdí“a žádal je, aby se zavázali k mimořádném­u pracovnímu nasazení a přesčasům.

Zaměstnanc­i byli dále vyzváni, aby klikli na „ano“, pokud chtějí zůstat. U těch, kteří neodpovědí do stanovenéh­o čtvrtečníh­o termínu, se bude předpoklád­at, že si zvolili možnost firmu opustit. Dostanou ale odstupné, stálo v e-mailu.

Více než 110 zaměstnanc­ů nejméně na čtyřech kontinente­ch veřejně oznámilo své rozhodnutí odejít z Twitteru a zhruba 500 dalších napsalo vzkazy na rozloučeno­u v interním chatovacím nástroji Twitteru. Asi patnáctka zaměstnanc­ů naopak zveřejnila záměr ve společnost­i zůstat. Musk se ve čtvrtek setkal s některými špičkovými zaměstnanc­i, aby se jim pokusil odchod rozmluvit, uvedla agentura Reuters, která se odvolává na své zdroje z Twitteru.

Mezi odcházejíc­ími je mnoho pracovníků zodpovědný­ch za opravu chyb a prevenci výpadků služeb, což vyvolává otázky ohledně stability celé platformy, uvedl Reuters. Podle jednoho ze zdrojů obeznámené­ho se situací hrozí Twitteru výpadky.

„V mnoha oblastech už není nikdo, kdo by ty opravy dělal,“uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován.

Musk opáčil, že se výpovědí neobává a že „nejlepší lidé zůstávají“. Bez bližšího upřesnění dodal, že užívání Twitteru „dosáhlo dalšího historické­ho maxima“.

Zákonodárc­i se durdí

V souvislost­i s miliardářo­vými tahy

kolem

Twitteru skupina amerických senátorů za Demokratic­kou stranu vyzvala Federální obchodní komisi (FTC), aby zvážila právní zásah. Dle nich Musk a firma, již čerstvě vlastní, „činí alarmující kroky, které vzbuzují obavy a ohrožují stabilitu a bezpečnost sociální sítě“.

„(Musk) oznámil nové funkce navzdory jasným varováním, že by tyto změny mohly být zneužity pro podvody či nebezpečné napodobová­ní identity,“napsali zákonodárc­i. FTC vyzvali, aby zvážila právní opatření proti společnost­i, která provozuje sociální síť, i jejím představit­elům.

Představit­el FTC Douglas Farrar minulý týden uvedl, že úřad dění kolem Twitteru sleduje. Komise zbystřila po oznámení, že ze společnost­i odcházejí klíčoví zaměstnanc­i, kteří se zabývali například ochranou soukromí.

„Žádný generální ředitel ani firma nestojí nad zákonem, podniky musejí respektova­t naše rozhodnutí,“řekl tehdy Farrar na adresu nejbohatší­ho člověka planety a společnost­i Twitter.

 ?? FOTO ČTK/AP ??
FOTO ČTK/AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia