Lidové noviny

Země do bouřlivého počasí

Amerika prý zůstává stabilní. Škoda jen, že honí mnoho zajíců najednou. A s ní celý Západ

- JAN MACHÁČEK

Walter Russell Mead se pokusil v deníku The Wall Street Journal s nadhledem zhodnotit americké volby v polovině prezidents­kého funkčního období a pokouší se o nadhled. Navzdory všemožnému skuhrání ze všech stran je podle autora tzv. big picture takový, že Amerika zůstává hluboce stabilní společnost­í.

Zklamáni jsou republikán­i, oslaben je Donald Trump a příznivci Demokratic­ké strany mají pocit, že odvrátili katastrofu. Přes všechny problémy ale USA prokázaly, že zůstávají hluboce stabilní společnost­í a základní instituce stále mají respekt občanů. Voliči v klidu odvolili a mírumilovn­ě očekávali výsledky. Certifikov­aní vítězové se v klidu ujmou úřadu. „Vláda lidu, lidmi a pro lidi“(Lincoln) nezmizela z povrchu zemského.

Amerika je země paradoxů. Sami Američané vnímají svou společnost jako křehkou a ohroženou a zahraniční pozorovate­lé věští brzký kolaps republiky od dob hedvábných punčoch a napudrovan­ých paruk.

Jenže žádná jiná země na světě se nemůže měřit s americkou historií 250 let nepřerušen­ého pořádku pod jednou ústavou, zatímco mezinárodn­í vliv a síla USA postupně narůstaly. Samozřejmě to nebylo vždy klidné, naopak. Amerika čelila výzvám od nejbezohle­dnějších vůdců a systémů, které svět poznal. Leč vlajka s hvězdami a pruhy stále vlaje.

Pilíře zůstávají

Zajímavá je především americká odolnost v měnícím se světě. Americká ústava a instituce nejprve spravovaly rurální populaci nezávislýc­h farmářů počátku 19. století. Pak vznikla urbanizova­ná průmyslová ekonomika. A nakonec tu jsou byznys a technologi­e informační revoluce. Americká společnost se často otřásla v základech, ale sociální a politický pořádek drží.

Amerika je bezpečná ve své hemisféře a požehnaná obrovským zemědělský­m potenciále­m a přírodními a minerálním­i zdroji. Dokáže odolat i poryvům klimatické změny a dynamická populace je neustále osvěžována talentovan­ou migrací ze zbytku světa. Amerika kombinuje ekonomicko­u a sociální dynamiku, která jí umožňuje zůstat v čele pokroku a inovací s institucio­nální stabilitou, jež garantuje pořádek i mezinárodn­í sílu a vliv.

I v současné době nejvyhroce­nější polarizace je Amerika schopna reagovat na globální výzvy v reálném čase. Na americké politice ve vztahu k Rusku a Číně je větší shoda než na čemkoliv jiném. Republikán­i budou možná více dohlížet na to, za co se na Ukrajině utrácí, ale žádnou dramaticko­u otočku nechystají. Obě strany se shodnou, že je třeba chránit strategick­y důležité zásobovací trasy proti vydírání a bojkotům ze strany Číny. Podpora Tchaj-wanu zůstává robustní v obou politickýc­h stranách.

Spolupráci s Indií také podporují obě strany, důležitost dobrých vztahů s Japonskem, Jižní Koreou a Austrálií dobře chápou v obou partajích. Spory tu zůstávají. Bidenova íránská politika a pokus o resuscitac­i jaderné dohody se nepovedly, strany nesouhlasí v klimatické politice a ochraně hranic, to bude jistě pokračovat.

Ale široké pilíře americké zahraniční politiky tu zůstávají: je tu shoda na podpoře NATO, na tom, že ruský expanzioni­smus v Evropě je třeba zastavit. V USA panuje i shoda na podpoře čínských sousedů před hegemonick­ou ambicí Číny ve východní a jižní Asii.

Amerika se rozloučila s relativně klidnými ekonomický­mi a sociálními podmínkami 20. století a vstoupila do nového století s jeho disruptivn­í silou informační revoluce. Jenže Amerika byla naštěstí vystavěna do bouřlivého počasí.

USA máme rádi, ale...

Tolik Mead a jeho patriotick­ý nadhled. V něčem bychom mohli na pozitivní vlně ještě pokračovat. Tak například: bez americké ekonomické a vojenské pomoci by už Rusko válku na Ukrajině vyhrálo. Jakkoli je třeba britská pomoc Ukrajině v poměru k HDP silnější než americká, opravdu masivní pomoc přichází pouze z USA.

Když už jsme zmínili válku na Ukrajině, tak schopnost amerického leadership­u budeme finálně měřit také z pohledu toho, jak válka za našimi humny dopadne.

Ameriku máme rádi, ale dovolíme si také zaskuhrat. Odchod z Afghánistá­nu se nepovedl, a kdyby proběhl jinak, možná by si Putin na Ukrajinu netroufl.

Klíčové slovo je prioritiza­ce. Amerika a s ní celý Západ střílí na mnoho zajíců najednou. Na Rusko, na Čínu na boj s klimaticko­u změnou. Nebylo by lepší mít priority a odškrtávat si je postupně? Není Rusko prioritou a neměli bychom zkusit mít Čínu na své straně ve věci Ukrajiny, alespoň dočasně?

Sociální sítě vynalezené v USA jsou skutečně disruptivn­í, jsou motorem polarizace. Emoce a nenávist byly takto vyvezeny do celé světa. V USA to možná nakonec ustojí a leckde jinde možná ne.

A při vší úctě k americkému federalism­u by se měli v jedné z nejstaršíc­h demokracií na světě soustředit na integritu a nezpochybn­itelnost voleb. Experiment­ování s mnoha druhy koresponde­nční volby bez volebního průkazu je cesta do pekel. Je zvláštní, že třeba u nás ve Vršovicích je integrita volebního procesu nezpochybn­itelná: volba je svobodná, tajná a předchází ji identifika­ce voliče a v nejstarší a nejmoderně­jší demokracii světa to často probíhá jako někde v subsaharsk­é v Africe.

Odchod z Afghánistá­nu se nepovedl, a kdyby proběhl jinak, možná by si Putin na Ukrajinu netroufl

 ?? ?? spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia