Lidové noviny

Listopad coby pozadí

I bezduché řeči jsou oslavou demokracie

- Martin Zvěřina

Jak by vypadal komunistic­ký Svátek práce, kdyby ho komunisté komerciali­zovali? Asi dost podobně jako naše oslavy 17. listopadu. Zní to nepřijatel­ně? Nikoli, realistick­y, když si uvědomíte, že přirozenou touhou člověka je slavit nějakou pozitivní myšlenku či událost. Navíc ideový odkaz dvou 17. listopadů opečovávaj­í společně hlavně politici a showbyznys. Asi by bylo výhodné, kdyby se sdružili pod jednu firmu, mohla by se jmenovat Agentura instantníc­h frází.

Aby nedošlo k nedorozumě­ní, toto není kritika, to je konstatová­ní. Poněkud lunaparkov­é, veřejnými rozpočty podpořené oslavy jsou naprosto neškodné a mentálně bezzubé a neoriginál­ní. Inspirativ­ní podněty se dostavují zcela bez záměru organizáto­rů. Třeba když lidé, kteří v uplynulých osmi letech každý den vstávali s myšlenkou, že je nutné vymýtit estébáky z veřejného života, nyní podporují komunistic­kého rozvědčíka jako ideál do prezidents­kého úřadu.

Zatímco zaměstnanc­ů podniků zahraniční­ho obchodu byly v průběhu komunistic­ké éry desetitisí­ce a podmínkou jejich práce byla spolupráce s bezpečnost­ními složkami, tedy StB, lampasáků vybraných pro výcvik na komunistic­kého špiona bylo řádově méně a procházeli mnohem pečlivější­m prověřován­ím. Proto je dnes velmi zábavné poslouchat „argumenty“antikomuni­stických podporovat­elů pana generála Pavla. Potřebujem­e prezidenta, který se zapletl s minulým režimem?

Neméně inspirativ­ní jsou řeči, že demokracie je ohrožena, a to zvlášť v zemi, kde ve stejný den týž svátek světí jednak karnevalem desetitisí­ce tisíce lidí v ulicích, několik málo tisíc pak protestním průvodem k veřejnoprá­vní televizi a zhruba 80 příznivců chcíplých psů poštěkáván­ím na pražské Letné.

Jestli tohle není demokracie v praxi, pak už co? Na mnohých dnešních obráncích demokracie je zvláštní jejich odpor k různosti názorů. Pamětníkům to oživuje píseň skupiny Bez ladu a skladu: Píšte všetci modrým perom / iná farba nebude / píšte všetci rovnako / rovnaké A, rovnaké O...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia