Lidové noviny

Tím hůře pro fakta

Nezastírej­me, že tu raketu odpálili Ukrajinci

- Zbyněk Petráček

Ukrajinská raketa, jež v Polsku zabila dva lidi, odstartova­la cosi více. Leckdo se právem diví, že zatímco toto hýbe světem, fakt, že Ukrajinu zasahují stovky ruských raket, se bere jako folklor. Ale má to důvod. Zásah člena NATO je hrozba jiného typu. Jenže právě proto se nemá rétoricky šroubovat dříve, než je aspoň v tom základním jasno.

Válečné kiksy nejsou výjimečné. V dubnu 1944 Američané omylem bombardova­li švýcarský Schaffhaus­en (40 mrtvých). V červnu 1967 Izraelci omylem napadli americkou loď Liberty (34 mrtvých). V obou případech přišla omluva a odškodění. Ale pak jsou případy ve stylu „daň za osvobození od nacismu“. To když Sověti v květnu 1945 bombardova­li dánský ostrov Bornholm (10 mrtvých), u nás Mladou Boleslav, Mělník, Litoměřice či Roudnici (celkem asi 1300 mrtvých) jen proto, aby tamní německé posádky neunikly do západního zajetí. Žádné omluvy se nekonaly.

Kam se zařadí „případ Przewodów“? Ukrajina stojí za tím, že rakety byly ruské, a i kdyby ne, tak Rusko odpovídá za celou válku. Což je pravda. Ale kdyby Kyjev zmínil politování za škody, jež v Polsku mohla způsobit ukrajinská raketa, nemusel by se pak divit, že podpora západní veřejnosti pro jeho věc slábne. Což platí i pro poměry české.

Zde zazněla hned po incidentu, kdy i Poláci „brzdili koně“, silná prohlášení. Že Rusko chce válčit, ničit a vraždit (ministr Rakušan). Že Ukrajinu opět bombardova­l terorista Putin (ministryně Černochová). Že zločinný režim pálil rakety (senátor Fischer). Že to byla agrese na členskou zemi NATO (poslanec Ženíšek). Pak na protestu proti vládě logicky zazní: „Včera málem vyhlásila třetí světovou válku, aniž si ověřila informace.“Je to evropské téma. Der Spiegel zveřejnil text Sorry, vyhlásil jsem třetí světovou válku s podtitulem Jak se po zásahu rakety v Polsku blamovali experti i média. Pozor na to. Řeči politiků ve stylu „je-li legenda v rozporu s fakty, tím hůře pro fakta“se mohou nebezpečně vrátit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia