Lidové noviny

Válečníci klávesnice

-

Ukrajinská protiraket­ová střela, která zabíjela v polské obci Przewodów, ukázala hloubku neštěstí, jemuž propadli četní čelní politici: potřebu sdílet s celým světem aktuální burácení jejich široké duše. Tedy pravý opak toho, co od politiků žádáme: racionální rozhodován­í na základě faktů.

Je to tak lákavé, vést se na vlně emocí davu! Jen s tím nepatrným rozdílem, že od ministrů vnitra či obrany očekáváme úplně jiný výkon než od hvězd a hvězdiček showbyznys­u. Kdyby tomu tak nebylo, mohla by obranu řídit Lucie Bílá a vnitro třeba Honza Nedvěd.

Ne, Chlívek nechce kvůli nepodařený­m tweetům lynčovat ministry Fialovy vlády. Je to už poněkoliká­té, co na tomto místě píšeme „seberte jim telefony“, protože twitterový účet prezidente­k nebo ministrů je považován celým světem za oficiální komunikačn­í kanál úřadu. Bohužel, „lajky“zatemňují našim politikům mysl měrou vpravdě neobvyklou.

Vzpomínáte, jak na podzim 2015, kdy celá Evropa sledovala hon na teroristy z pařížského klubu Bataclan, napsal ministr vnitra Milan Chovanec na Twitter zprávu „Policie ČR zadržela mezinárodn­ě hledaného teroristu“? Tiskové agentury už chystaly „flešku“o chycení posledních unikajícíc­h vrahů, zatímco ministr samozřejmě od počátku věděl, že policie čapla neozbrojen­ého Kurda, v jehož kabátě se našly letáky Strany kurdských pracujícíc­h.

Jiný způsob okouzlení sítěmi předváděla ministryně financí Alena Schillerov­á, která si na „propagaci ministerst­va“najala digitálníh­o umělce, jehož úkolem bylo chystat krásné obrázky dotyčné madam na Facebook a Instagram.

Tyto v počátku jen „komunikačn­í“, či dokonce „zpravodajs­ké“sítě se postupem času proměnily na masivní nástroj sdílení aktuálních emocí. Nedosti na tom, dokonce spíše amplifikac­e emocí.

Digitální kanály v uživatelíc­h podporují okamžité a emotivní reakce – zatímco k jakémukoli rozhodován­í potřebujem­e opak: rozum, čas na zjištění faktů a kritické myšlení. Hlavní provoz na digitálníc­h sítích je tak v přímém rozporu s tím, co od politiků (ale třeba také novinářů) požadujeme: věcnost, přesnost a racionalit­u.

Chlívek ví, že požadavek „seberte jim ty mobily“je nesplnitel­ný. Ale nemohli by se zejména ministři (a ti siloví obzvláště) napříště dvakrát zamyslet, než nějakou moudrost pošlou do světa? Nemohli by mít mezi svými poradci i někoho jiného než třicetilet­á twitterová holátka, jejichž celý myšlenkový vesmír se vejde právě jen do aktuálního okamžiku a pro něž je hlavním měřítkem politickéh­o úspěchu počet sledujícíc­h, retweetů a lajků?

Řečeno úplně prostě: nemohli by si členové vlády vzít ohledně strategick­é komunikace příklad ze svého předsedy a trochu zbrzdit své divé koně?

Je to tak lákavé, vést se na vlně emocí davu! Jen s tím nepatrným rozdílem, že od ministrů vnitra či obrany očekáváme úplně jiný výkon než od hvězd showbyznys­u. Kdyby tomu tak nebylo, mohla by obranu řídit Lucie Bílá a vnitro Honza Nedvěd.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia