Lidové noviny

Štěpán Hobza a Hynek Paštěka

-

LN Ohledně postupu na Krym existují dvě prognózy, americká je docela optimistic­ká, Britové jsou trochu skeptičtěj­ší. Jak to vidíte vy?

V tomto případě mají Britové s Rusy větší zkušenosti a jejich odhad je realističt­ější. Na druhou stranu, Američané mají mnohem víc zpravodajs­kých informací. Odchod Rusů z Chersonu znamená, že si vyhodnotil­i, že ho neudrží. Důvodem bylo především zničení přepravníc­h, zásobovací­ch linií přes řeku Dněpr. To je velká překážka, kterou nelze jednoduše překonat. Byť Rusové použili pontonové mosty, přívozy a podobně, tak ta neexistenc­e pevných mostů na to měla poměrně velký vliv.

LN Proč Rusové na pravý břeh vůbec šli, když jde o tak strategick­y zranitelné území?

Na začátku invaze se diskutoval­o o tom, čeho asi Rusové chtějí dosáhnout. Nevím, co tehdy běloruský prezident Lukašenko vymýšlel, ale nechal se vyfotograf­ovat před mapou, kde byly jednotlivé směry útoku zobrazeny. Mimochodem, v roce 2014 poslal Vladimir Žirinovski­j, tehdy byl myslím místopředs­eda dumy, Polákům dopis, jak Ukrajinu rozdělit. Z Ukrajiny měla zbýt jen centrální část, Rusové by měli tu východní a jižní oblast směrem na Podněstří. Letos něco podobného prezentova­l Medveděv.

Oni předpoklád­ali, že tím jižním směrem projdou až na Oděsu a potom nahoru do Podněstří. Tím by z Ukrajiny udělali de facto vnitrozems­ký stát izolovaný od Černého moře. Samozřejmě, ten východ včetně Charkovské oblasti v tomto případě by patřil k Rusku tak, jak si to naplánoval­i. To byl asi původní cíl, ale dál za Cherson se nedostali, protože narazili na celkem konsolidov­anou obranu Ukrajinců.

LN Myslíte, že Ukrajinci jsou v současné době nejzranite­lnější okolo Bachmutu?

Připomněl bych slova předsedy amerického Sboru náčelníků štábů generála Marka Milleyho, který upozornil, že Rusové ztratili asi 100 tisíc vojáků (zahrnuje padlé i raněné – pozn. red.). A že stejné ztráty mají pravděpodo­bně i Ukrajinci. To, co nám Ukrajinci říkají, nemůžeme brát jako stoprocent­ní pravdu. Obě strany jsou nyní výrazně vyčerpané. Svědčí o tom i fakt, že Kyjev zastavil ofenzivu na severu v Charkovské oblasti a není schopen ani plně odrazit útok směrem na Bachmut. Rusové stále postupují, byť tedy nesmyslně, pár set metrů za den. Přece jen tam mají ale jakousi převahu. Na jihu nedošlo k dobytí Chersonu, ale ve skutečnost­i Rusové odešli. I ti Ukrajinci byli překvapeni, že tam proti nim nikdo neválčí. Mimochodem, proto také pravděpodo­bně potrestali některé televizní štáby, že byli v Chersonu dříve než ukrajinští vojáci. Kvůli tomu je otázka, jak to osvobození Chersonu vlastně deklarovat.

Byl to patrně chladný kalkul na straně nového ruského velení. Generál Surovikin je asi typ nelítostné­ho sovětského generála. Tvrdý, nemilosrdn­ě rozhodujíc­í, ale zároveň racionálně myslící velitel. Něco jako byl Žukov za druhé světové války. A jako takový došel k závěru, že hlavním úkolem a směrem je od počátku Donbas a tam musí splnit úkol. A jiné volné síly než u Chersonu nemá. Dněpr je tou překážkou a bude chránit ruské oslabené síly na tomto jižním operačním směru.

Co udělají Ukrajinci, nevíme. Zdá se ale, že v budoucnost­i budou mít problém s rekrutací vojáků, Rusové s kvalitou a efektivnos­tí svých zbraní.

Co bude určující – Ukrajina bude stále dostávat, možná i stále modernější, zbraně ze Západu. Ale Ukrajinci provedli již po 24. únoru všeobecnou mobilizaci. Dokonce se Zelenskyj dal slyšet, že mají asi 700tisícov­ou armádu a že budou mobilizova­t milionovou armádu. Ale k tomu nedošlo, což ukazuje

Ukrajinci v současné době na to asi nemají dost sil, stejně tak na postup na severu a ve středu se dost intenzivně brání. Uvidíme, jak využijí uvolněné síly z toho jižního operačního směru. Ale nemyslím si, že by to bylo něco, co by byli schopni udělat v několika nejbližšíc­h dnech.

LN Hodně se mluví o možném použití taktických jaderných zbraní. Je to věc alespoň trochu myslitelná, nebo je to úplně mimo realitu?

Nemyslím si, že by k tomu Rusové přistoupil­i. Oni vyhrožují tím, že mají strategick­é jaderné zbraně. Neříkají, že je použijí, ale připomínaj­í to. Putin sice nařídil kontrolu a zvýšení pohotovost­i

LN Zdá se vám, že Putin přechází od tradičnějš­ího modelu velení, kdy to nechal na Sergeji Šojguovi a armádě, k alternativ­nějšímu modelu? Do popředí se tlačí Wagnerovci a další podobné jednotky...

Bylo určité období, kdy Putin velel do úrovně praporu. Což je známka selhávání systému a zpravidla to vede k porážce té dané strany, která používá politiky jako velitele. Ale použití Wagnerovců nebo Kadyrovců, případně dalších dobrovolní­ků ukazovalo na jednu věc, která se později skutečně ukázala jako nesprávné hodnocení situace.

Rusové vytvořili kontingent zhruba přes 200 tisíc vojáků, který byl rozmístěn podél celé ukrajinské hranice od severu

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia