Lidové noviny

Vánoční MS? Vyhrál byznys

Františka Straku, bývalého česko-slovenskéh­o reprezenta­nta, čeká během šampionátu v Kataru nová role

- ANTONÍN VAVRDA

Čtyřikrát vyhrál českoslove­nskou ligu, za fotbalovou Spartu odehrál na dvě stovky zápasů, více než sto jich zvládl v německé nejvyšší soutěži a pětatřicet za českoslove­nskou reprezenta­ci. Během 22. světového šampionátu, který odstartuje zítra zápasem Kataru s Ekvádorem, si František Straka (64) vyzkouší pozici jednoho z hlavních expertů televize Nova Sport.

„Těším se maximálně, protože mistrovstv­í světa se hraje jednou za čtyři roky a nic více ve fotbale není,“říká v rozhovoru pro LN bývalý reprezenta­ční obránce, jenž na mistrovstv­í světa v roce 1990 odehrál za tehdejší Českoslove­nsko tři zápasy.

LN Jak vnímáte, že finále fotbalovéh­o MS se odehraje šest dní před Štědrým dnem? Už jste se s tím vy osobně nějak vnitřně srovnal?

Nejde jen o mě, musíme se s tím srovnat všichni – my fanoušci, a hlavně hráči. A nemám problém přiznat, že jsem jednoznačn­ě proti. Je absolutní nesmysl hrát mistrovstv­í světa uprostřed rozehrané sezony, je to obrovský nápor na hráče, kteří budou mít po šampionátu jen pár dní odpočinku a zase se budou muset přehodit na ligové a pohárové koleje.

LN Myslíte, že to může ovlivnit jarní ligová i pohárová zápolení? Elitní ligy začínají brzo po Novém roce, v Premier League se vždy hrávalo i přes svátky.

Všechny ty top evropské ligy to výrazně ovlivní. Trenérům na měsíc vypadnout hráči z týmu, nevíte, v jakém stavu se vám vrátí zpět, a to nemluvíme o zranění. Vezměte si, že ty největší kluby Evropy dodávají na šampionát deset a více hráčů (nejvíce Bayern a Manchester City 16). Je to prostě nesmysl, bude zajímavé, jak se s tím všichni srovnají. Každopádně ve středu jsem sledoval přátelský duel Německa s Ománem (1:0) a bylo vidět, jak obrovsky s tím především Němci zápasí, s krátkou aklimatiza­cí, vysokými teplotami. Ten zápas taky dle toho vypadal.

LN Je tato situace udržitelná? Protože programy se nahušťují, také díky covidové době se vše nacpalo k sobě a už si na to nestěžují jen přetížení hráči, ale i trenéři, poukazují na to lékaři.

Přesně, jak říkáte. Bohužel, dnes jde jen o peníze, funkcionář­i hledí na sport jako na svůj byznys a je jim jedno, zda vydělají na úkor zdraví hráčů. Teď k tomu přičtěte, že se tohle vše děje kvůli šampionátu v zemi, která je nejistá, ve které umíraly stovky dělníků na stavbách stadionů, porušují se tam lidská práva. Je to pár hodin, co jsem četl článek dánského novináře, jemuž tam zakazovali točit, kde to jsme? Jak je tohle možné? Vážně tohle vše stojí mocným za vydělané peníze?

LN A když se od tohoto oprostíme a budeme se bavit jen o sportu. Na jakou základní skupinu se těšíte nejvíce?

Těším se na šampionát jako celek, protože jsem součástí týmu Nova Sport, který bude turnaj vysílat, takže budu sledovat všechny duely. Samozřejmě mě nejvíce zajímají Němci, to je jasné, ale také jsem zvědav na ty výběry, které nejsou pasovány do rolí hlavních favoritů. Pro mě mají největší šanci na celkový triumf Brazilci, Argentinci či Francouzi, ale zajímají mě i další – Španělé, Portugalci, Belgičané, stejně jako africké země nebo třeba Japonci. Protože těch si nesmírně cením a na turnaj přivezou osm hráčů z bundesligy, to není vůbec málo. Opravdu se máme nač těšit.

LN Francouzi i Španělé mají extrémně mladé týmy. Bude to hrát roli?

Myslím, že k úspěchu bude potřeba ten základní mix dravého mládí a zkušeností, čímž především Francouzi oplývají. Máte pravdu v tom, že Španělé mají výbornou, ale hodně mladou generaci, která nejspíše ještě bude potřebovat trochu času a zkušeností, aby dozrála.

LN A co vaše oblíbené Německo? Protože to má co napravovat.

Jsem sám zvědavý. Proti Ománu to nebylo ono, na druhou stranu ale chyběli ti nejlepší hráči. Myslím, že je to turnajový tým, mají sebevědomí, většinou se hodně pomalu rozjíždějí, ale když se jim povede, jsou potom k nezastaven­í. Je ale fakt, že teď před startem šampionátu mezi největší favority podle mého nepatří.

LN Nejde nezmínit téma Cristiano Ronaldo. Může to, co rozpoutal v Manchester­u, ovlivnit jeho výkony v Kataru?

Je třeba tohle oddělit. Co se týče klubové stránky věci, souhlasím s Riem Ferdinande­m, že Ronaldo v United skončil. Kdyby to tak nebylo a vrátil by se zpět na Old Trafford, vedení klubu by popřelo samo sebe, přiznalo by, že má Ronaldo pravdu a potopilo by kouče Erika ten Haga. Jeho vystoupení, tu aroganci absolutně nechápu. Velikost jednotlivc­e se vždy ukáže v tom, jak zvládne vyhodnocov­at kritická období a jak se k nim postaví. A Ronaldo to vůbec nezvládl. Prostě si řekl, že chce odejít, a teď dělá vše pro to, aby ho Manchester nechal jít, aby mu vypověděl smlouvu. Protože to, co předvedl, se klidně může brát jako hrubé porušení kontraktu. Myslím ale, že v národním týmu je jeho pozice úplně jiná, je mezi svými. Já osobně mám portugalsk­ý fotbal nesmírně rád, myslím, že tenhle tým může být černým koněm turnaje.

LN Může být celá situace pro něj motivací, aby na turnaji zazářil a ukázal, že ještě pořád je špičkovým hráčem?

Já si myslím, že ano, je to hozená rukavice. Je to pro něj motivace ukázat, že tu ještě je, že dokáže bojovat i s věkem. I když si myslím, že v některých aspektech ho porazit prostě nelze, což se ukazovalo i teď na podzim, když už tedy hrál. Už se vyrojily spekulace, že ho láká do svého amerického celku v Miami David Beckham, že se o něj opět zajímá Bayern Mnichov, i když ti to hned popřeli. Ale je vidět, že jeho agent už opět rozehrál zákulisní hry, a teď záleží i na Ronaldovi, co na šampionátu předvede.

LN Dobře a co tedy ti největší favorité – Brazílie, Argentina? Stejně jako pro Ronalda i pro

Messiho jde o páté mistrovstv­í světa a nejspíše i poslední. Rozloučí se zlatem?

Je to obrovská motivace nejen pro Messiho, ale i pro jeho spoluhráče, kteří si tohle vše moc dobře uvědomují. A ten tým je fakt výborný, totéž platí pro Brazilce s Neymarem. V mých očích jsou to hlavní kandidáti na titul, zároveň ale všichni víme, že na turnaji často rozhodují maličkosti, pro vítězství musíte zvládnout základní skupiny a čtyři zápasy v play off. Nebude to jednoduché. Je ale možné, že podnebí a podmínky v Kataru budou Jihoamerič­anům vyhovovat daleko více než Evropanům. Já osobně nejvíce počítám s Argentinci.

LN Oba rivalové se mohou utkat nejdříve v semifinále...

To by bylo krásné finále – Brazílie proti Argentině. Myslím si ale, že jeden z nich tam bude, ale oba? Nevím. Navíc, pokud by vyhráli své skupiny, potkali by se už o kolo dříve. Uvidíme, moc to na to latinské finále nevidím.

LN A co Belgičané a jejich „zlatá generace“? Na turnaj jedou coby nejstarší tým vůbec, šest hráčů má sto a více reprezenta­čních startů. Mohou naplnit své ambice, nebo zůstane jen u nich?

Dle mého mohou klidně minimálně zopakovat semifinálo­vou účast z posledního mistrovstv­í světa, protože jak zmiňujete – je to tým prošpikova­ný zkušenostm­i, kouč Martínez má k ruce skvělé hráče, kteří hrají ve špičkových týmech po celé Evropě. Stejně tak si myslím, že hodně budou kousat i Holanďané. Jak jsem říkal, máme se nač těšit.

LN Už jste to zmínil, šampionát v Kataru strávíte v pozici experta Nova Sport. Jak jste připraven na tuto roli?

Předně – moc se na to těším, protože i v této pozici se mohu věnovat něčemu, co miluji. Fotbal je můj život. Moc se toho pro mě nemění, pořád sleduji fotbalové pořady v Německu, v Anglii, jen teď se vše netočí kolem bundesligy, ale mistrovstv­í světa. Strašně rád poslouchám názory expertů, ale i fanoušků, diváků z různých zemí. Jak už jsme se bavili na začátku, vlastně všichni se shodujeme na tom, aby turnaj proběhl bez problémů, bez omezení, protože fotbal se hraje především pro fanoušky a ti by neměli být jakkoliv utlačováni. Prostě si přeji, abychom si všichni šampionát užili.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? V akci. Před 32 lety zastavoval František Straka ve čtvrtfinál­e MS Němce (na snímku s Jürgenem Klinsmanne­m), od neděle bude glosovat letošní šampionát coby jeden ze stálých expertů Nova Sport.
FOTO GETTY IMAGES V akci. Před 32 lety zastavoval František Straka ve čtvrtfinál­e MS Němce (na snímku s Jürgenem Klinsmanne­m), od neděle bude glosovat letošní šampionát coby jeden ze stálých expertů Nova Sport.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia