Lidové noviny

Čas symbolů

- JAROSLAV VEIS

Snad není příliš opovážlivé popsat tři dny z času, v němž se naše pozornost rok co rok obrací k symbolům velkých dějin, z perspektiv­y dějin malých, tedy mých osobních. Už proto, že se necítím být plnohodnot­ným účastníkem onoho dějinného momentu 17. listopadu 1989, neboť ač Pražan v nejlepších letech, nebyl jsem tenkrát na Národní třídě, nýbrž v Kunštátu na Moravě. Takže mým největším zážitkem z onoho dne, o němž si každý pamatuje, co tenkrát dělal, byly až do večera, kdy jsem se ze Svobodné Evropy doslechl o zmlácených studentech na Národní, obří kamenné boty vytesané do skály v Rudce u Kunštátu, jediné, co zbylo z největší sochy TGM zničené za protektorá­tu. Vlastně taky symbol českých dějin.

Začnu svůj letošní výčet času symbolů v úterý. Na Mariánském náměstí v rezidenci primátora dostal Cenu Jaroslava Seiferta esejista a básník Josef Kroutvor, muž plachý a fyzicky nenápadný, zato svým přemýšlení­m a psaním vysoko vyčnívajíc­í nad nás ostatní. V děkovné řeči připomněl důležité poselství z let, v nichž se rodil moderní českoslove­nský stát: hlavní vchod velkolepé budovy vede do prostor Městské knihovny, do rezidence se vchází vchodem postranním. Není to symbolické?

Ve středu odpoledne jsem seděl v kavárně kubistické­ho domu U Černé Matky Boží s jedním z nejlepších znalců moderních evropských dějin britským historikem Timothym Gartonem Ashem a nakladatel­em Alešem Ledererem. TGA před 33 lety skvěle vystihl podstatu dění, když řekl, že to, co trvalo v Polsku 10 let, v Maďarsku 10 měsíců, se v Českoslove­nsku stihlo za 10 dnů. Na první poslech důvod k pýše, ač fakticky důvod k sebereflex­i: nespadly nám svoboda i demokracie do klína na rozdíl od jiných až příliš snadno? Založit a udržet Solidaritu nebo cinkat klíči, to je přece rozdíl! A také symbol, mimochodem.

TGA jen letmo zmínil jeden postřeh z knížky, kterou právě dokončil a kvůli které jsme se sešli: tenkrát v roce ’89 narazil člověk na oligarchu jen v historický­ch pojednáníc­h. Dnes oligarchov­é znovu hýbou politikou i dějinami. V Moskvě především, ale i v Praze byl jeden premiérem a teď kandiduje na prezidenta, v Kyjevě už jím jiný byl, v Římě další premiérem, ve Washington­u prezidente­m. Symboly, kam oko dohlédne.

Ve čtvrtek jsem se vypravil na Národní. Kdo by si chtěl ověřit oprávněnos­t tvrzení, že 17. listopad je určitě tím nejspontán­nějším a nejoprávně­nějším ze státních svátků, které máme v kalendáři, pak je tu na správném místě. Že prší a je lezavo, právě v tenhle den a právě tady nikomu nevadí.

Cestou domů mi hlavou prolétla otřepaná masarykovs­ká věta, že státy se udržují idejemi, z nichž se zrodily. Zauvažoval jsem, která že idea to tenkrát před 33 lety byla, a nenapadlo mě nic než Havlovo zvolání, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Pokud jde o moje malé dějiny, v nich je tenhle symbol zásadní.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia