Lidové noviny

Doba je pokřivená a lidé se bojí hovořit

-

Ad LN 16. 11.:

Svůj názor říkejte nahlas; Svoboda slova není zadarmo. Kdo za ni nechce platit náklady, ten o ni dříve nebo později přijde

Paní senátorka a prezidentk­a Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová se – vpravdě jako snad jediná činná politička – zamyslila nad otázkou svobodného vyjadřován­í se na ulici, doma, v práci, zkrátka kdekoliv se nacházíme. Samozřejmě že se čerstvě zvolená senátorka zamýšlí nad pokřivenou dobou, kdy ti, kdo hovoří poněkud jiným jazykem než mainstream a oficiální linka vzlínají, jsou označeni za dezinformá­tory, Putinovy trolly a Belzezuby obecné. A v takové husté atmosféře se mnozí bojí vyslovit svůj názor či stanovisko, aby nebyli podobně či ještě hůře výhrůžkami stigmatizo­váni, což lze dokumentov­at na nakonec neúspěšné prezidents­ké kampani výrazného levičáka Josefa Skály, kterému stovky osob prozradily, že jej sice podporují, ale veřejnou signaci pod archy k prezidents­kému klání mu dát nemohou, neboť jejich zaměstnava­telé či kamarádi by přinejmenš­ím ohrnovali nosy.

Bohužel musím (33 let od „plyšáku“) konstatova­t, že nálada mezi vrstvami obyvatelst­va připomíná období let 1939 až 1945. A paní Kovářové to vadí, a tak nabízí jasnou radu: nebojte se projevit svůj svobodný názor, není nic horšího než autocenzur­a. Což je velmi fundamentá­lní, protože krom osvědčení titulu JUDr. používá paní Kovářová vlastní hlavu. A takové veřejné činitele potřebujem­e.

Jaroslav Čechák, Zlín, jarda-cechak@seznam.cz

Dopisy jsou redakčně kráceny.

Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu Lidové noviny,

Karla Engliše 519/11,

150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia