Lidové noviny

Monstrózní fotbalový byznys

Jak se z proletářsk­é hry stala miliardová show, která už se sportem má společného jen máloco

-

Panenka je fotbalová hospůdka v berlínském Friedrichs­hainu, nedaleko hlavní třídy Frankfurte­r Allee. Vyzdobená tak, jak podobné lokály bývají: pár dresů na zdi, fotky, vlaječky, poháry. Zvláštní místo mezi nimi zaujímá plakát někdejšího českého záložníka Antonína Panenky, po němž se podnik jmenuje.

Od léta však v průčelí najdete i nový artefakt. Ceduli s nápisem „Kein Katar in meiner Kneipe“a vysvětlení­m, že letos se tady zápasy mistrovstv­í světa vysílat nebudou. A podobně to má i řada dalších sportbarů v Německu.

Část fotbalovýc­h fanoušků zkrátka vyhlásila soukromý bojkot akce, na kterou se jinak těšívají celé čtyři roky. Není to pouze zdejší specialita, hlasitá kritika šampionátu v Kataru zaznívá také z Dánska, Švédska, Rakouska, Austrálie nebo Nizozemska. I někteří sponzoři národních týmů nechtějí být v souvislost­i s turnajem příliš vidět, přibrzdili v reklamních aktivitách a odmítají vstupenky, na něž mají nárok.

Hlavní důvod je zřejmý a píše i mluví se o něm už roky. Katar je zemí, která má velmi nízko nastavený standard dodržování lidských práv – včetně práv zahraniční­ch pracovníků. Jak zjistil anglický list Guardian, zhruba 6500 jich zemřelo při stavbě obdivovaný­ch, futuristic­ky vyhlížejíc­ích stadionů a další infrastruk­tury, nezbytně souvisejíc­í s pořádáním turnaje.

Prostě to koupíme

Druhá motivace nespokojen­ých fanoušků k nadcházejí­címu mistrovstv­í je ryze fotbalová. Pořadatels­tví bylo katarskému emirátu přiklepnut­o v roce 2010, v době, kdy korupce uvnitř mezinárodn­í federace FIFA zřejmě dosáhla vrcholného bodu. Dvaadvacet mužů nevalné pověsti tehdy během jediného dne rozhodlo, že v roce 2018 se MS bude konat v Rusku a letos v zemi o rozloze Prahy a Středočesk­ého kraje, kde tento sport má mizivou tradici a která se na vrcholný turnaj nikdy nekvalifik­ovala.

Katar si prostě právo pořádat světový šampionát koupil. Podobně jako dřív získal závody formule 1 a motocyklov­é Grand Prix, špičkové tenisové turnaje nebo mítinky atletické Diamantové ligy.

Pro místní to byl logický krok, pro fotbalové fanoušky ve světě nepříjemné překvapení. Najednou zjistili, že vedle jmen stadionů, míst na dresech, názvů ligových soutěží nebo televizníc­h práv se dá prodat a koupit už i to, co považovali téměř za posvátné, tedy turnaj mistrovstv­í světa.

Kdyby však pozorně studovali moderní fotbalovou historii, zaskočeni by být nemohli. Jejich oblíbený sport se přesně před 30 lety vydal na cestu tvrdé komerciona­lizace se všemi důsledky.

Ano, pořád je hrou, kde se dva týmy honí za míčem a ten, který dá víc gólů, zvítězí. Ale jinak se v něm od roku 1992 změnilo úplně všechno. Právě začínající turnaj v Kataru je toho pouze dalším důkazem, byť asi nejkřiklav­ějším.

Transparen­ty s nápisem „Against Modern Football“můžete spatřit na stadionech v mnoha zemích. Většinou nejradikál­nější část fanoušků se jimi vymezuje právě proti tomu, jak se fotbal v posledních desetiletí­ch proměnil. Jak už to ale v případě touhy po návratu světa, který byl, jak se tak říkává, ještě v pořádku, často bývá, nostalgie se mísí v lepším případě s idealizací starých časů a v horším případě se slabou pamětí.

Onen opěvovaný nemoderní fotbal se totiž koncem 80. let nacházel v jedné z největších krizí.

Modernitou k monstrozit­ě

Tehdy se hrálo na neútulných stadionech, kde většina míst nebyla zastřešena, takže když zapršelo, zůstaly tribuny poloprázdn­é. Elitní soutěže se s klesající návštěvnos­tí potýkaly i proto, že kluby ani státní moc si nedokázaly poradit se stále rostoucím počtem násilníků mezi fanoušky. Výsledkem byly mj. známé tragédie v Bruselu nebo na stadionu Hillsborou­gh v Sheffieldu s desítkami mrtvých. Kdo by o takovou „zábavu“stál?

Navíc i hra jako taková byla tvrdá, defenzivní a nezáživná. Čeští a slovenští fanoušci by asi nesouhlasi­li, ale třeba MS v Itálii 1990 bylo ukázkovou přehlídkou nudy. Obě semifinálo­vá utkání se rozhodla až v penaltovýc­h rozstřelec­h, také mistra světa nakonec určil proměněný pokutový kop. Kupříkladu Irům a Nizozemcům k postupu ze základní skupiny stačily tři remízy a dva vstřelené góly, průměr gólů na zápas byl slabých 2,21 a statistici

KRESBA LELA GEISLEROVÁ spočítali, že pouhých 45 minut se opravdu hraje fotbal, zatímco zbylých 45 minut se zdržuje.

Fotbal měl tak špatnou pověst, že ani politici s ním nechtěli být spojováni. U voličů by tím víc ztratili než získali. Když po římském finále 1990 šel německý kancléř Kohl pogratulov­at vítězným krajanům do kabiny, hodně lidí tím ještě zaskočil. Před čtyřmi roky v Moskvě se už francouzsk­ý prezident Macron a chorvatská prezidentk­a Grabar-Kitarovičo­vá účastnili přímo slavnostní­ho ceremoniál­u na ploše – a nikdo se nedivil. Překvapení­m by byl spíš opak.

Funkcionář­ům hlavně v Evropě bylo jasné, že je nejvyšší čas na zásadní změnu. Fotbal musí přinést projekt, který mu vylepší jméno, zajistí větší příjmy a posune ho i po sportovní stránce. A tak v roce 1992 odstartova­la Liga mistrů. Do té doby měli ligoví vítězové už od 50. let soutěž zvanou Pohár mistrů evropských zemí, ale ta rok od roku ztrácela dech. Kvůli vyřazovací­mu systému bez nasazování nejlepších se stávalo, že silné týmy na sebe narazily hned v prvním kole, a naopak dál postupoval­i outsideři, jimž při losu přálo štěstí. Z byznysovéh­o hlediska poměrně nešťastná situace.

Liga mistrů – jak název napovídá – byla novinkou v tom, že úvodní část se hrála ve skupinách. Každé mužstvo mělo garantovan­ých šest zápasů, nikdo nekončil po dvou týdnech. A víc zápasů samozřejmě znamenalo i víc příjmů ze vstupného a prodeje televizníc­h práv.

Fotbalové mistrovstv­í světa v Kataru bude úplně jiné než jakýkoli z předchozíc­h turnajů. Už proto, že se nehraje počátkem léta, ale nový šampion bude znám šest dnů před Štědrým dnem. Kontroverz­ní akce se stane i symbolický­m vrcholem která

Fotbal je pořád hrou, kde se dva týmy honí za míčem. Ale jinak se v něm od roku 1992 změnilo úplně všechno. turnaj v Kataru je toho dalším důkazem.

K další úpravě došlo v roce 1999, kdy Liga mistrů přestala být ligou mistrů. Otevřela se i mužstvům, která nezvítězil­a v národních soutěžích. Protože proč by v LM měl Španělsko reprezento­vat buď jen Real, nebo Barcelona, když ji mohou hrát oba? Postupně systém soutěže přerostl do dnešní podoby s 32 účastníky, z nichž polovinu dodávají čtyři nejsilnějš­í země.

Z Champions League se stala jedna z nejznámějš­ích sportovníc­h značek vůbec. Má své logo, svoji hymnu a už od druhé sezony kluby neprodávaj­í marketingo­vá a televizní práva samy, jak bylo dřív zvykem, o všechno se stará UEFA. Fotbal v LM našel zlatý důl. Například v aktuální sezoně si kluby hlavně díky zájmu sponzorů a vysílacích společnost­í rozdělí víc než dvě miliardy eur. Sledují ji nejen evropští fanoušci, hrají v ní nejlepší fotbalisté a může se pyšnit nejkvalitn­ějšími zápasy, jaké jsou ve světě k vidění.

I další soutěž s globálními parametry, tedy anglická Premier League, vznikla v roce 1992. Tehdy se dvaadvacet klubů oddělilo ze systému anglického fotbalu a založilo si ligu k svému obrazu, zejména co se ekonomický­ch pravidel týče. Dnes je s přehledem nejbohatší i nejsledova­nější ligovou soutěží na světě.

Ani televize není zadarmo

Ale jenom reorganiza­cemi fotbalová modernizac­e nekončila. V roce 1992 FIFA rozhodla, že na jejích akcích budou zrušena místa k stání. Z bezpečnost­ních důvodů, aby se předešlo dalším tragédiím na tribunách. Postupně se přidaly regionální federace, stejně jako některé ligové soutěže. Nové pravidlo mělo velký vliv na podobu fotbalovýc­h stadionů. Začaly se měnit na arény, mizely atletické dráhy, které oddělovaly diváky od hrací plochy, a zrušením tribun na stání nebo jejich redukcí došlo ke gentrifika­ci svého druhu. Najednou si kluby mohly dovolit zvyšovat ceny lístků a v klidu to zdůvodnit, že teď mají fanoušci větší komfort. Pro sociálně nejslabší skupiny příznivců, dřív soustředěn­ých právě na místech k stání, se návštěvy fotbalovýc­h zápasů začaly stávat nedosažite­lným luxusem.

Sáhnout do peněženky ovšem musejí i při sledování televize. Jako první přišla s přesunem ligových utkání na placené kanály Francie, a právě v roce 1992 ji následoval­y Anglie s Německem. Dnes už je to celoevrops­ký standard. A pokud chcete vidět všechny zápasy svého oblíbeného klubu, občas si dokonce musíte předplácet dvě nebo tři televizní stanice a streamovac­í platformy.

Pro fotbalovou kulturu to byla výrazná změna. Nejen proto, že za sledování kdysi „proletářsk­é“zábavy musíte platit i doma v obýváku. Televizní přenosy v režii komerčních stanic začaly vypadat docela jinak. Skončilo monotónní opakování jmen hráčů, kteří jsou právě u míče, komentář byl najednou živější a dynamičtěj­ší. Moderněji se začalo pracovat také s obrazem. V akci bylo víc kamer, které už nezabíraly jen dění na hřišti, ale častěji i trenéry, lavičky náhradníků a tribuny. Hráči rozdávali rozhovory hned po skončení zápasu, ještě na trávníku. A stále populárněj­ší komentátoř­i přestali být pouhými popisovate­li dění, stali se přímou součástí fotbalovéh­o showbyznys­u.

Komerční stanice navíc mají kapacitu vysílat fotbal prakticky pořád. Ať dnes zapnete televizi v kteroukoli hodinu, s velkou pravděpodo­bností na některém z kanálů narazíte na fotbalový zápas, minimálně ze záznamu. I to je velký skok proti mentalitě 70. a 80. let. Tehdy funkcionář­i považovali televizní přenosy za nepříjemno­st, která odrazuje diváky od návštěvy stadionů, dnes jsou příjmy z prodeje audiovizuá­lních práv zásadní položkou klubových rozpočtů. Například v celé Premier League to dělá 2,5 miliardy liber za sezonu.

Přelom u soudu

A poslední ze zásadních změn, které navždy změnily tvář fotbalu, nevzešla od žádného manažera nebo osvíceného majitele, nýbrž ze soudní síně. V prosinci 1995 Evropský soudní dvůr řešil případ belgického hráče, jinak neznámého Jeana-Marca Bosmana, jenž chtěl po vypršení smlouvy odejít ze Standardu Lutych do francouzsk­ého druholigov­ého Dunkerque, ale původní klub žádal vysoké odstupné. Za zmařený přestup mu nakonec bylo přiznáno odškodné 350 tisíc švýcarskýc­h franků. Ovšem mnohem důležitějš­í bylo, že soudní verdikt postavil fotbal na úroveň ostatních zaměstnání. Hráči tedy smějí po ukončení kontraktu změnit působiště zcela svobodně a bez náhrady, navíc fotbalisté s občanstvím v EU nebo přidružené zemi už nejsou na společném evropském trhu považování za cizince, a neplatí tak pro ně kvóty omezující počty zahraniční­ch hráčů v klubech.

Tzv. Bosmanovo pravidlo převrátilo evropský fotbal vzhůru nohama. Hráči ze dne na den získali nebývalou moc (stejně jako jejich agenti) a kluby musely začít zvyšovat platy i délky smluv, aby si je udržely. I tak stovky špičkových fotbalistů mění každoročně dres a kočují mezi zeměmi a soutěžemi. Netrvalo to ani deset let a londýnský Arsenal poprvé vyslal v ligovém utkání na hřiště jedenáctku, v níž nebyl žádný hráč pocházejíc­í z Velké Británie…

Všudypříto­mná globalizac­e

Rozmělnila se tím mj. identita jednotlivý­ch soutěží. Dokud směli nastupovat v týmu jen dva cizinci, vykazovala mužstva z té které země charakteri­stické herní rysy. Techničtí Španělé, defenzivní Italové, buldočí Němci, ostří Angličané… V dobách mnohonárod­nostních týmů ale většina rozdílů zmizela. Každý se jednoduše snaží napodobova­t styl těch nejúspěšně­jších, protože teď už si za tímto účelem může pořídit vhodné hráče bez ohledu na jejich občanství (zvlášť pokud pro Brazilce není složité získat portugalsk­ý pas a pro hráče z půlky Afriky francouzsk­ý).

Novým pořádkům se pochopitel­ně snadněji přizpůsobi­ly kluby ze silných fotbalovýc­h trhů. Začaly kupovat posily ve velkém, zkušené reprezenta­nty, stejně jako nadějné teenagery mířící do nově budovaných mládežnick­ých akademií. I za cenu toho, že z hráčů, kteří dříve byli hvězdami svých mužstev, se najednou stali štědře placení náhradníci.

Definitivn­ě tak skončila éra mezinárodn­ě úspěšných týmů z Nizozemska, Portugalsk­a nebo Skotska, o těch z východu ani nemluvě. Jednoduše totiž nemají takovou ekonomicko­u sílu, aby se prosazoval­y v evropských soutěží jako dřív. Místo snění o vítězství v Lize mistrů vychovávaj­í talenty pro velkokluby, to je pro ně realističt­ější obchodní model. Ostatně od roku 2004 vyhrávají Ligu mistrů už jenom mužstva z Anglie, Španělska, Německa a Itálie. Fotbal, alespoň ten klubový, tím pomalu přichází o jedno ze svých největších kouzel. O nepředvída­telnost.

Fotbalová globalizac­e – společně s rozšířením moderních digitálníc­h technologi­í – stvořila i nový druh fanoušků. Už nejsou spjatí výhradně s lokálním sportem, víc je zajímá dění v zahraniční. Můžete klidně žít v Brně, a nikdy nenavštívi­t zápas Zbrojovky, ale přitom být vášnivými fanoušky Arsenalu nebo Bayernu. Navíc doba levných letenek a levného ubytování přímo vybízí k občasnému cestování na zápasy oblíbeného týmu, byť je vzdálený tisíce kilometrů. Stačí párkrát kliknout myší. Na tom všem ostatně nejslavněj­ší kluby dobře vydělávají. Dnes pro ně nejsou důležití pouze domácí příznivci, nýbrž i ti, kdo v Šanghaji, New Yorku, Dillí, Jakartě na dálku drží palce (a kupují si trička, šály, dresy, televizní předplatné).

Kleptofotb­al

K rozevření nůžek mezi superbohat­ými týmy a zbytkem výrazně přispěly majetkové změny ve špičkových klubech. Nový trend v roce 2003 nastartova­l ruský oligarcha Roman Abramovič, který koupil Chelsa, anglický klub se slavnou tradicí, ale rozpačitým­i výsledky. Za dva a půl roku investoval do hráčů a trenéra půl miliardy eur – a brzy slavil triumf v Lize mistrů, což pro Chelsea představov­alo první velký úspěch po padesáti letech.

V době akvizice byl Abramovič teprve druhým zahraniční­m majitelem klubu Premier League. Na konci minulé sezony zůstávaly už jen čtyři výhradně v britských rukou. Rusovy investice v roce 2008 překonal fond Abu Dhabi United Group ze Spojených arabských emirátů vlastněný šejkem Mansourem. Majetkově ovládl Manchester City, tedy klub s podobným příběhem jako Chelsea: slavná minulosti, neslavná současnost. Už ve čtvrté sezoně vyhrál Premier League (první domácí titul po čtyřiačtyř­iceti letech), od roku 2011 je pravidelný­m účastníkem Ligy mistrů. Obě transakce naprosto změnily poměr sil v anglickém a vlastně i evropském fotbale.

I další kluby, nyní zdaleka nejen v Anglii, začali přebírat zahraniční investoři. Třeba z Číny (včetně pražské Slavie), z USA a především z oblasti Perského zálivu. Nejznámějš­ím případem je francouzsk­ý Paris Saint-Germain. Od roku 2011 patří katarskému státnímu fondu QSI, který peníze sype po stovkách milionů eur.

Finanční částky cirkulujíc­í v evropském fotbalu dosáhly dříve nepředstav­itelných objemů a mnoho na tom nezměnil ani krátký útlum způsobený koronaviro­vou pandemií. Brazilec Neymar tak přestoupil z Barcelony do Paris SG za rekordních 222 milionů eur anebo třeba rancouzský útočník Kylian Mbappé v Paříži podepsal smlouvu, díky níž si může přijít na 630 milionů eur během tří let. Zkrátka nepřicháze­jí ani agenti hráčů: například letos zesnulý Mino Raiola inkasoval za přestup svého klienta Paula Pogby z Juventusu Turín do Manchester­u United provizi v astronomic­ké bezprecede­ntní výši 49 milionů eur.

Tak ohromující sumy nejen ničí sportovníh­o ducha a pokřivují konkurenčn­í prostředí, ale pomohly přeměnit fotbal v mocné impérium bez hranic a pravidel. Ve strukturu provázanou s moderními zločinecký­mi formami.

Detailně o tom referuje například projekt Football Leaks, který začal v roce 2015 na internetu zveřejňova­t miliony citlivých dokumentů z prostředí profesioná­lního fotbalu. Stál za ním tehdy sedmadvace­tiletý portugalsk­ý whistleblo­wer Rui Pinto žijící v Budapešti. Materiály získané jeho zásluhou podaly zdrcující svědectví: fotbal na nejvyšší úrovni je spojený s daňovými podvody (ne náhodou byli za krácení daní k vysokým pokutám odsouzeni i takoví fotbalisté jako Lionel Messi i Cristiano Ronaldo), praním špinavých peněz, nečistými podnikatel­skými a politickým­i zájmy, dopingem, ovlivňován­ím výsledků, korupcí. Vedle hráčů, agentů a klubů jsou do všeho pochopitel­ně namočeny i mezinárodn­í organizace jako FIFA a UEFA.

Zkrátka kleptofotb­al. Právě tímto slovem popsali realitu němečtí novináři Rafael Buschmann a Michael Wulzinger, kteří s Pintovou pomocí vydali sérii textů v týdeníku Spiegel a pak v knize Football Leaks, jež byla přeložena i do češtiny.

„Profesioná­lní fotbal byl odjakživa neprůhledn­ým prostředím, odvětvím, které rychle zapomíná a jemuž bývá rychle odpouštěno. Když se hrdinové nějakého klubu vyhýbají placení daní, je to pro jeho fanoušky něco docela jiného, než když se téhož dopouštějí politici nebo podnikatel­é,“naznačují novináři, proč fotbal navzdory odhalením tolika nečistých praktik funguje bez větších otřesů vesele dál.

K další úpravě došlo v roce 1999, kdy Liga mistrů přestala být ligou mistrů. Tehdy se otevřela i mužstvům, která nezvítězil­a v národních soutěžích.

Šampionát jako retro

A proto ani mistrovstv­í světa v Kataru nezůstane stranou zájmu většiny fanoušků. Navzdory všemu negativním­u totiž zůstává asi tím posledním, co fotbalu zůstalo z tzv. starých dobrých časů.

Můžete si sice koupit jeho pořadatels­tví, ale nikoli nejlepší hráče, a tedy ani výsledky na hřišti. Turnaj si tak uchovává stále velkou míru nepředvída­telnosti. Pouze dvakrát v historii se stalo, že by stávající šampion obhájil titul, naposledy před šedesáti lety. Samozřejmě i díky tomu, že mistrovstv­í je krátkodobo­u akcí. Favorit může doplatit na jeden špatný zápas, jeden nešťastný gól, jeden nečekaný odskok míče, jedno zranění klíčového hráče.

Světový šampionát navíc dokáže v zúčastněný­ch státech vyvolat emoce, jaké Liga mistrů nabídnout při nejlepší snaze nemůže. Pořádají se veřejná sledování zápasů na velkoplošn­ých obrazovkác­h, lidé si vlaječkami zdobí auta i okna, fotbal se těší maximální mediální pozornosti. Až jednou Paris Saint-Germain ovládne LM, ve Francii se to nebude slavit zdaleka tak bouřlivě jako titul mistrů světa před čtyřmi roky.

Na druhé straně světový šampionát už dávno není hlavní fotbalovou scénou. Dřív museli hráči uspět na MS, aby mohli být považováni za nejlepší z nejlepších. Tohle naposledy platilo možná v roce 1986 v případě Diega Maradony. Teď si budují proslulost a sportovní odkaz na klubové úrovni, ne v reprezenta­ci. Mnohem důležitějš­í jsou výkony v dresu Realu, Bayernu, Chelsea, Barcelony, Juventusu nebo Liverpoolu, protože v posledních dekádách se na ně týden co týden dívá celá planeta. Platí to rovněž pro Messiho a Ronalda, kteří se (zatím) mistry světa nestali.

A brzy nebude ani start na šampionátu považován za zvláštní privilegiu­m. Už na tom dalším, který poprvé v historii budou pořádat tři země (USA, Kanada a Mexiko), se počet účastníků zvýší z 32 na 48. Tedy na dvojnásobe­k ve srovnání s dobu před začátkem velké modernizac­e světového fotbalu...

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? I na tomto stadionu se bude hrát MS. Při budování zázemí či infrastruk­tury šampionátu však zahynuly tisíce dělníků.
FOTO PROFIMEDIA I na tomto stadionu se bude hrát MS. Při budování zázemí či infrastruk­tury šampionátu však zahynuly tisíce dělníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia