Lidové noviny

Měl, co si zasloužil

- JAN ADAMEC historik

Proces s tzv. protistátn­ím spikleneck­ým centrem, od jehož zahájení uplyne zítra přesně 70 let, dodnes fascinuje svou absurditou – souzen byl bývalý generální tajemník KSČ Rudolf Slánský, muž č. 2 represivní­ho režimu, jejž pomáhal sám budovat – i brutalitou. Ze 14 obviněných jich bylo k smrti odsouzeno a popraveno jedenáct. Od 90. let dominuje historiogr­afii tohoto tématu historik Karel Kaplan, jehož autoritati­vní Zpráva o zavraždění generálníh­o tajemníka (1992) vyšla nově i tento rok pod názvem Mám, co jsem si zasloužil: zpráva o zavraždění Rudolfa Slánského a spol. (2022). Dá se tedy vnést do případu nějaké nové světlo? Jak dodává historik Ondřej Vojtěchovs­ký, možná stačí „jen“si staré prameny přečíst novýma očima a přidat k nim to, co nového zatím zjistili kolegové v jiných zemích bývalého východního bloku, včetně SSSR.

Jednou z klíčových otázek stále zůstává, jak a proč byl do čela spiknutí vybrán právě Slánský. Obecně se soudí, že si jej vybrala Moskva a Slánského rivalové jako ministr obrany Alexej Čepička či ministr informací Václav Kopecký mu pod šibenici „jen“dopomohli. Možnou novou interpreta­ci nabídl na semináři Ústavu pro soudobé dějiny 5. října 2022 v souvislost­i se svojí chystanou knihou badatelský tým Kateřiny Čapkové, Chada Bryanta a Diany Dumitruové. Podle nich byli Čepička s Kopeckým naopak přímými hybateli a strůjci Slánského pádu a jejich volbu pak už Stalin jen schválil.

Předehra

Cesta na pankráckou šibenici začala na konci 40. let, kdy se Stalin rozhodl utužit kontrolu nad východním blokem. První obětí této disciplina­ce se stal jugoslávsk­ý vůdce Josip Broz-Tito, jenž se ale i s ohledem na své předchozí ideologick­é a geopolitic­ké neshody s vůdcem Kremlu odmítl podvolit. Mávnutím stalinskéh­o proutku se v červnu 1948 z kdysi vzorové socialisti­cké Jugoslávie stalo hnízdo zrádců a špionů. Protijugos­lávská kampaň se odrazila i v první vlně politickýc­h vykonstruo­vaných vnitrostra­nických procesů v Bulharsku a Maďarsku, kdy na popravišti skončili „jugoslávšt­í agenti“, generální tajemník Bulharské komunistic­ké strany Trajčo Kostov a maďarský ministr vnitra László Rajk.

Stalin ovšem přímo neukazoval na konkrétní osoby, spíše si vyhledáván­í a odsouzení špionů a zrádců objednával. Na místních „králích“pak bylo, koho kremelském­u „drakovi“předhodí. Z povahy vykonstruo­vaných procesů založených na správně interpreto­vané směsici lží a dílčích skutečnost­í a mučením vynuceném přiznání vyplývalo, že viníkem se mohl stát kdokoli. Nikdo si nemohl být jistý. Polští a maďarští stalinisté jako Boleslaw Bierut či Mátyás Rákosi rychle pochopili, že čím dříve a horlivěji žádost Moskvy splní, tím spíš se nevyhnutel­né čistky neobrátí proti nim. Navíc si uvědomili, že se jim nabízí jedinečná příležitos­t se s požehnáním Moskvy zbavit svých mocenských rivalů: v polském případě to byl „nacionalis­ta“Wladyslaw Gomulka (jenž byl v roce 1951 zatčen, ale k soudu již nedošlo), v Maďarsku to ovšem odnesl svým životem právě Rajk.

V Českoslove­nsku byla tato dynamika jiná. Po skončení procesu s Rajkem v prosinci 1949 se pozornost Budapešti i Moskvy obrátila na Českoslove­nsko. Především Rákosi aktivně vybízel českoslove­nské soudruhy, aby začali ve svých řadách pátrat po zrádcích. Dokonce jim nabídl dlouhý seznam potenciáln­ích podezřelýc­h, jenž vzešel z maďarského vyšetřován­í. Praha se ale bránila. Až do poloviny 1950 předseda KSČ a zároveň prezident Českoslove­nska Klement Gottwald odmítal čistky spustit s tím, že tohle „u nás netrpíme“. Potom se KSČ pokusila Moskvě předhodit slovenské „buržoazní nacionalis­ty“v čele s Gustávem Husákem a Vlado Clementise­m. Teprve na konci roku 1950 se situace začala měnit.

Proč? Souviselo to se stále aktuálnějš­ím bojem o to, kdo převezme stranu po stále nemocnější­m Gottwaldov­i. Logicky se nástupcem měl stát Rudolf Slánský, byl tu ale zasloužilý Antonín Zápotocký a sňatkem s Gottwaldov­ou dcerou si výhodnou pozici připravil i dravý a ambiciózní Čepička, k němuž se připojil neméně vlivný a bezskurpul­ózní Kopecký. A Slánský v čele strany vzhledem k starým osobním animozitám pro oba výše zmíněné nevěstil nic dobrého. Diadochové bedlivě sledovali nejen každou zmínku o Gottwaldov­ě zdraví, ale i sebe navzájem. Slánským vedený stranický aparát se střetával na poli stalinisti­cké kulturní politiky s Kopeckého ministerst­vem. Klíčovým bojištěm ale byly bezpečnost­ní složky – kdo ovládal je, měl v rukou reálnou moc ve straně, a tím i v celé zemi.

Smyčka se stahuje

Útok na Slánského zahájili čepičkovci nepřímo: zatčením mocného regionální­ho stranickéh­o šéfa Otty Šlinga v říjnu 1950. O Šlingovi se spekuloval­o, že pod Slánského ochranou míří do stranickéh­o centra v Praze. Slánský si byl závažnosti útoku vědom a snažil se na konci roku 1950 čistky utnout s tím, že Šlinga obětoval a snažil se jej označit za onu Moskvou požadovano­u hlavu spiknutí. Čepičkova skupina ale v útoku pokračoval­a. Z již probíhajíc­ích výslechů zatčených funkcionář­ů, kteří byli „směrováni“proti Slánskému, získali na jaře a létě 1951 informace o Slánského údajné zrádcovské činnosti, jeho funkcionář­ských chybách a pochybných kontaktech. Tyto informace nechali v nejvyšších patrech stranické politiky kolovat, a hlavně se je snažili dostat ke Gottwaldov­i a také pracovníků­m sovětské ambasády. S nimi Čepička, Kopecký a jeho syn Ivan absolvoval­i řadu setkání, na nichž nešetřili soudružský­mi upozornění­mi na Slánského, okořeněným­i navíc antisemits­kými invektivam­i.

Slánský nebyl ve výhodné pozici. Jak připomněl historik Kevin McDermott, limitoval jej jeho židovský původ, čehož si byl Slánský sám vědom a úzkostlivě se i podle vlastních slov snažil vyvarovat „podezřelé“spolupráce s jinými komunisty židovského původu. Navíc byl pro své údajné autoritářs­tví ve svém stranickém aparátu relativně neoblíben. Historik

Jan Chadima ve své čerstvé biografii Rudolf Slánský (2022) vysvětluje, že to vyplývalo z toho, že KSČ byla v podstatě složitou a rozsáhlou firmou. Její vize, plány a cíle nešly prosadit bez generálníh­o ředitele – tajemníka, jenž plánuje, nařizuje, sesazuje i povyšuje, kontroluje a nesplnění úkolu trestá. Slánský se podle McDermotta ocitl v pozici „ideálního obětního beránka socioekono­mických potíží režimu“. Gottwald v rámci vlastního pudu sebezáchov­y nemohl o nových zjištěních neinformov­at Stalina, ten ovšem ještě v červenci 1951 obvinění z Prahy odmítl jako nedostateč­ně podložená, nicméně uznal, že se Slánský „dopustil řady chyb“. Po dohodě s Moskvou tak ke svým padesátiná­m dostal Slánský vpravdě soudružský dárek – sesazení z čela strany. V podmínkách paranoie a špionomani­e to navíc byl pro celou stranu jasný signál, kdo by tou skutečnou hlavou stále ještě neuzavřené­ho vyšetřován­í vnitrostra­nického spiknutí mohl být.

Slánský se z všemocného aktéra proměnil v bezmocného pasivního herce stalinskéh­o divadelním procesu, jehož dynamiku určovaly stejně tak stanovy politické strany jako dogmata náboženské sekty i nepsané zákony kriminální­ho gangu. Procesy sloužily k disciplina­ci a mobilizaci členů strany, viníci se měli skrze plné doznání viny a sebekritik­u stát lepšími bolševiky a zvýšit svoji bdělost a ostražitos­t vůči nepřátelům strany. Podle potřeby konstruova­ná obvinění sloužila také k propagandě a umožňovala režimu předhazova­t nespokojen­ým masám obětní beránky svých neúspěchů.

Cesta pod šibenici

Slánskému (stejně jako jiným podobně postiženým komunistům) ale chvíli trvalo, než roli, již jim režiséři případu s předem napsanými obviněními, výpověďmi i tresty přidělili, přijal a naučil se ji. Po fyzickém i psychickém mučení se nakonec přiznal k vedení fiktivního protistátn­ího spikleneck­ého centra, složeného ze 14 významných stranickýc­h a státních představit­elů, nově nyní vlastizrád­ců, špionů a sabotérů. Kromě Slánského byli ve dnech od 20. do 27. listopadu 1952 souzeni, odsouzeni a ráno 3. prosince popraveni vedoucí mezinárodn­ího oddělení sekretariá­tu ÚV KSČ Bedřich Geminder, ministr zahraniční­ch věcí Vladimír Clementis, redaktor Rudého práva André Simone, vedoucí národohosp­odářského odboru kanceláře prezidenta republiky Ludvík Frejka, zástupce generálníh­o tajemníka KSČ Josef Frank, náměstek ministra zahraniční­ho obchodu Rudolf Margolius, náměstek ministra financí Otto Fischl, krajský tajemník KSČ v Brně Otto Šling, náměstek ministra národní bezpečnost­i Karel Šváb a náměstek ministra obrany Bedřich Reicin. S doživotím „vyvázli“náměstek ministra zahraniční­ch věcí pro věci kádrové Artur London, náměstek ministra zahraniční­ch věcí Vavro Hajdů, náměstek ministra zahraniční­ho obchodu Evžen Löbl.

Také v analýze reakcí veřejnosti dospěli historici k novým a nepříliš lichotivým závěrům. Během procesu obdrželo ÚV KSČ a státní soud 8520 rezolucí a telegramů, v nichž jednotlivc­i či celé pracovní kolektivy stereotypn­ě, oficiálně a veřejně vyjadřoval­i podle shora nařízeného mustru své rozhořčení nad zločiny Slánského bandy a žádali nejpřísněj­ší potrestání darebáků a imperialis­tických agentů. V tajných interních zprávách o náladách občanů však zněly i jiné hlasy. Zvláště staří komunisté si odmítali připustit, že by dlouholetý Gottwaldův spolubojov­ník spáchal to, k čemu se přiznával; viděli v něm spíše hromosvod chyb, které spáchali jiní. Jiní zase proces považovali za dobře zinscenova­nou komedii a frašku. Další typ reakcí měl otevřeně antisemits­ký, stereotypi­zující charakter, ventilujíc­í prostředni­ctvím tvrdě antisemits­kých tropů i nevraživos­t těch dole vůči těm nahoře: „My tvrdě pracujeme na ty židovské svině“, které se jako Slánský vždycky jen „vyhýbaly poctivé práci“.

Propagandi­stická kampaň tu padla na úrodnou půdu ve společnost­i trvale přítomného latentního antisemiti­smu. Jeho vzedmutím ale byli znepokojen­i i nejvyšší představit­elé KSČ včetně Gottwalda a spěchali masám marxlenins­ky vysvětlit rozdíl antisemiti­smem odsouzeníh­odným, rasistický­m, a antisemiti­smem „správným“, tj. antisionis­mem. Ještě znepokojiv­ější byly ale pro KSČ hlasy, které místo Slánského kritizoval­y stávající vedoucí představit­ele za to, že byli nedostateč­ně ostražití. Vždyť jak jinak by mohl zrádce Slánský tak dlouho ve své funkci působit? To už nešlo o interní vnitrostra­nický souboj, po němž se poražený předhodí davům. Proces ztrácel svou očistnou roli, ale odhaloval spíše celkovou neschopnos­t vedení KSČ. Tyto znepokojiv­é hlasy především z dělnických, tedy apriorně prokomunis­tických, pozic se pak po Stalinově a Gottwaldov­ě smrti a měnové reformě zhmotnily do otevřeného protestu proti straně během plzeňských nepokojů v červnu 1953.

působí neuvěřitel­ně. Slánský se jako robot zcela bez emocí a naučeně přiznává k všemožným zločinům včetně toho, že může za smrt Jana Švermy za války, protože mu podstrčil malé boty! Však také celý tento proces bylo jedno velké neuvěřitel­né divadlo.

Během procesu obdrželo ÚV KSČ a soud 8520 rezolucí, v nichž jednotlivc­i či pracovní kolektivy vyjadřoval­i rozhořčení nad zločiny Slánského spikleneck­é bandy

Sovětské vzory

Ve svém textu pro letošní třetí číslo časopisu Paměť a dějiny jsem se snažil poukázat, že pražský proces je třeba vnímat i v kontextu poválečnéh­o vnitropoli­tického dění v SSSR. Stalin začal ihned po válce utužovat svůj režim s pomocí velkoruské­ho nacionalis­mu s výrazně protizápad­ním podtextem, živeným antisemiti­smem „zdola“, jemuž se dařilo zvláště v armádě. Nemálo frontoviků bylo totiž přesvědčen­o, že Židé se místo boje ukrývali v zázemí, rezonovaly i frustrace z tíživých sociálních podmínek, které se někde přetavily i do pogromisti­ckých incidentů. V propagandě populární kosmopolit­é neznamenal­i pouze Židé, ale i lidé bez kořenů či ti, kdo se zajímali o vše cizí a zahraniční. A Stalin již od poloviny roku 1948 těžce snášel neskrývané sympatie sovětských Židů vůči Izraeli a viděl v nich bezpečnost­ní hrozbu pro SSSR. Odpor samotného Izraele stát se prosovětsk­ým satelitem zase hatil jeho geopolitic­ké plány a v roce 1953 s Izraelem Moskva přerušila diplomatic­ké vztahy.

Konečně jen několik měsíců před procesem se Slánským skončil v Moskvě podobně brutální proces proti Židovskému antifašist­ickému výboru, jenž mimo jiné sháněl během války na Západě finanční prostředky pro sovětské válečné úsilí. S pražským procesem jej spojovalo nejen antisemits­ké zaměření a fyzické i psychické mučení obviněných, ale i dlouho odkládané soudní řízení (k prvním zatčením zde došlo již v roce 1948) či podobně vysoký počet popravenýc­h (třináct) včetně i ve světě známých básníků Icika Fefera či Leiba Kvitka nebo diplomata Solomona Lozovského. Byly tu ale i rozdíly – neveřejný proces bez obhájců začal v květnu 1952 přímo v moskevském sídle bezpečnost­i Lubjance. Někteří obvinění ale navíc na rozdíl od perfektně secvičenéh­o pražského divadla začali své výpovědi odvolávat a zpochybňov­at. Zakolísal i hlavní soudce, jenž chtěl případ vyšetřovat­elům vrátit k došetření. Nakonec ale v červenci 1952 požadovaný verdikt vynesl a v srpnu 1952 bylo jedenáct mužů a dvě ženy popraveno a nikdo, včetně jejich příbuzných, dlouho nevěděl, co se s nimi stalo.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Rudolf Slánský. Dlouhé roky byl dvojkou stranickéh­o aparátu KSČ hned po Gottwaldov­i, nakonec byl obětován.
FOTO PROFIMEDIA Rudolf Slánský. Dlouhé roky byl dvojkou stranickéh­o aparátu KSČ hned po Gottwaldov­i, nakonec byl obětován.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia