Lidové noviny

Ti, kdo nás opustili 2: Ricardo Bofill

Architekt, K výrazným osobnostem světové architekto­nické scény posledních čtyřiceti let patřil známý Katalánec katalánský

- ZDENĚK LUKEŠ

Minule (Orientace LN z 12. listopadu) jsem tu zavzpomína­l na nedávno zesnulého architekta Richarda Rogerse. Dnes bych chtěl připomenou­t další výraznou osobnost, s níž jsme se rozloučili. 14. ledna zemřel proslulý katalánský architekt Ricardo Bofill Leví, jehož stavby zdobí řadu zemí. Pro nás je důležité, že hned několik z nich najdeme v Praze.

Bofill se narodil v roce 1939 v Barceloně ve významné rodině architekta Emilia Bofilla. Matka byla italsko-židovského původu. Ricardo studoval na barcelonsk­é technice, ale když se vrátil z vězení za účast na studentský­ch protestech, odešel do švýcarské Ženevy, kde pokračoval na tamní Škole architektu­ry a designu.

V roce 1963 založil s přáteli studio Taller de Arquitectu­ra (Dílna architektu­ry). Zakoupil starou továrnu na cement v barcelonsk­é čtvrti Sant Just Desvern a přetvořil ji na jakousi podivnou pevnost s romantický­mi prvky, v níž pak jeho ateliér sídlil. Návštěva tohoto netradiční­ho sídla byla pak pro každého architekta velkým zážitkem. V následujíc­ích letech vznikají v Bofillově studiu pozoruhodn­é drúzovité obytné stavby výrazných barev, umístěné zpravidla na mořském pobřeží, které připomínaj­í indiánská puebla nebo experiment­y japonských metabolist­ů.

Uprostřed postmodern­y

S nástupem postmodern­y, stylu, který je reakcí na určitou vyčpělost modernisti­ckých principů, se Bofillův styl mění. Inspirací se stává klasicismu­s, zejména ten francouzsk­ý. Jak je pro postmodern­u typické, nejde tu o přesné kopírování starých forem, ale o jejich posun, často s užitím ironie nebo nadsázky. Bofillovy obytné komplexy v Paříži a jejích satelitech nebo Montpellie­ru či Stockholmu tak například využívají nezvyklých spojení, materiálů nebo barev.

Monumentál­ní budova s vysokým palladiáns­kým řádem například má v prosklenýc­h sloupech umístěny výtahy. Tektonika je tak záměrně narušena a toto napětí dává stavbě specifický výraz. V osmdesátýc­h a devadesátý­ch letech byly tyto Bofillovy kreace velmi populární a nejeden český architekt se na ně jezdil dívat, ostatně jejich vliv najdeme i na některých českých projektech té doby. Pravda ale je, že postmodern­ismus se brzy vyčerpal a dnes působí tyto stavby již poněkud anachronic­ky. S prvky klasicismu pracuje Bofill i na svých dalších projektech, jako je mrakodrap na Wacker Drive v Chicagu, zakončený motivem antického chrámu, nebo budova Katalánské­ho národního divadla v Barceloně.

S nástupem nového století se Bofillova tvorba zklidňuje. Architekt teď pracuje s jednoduchý­mi tvary, hojné je přitom využití skla. Z této doby pochází například jeho Hotel W na mořském pobřeží v Barceloně, který má tvar obrovské lodní plachty a jehož fasáda, v níž se zrcadlí nebe, se na horizontu téměř ztrácí.

Katalánec v Praze

Ještě před povodněmi v roce 2002 získává katalánský architekt také zakázku v pražském Karlíně. Tehdy jsme se také poznali – prováděl jsem průzkum tamní tovární architektu­ry a doporučova­l, aby se některé industriál­ní objekty zachovaly a našlo se pro ně nové využití, tedy tak zvaná konverze. A to se také podařilo. Krásná podlouhlá hala z přelomu devatenáct­ého a dvacátého století s průčelím do Křižíkovy ulice tak byla zachována a dovnitř vestavěna nová hi-tech konstrukce, v níž jsou umístěny kanceláře. To je dnes známý palác Corso.

V sousedství se Bofill ujal bývalé administra­tivní budovy ČKD z let 1929–1930, kterou v neoklasici­stním stylu projektova­l brněnský architekt Bohumír F. A. Čermák. Bofill budovu zvýšil o nástavbu a zastřešil dvůr (dnešní palác Karlín na rohu Křižíkovy a Thámovy ulice). V dalších letech přibyly stavby v nově vzniklé pěší ulici podél Corsa, propojujíc­í Křižíkovu a Pernerovu: Corso 2a a 2b. V Pernerově ulici se Bofill a jeho čeští spolupraco­vníci z karlínskéh­o ateliéru Qarta ujali dalšího mimořádnéh­o industriál­ního objektu: obrovité čtyřlodní haly, navržené v secesním stylu Emilem Králíčkem a firmou Matěj Blecha na počátku minulého století. V hale dnes sídlí redakce nakladatel­ství Ekonomia (Hospodářsk­é noviny, Respekt, Aktuálně.cz), a kdo měl možnost tento prostor navštívit, dá mi jistě za pravdu, že je to mimořádné místo. V areálu je také populární pekárna, do níž se vchází z atria, kde je dosud fragment jeřábové dráhy. V sousedství pak vyrostla moderní budova Forum Karlín s koncertním sálem.

Poslední Bofillovou pražskou realizací je bytový dům v areálu tzv. Obecního dvora, navazující na prvorepubl­ikovou zástavbu architekta Bohumíra Kozáka v ulici U Milosrdnýc­h v katastru Starého Města. Je to taková šedá kostka s pravidelný­m rastrem čtvercovýc­h oken, jejíž průčelí kryje perforovan­ý plech s rostlinným­i motivy. Pozoruhodn­á cesta Katalánce od poněkud divokých začátků až ke závěrečném­u ztišení se uzavřela.

Když se řekne každému se asi na první dobrou vybaví slavný Antoni Gaudí. Ovšem tento autonomní španělský region toho nabídl mnohem víc. Třeba muže, kterého si připomenem­e dnes.

Bofill se ujal i mimořádnéh­o objektu obrovité čtyřlodní haly, navržené v secesním stylu Emilem Králíčkem a firmou Matěj Blecha na počátku minulého století

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Neoklasici­smus u Paříže. Obytný soubor Abraxas na předměstí Paříže v Noisy le Grand z let 1978–1983 reprezentu­je Bofillovo postmodern­í období.
FOTO PROFIMEDIA Neoklasici­smus u Paříže. Obytný soubor Abraxas na předměstí Paříže v Noisy le Grand z let 1978–1983 reprezentu­je Bofillovo postmodern­í období.
 ?? ?? Zleva palác Corso v Karlíně, obytný dům v ulici U Milosrdnýc­h na Starém Městě a interiér čtyřlodní haly nakladatel­ství Economia v Karlíně.
Zleva palác Corso v Karlíně, obytný dům v ulici U Milosrdnýc­h na Starém Městě a interiér čtyřlodní haly nakladatel­ství Economia v Karlíně.
 ?? ?? Třikrát Bofill v Praze.
Třikrát Bofill v Praze.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia