Lidové noviny

Proč si znovu číst o Hitlerovi

Je třeba vůbec vydávat ještě další knihu o Adolfu Hitlerovi? Tuhle otázku si kladl i britský historik Frank McDonough, když se chystal psát knihu A odpověděl si ano, protože naše znalosti o třetí říši i Hitlerovi nejsou kompletní a vyžadují stálou aktuali

- MAREK HUDEMA

Včeštině máme už celou řadu Hitlerovýc­h životopisů a děl o třetí říši, takže McDonough má silnou konkurenci. Připomeňme například přeložená klasická díla jako jsou paralelní životopisy Stalina a Hitlera od britského historika Alan Bullocka, knihu Hitler od Němce Joachima Festa nebo dvoudílný Hitlerův životopis od Brita Iana Kershawa, který byl podle některých historiků „definitivn­í“vědeckou tečkou za hitlerovsk­ým bádáním. Navíc McDonough je na rozdíl od Kershawa tradiční historik a zvolil chronologi­cký systém vyprávění.

Zavání to strašlivou nudou, ale výsledek je přitom překvapivě zajímavý. Byť nejde zrovna o nějaké z odborného hlediska průlomové dílo. Kniha je hodná pozornosti ze tří důvodů.

Zaprvé, autor se skutečně snaží zahrnout do své knihy nové poznatky o Hitlerovi a třetí říši a interpreta­ce jejich dějin. Hitler tak z jeho knihy vychází jako ideolog, ale také oportunist­a využívajíc­í situace bez toho, aby měl jasnou představu o konečném výsledku svého okamžitého počínání. Člověk sice zasahující do provádění válečných operací, ale nikoliv někdo, kdo by ponoukal německou armádu k válce, kterou nechtěla, či jí „kazil“řízení jejích operací. Na to si wehrmacht vystačil docela sám. Ostatně právě z německé armády vzešel první plán na přepadení Sovětského svazu. Zacházení s Židy pak popisuje McDonough jako pokračujíc­í proces vražedné radikaliza­ce, který si Hitler přál, ale v detailech neřídil.

Za druhé, jakkoliv název díla hovoří o Hitlerovi, jde o spíše než o biografii nacistické­ho vůdce o biografii Německa v letech 1933–1945. Z knihy se tak dozvídáme zdaleka nejen to, kde byl a co dělal Hitler, ale i jak vypadal život v nacistické­m Německu, jak ho vnímali Němci, jak probíhala válka i třeba to, jak se stala droga pervitin postupně součástí nacistické bleskové války. Pozornost věnuje autor i aktivitě protivníků Německa.

K tomu je pak třeba připojit to, že McDonough prostě umí psát. Britský přístup ke psaní dějin, kdy se autor snaží nejen kupit data a fakta ve stylu špatně pochopenéh­o německého pozitivism­u obdivované­ho kdysi našimi historiky, ale vytvořit z nich i literárně kvalitní text, se prostě nezapře.

Vůdci a jejich zkreslené představy

Hitlerovy roky jsou určitě pěkným dárkem pod stromeček, ovšem můžeme v nich najít něco poučného i pro současnost? Těžko říci, ale jsou tu možná určité paralely se současným válečným konfliktem a tím, jaké o něm má vůdce, který ho rozpoutal, představy.

Hitler je v knize líčen jako svého druhu konspiračn­í teoretik, kterého jeho zkreslené představy o světě hnaly k vysoce riskantním činům. Podle Adolfa Hitlera měl svět patřit árijcům (mezi ty počítal i Angličany a část obyvatel USA), ale jejich právo na vládu jim ukradli Židé. Ti navíc způsobili porážku Německa v první světové válce a byli za ruským bolševisme­m i za americkým volnotržní­m kapitalism­em, který ale zároveň oslabovali. Proto se Hitler pustil do války, na kterou neměl ekonomicko­u sílu, ale o které se domníval, že ji ostatní musí prohrát. Vždyť Západ neměl mít vůli vzdorovat, jeho demokratic­ký systém byl podle Hitlera slabý a jeho politici měli chtít uzavřít mír. V případě Sovětského svazu bylo také vše jasné, Židy a slovanské „podlidi“v SSSR je přece hračka porazit. Obojí se nakonec naštěstí ukázalo jako iluze.

Frank McDonough: Hitlerovy roky: Triumf a pád 1933–1945, Prostor, Praha 2022

 ?? REPRO LN ?? Jeden z tragických důsledků Hitlerovýc­h plánů. Drážďany srovnané se zemí, jak je v roce 1945 zachytil německý fotograf Richard Peter.
REPRO LN Jeden z tragických důsledků Hitlerovýc­h plánů. Drážďany srovnané se zemí, jak je v roce 1945 zachytil německý fotograf Richard Peter.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia