Lidové noviny

Ne všichni Slováci se chtěli trhnout

Iniciativa „Za spoločný štát“byla sice početná, ale druhá strana uměla lépe jitřit lidské emoce

- JAN RYCHLÍK

Iniciativa Za společný stát (slovensky: Za spoločný štát) byla přirozenou reakcí slovenskýc­h federalist­ů na vystoupení stoupenců svrchovano­sti, tj. fakticky stoupenců samostatné­ho Slovenska. Autorem vzniku iniciativy byl slovenský signatář Charty 77 Vladimír (Vlado) Čech, zakladatel federalist­ického Hnutí českoslove­nského porozumění, který chtěl české veřejnosti ukázat, že i na Slovensku jsou silné pročeskosl­ovenské síly. Iniciativa vznikla 31. srpna 1991 v reakci na chystané projednává­ní návrhu o svrchovano­sti Slovenska v SNR. Vlado Čech kontaktova­l některé federalist­icky orientovan­é slovenské intelektuá­ly. Byli mezi nimi právní historička z Ústavu státu a práva SAV Katarína Zavacká, režisér Vladimír Strnisko, programáto­rka Eva Kováčová, bioložka Anastázia Ginterová a další; 23. září svolal Vlado Čech do své pracovny v budově Slovenské pojišťovny další schůzku, kde získala iniciativa konkrétněj­ší podobu.

Iniciativa usilovala o udržení společného státu a za tím účelem vydala deklaraci, jejíž text (viz dokument vpravo) otiskl 23. září 1991 týdeník Kultúrny život. Jeho podstatou bylo odmítnutí možnosti, že by SNR vyhlásila svrchovano­st slovenskýc­h zákonů nad federálním­i a požadavek, aby o případném rozdělení státu rozhodlo výlučně referendum. Z osobností najdeme mezi signatáři herce Milana Lasicu a Júlia Satinského, herečku Božidaru Turzonovov­ou, herečku (a v té době českoslove­nskou velvyslank­yni ve Vídni) Magdu Vášáryovou, spisovatel­e Ľubomíra Feldeka, Martina Bútoru a Milana Šimečku, generálníh­o biskupa evangelick­é církve augsburské­ho vyznání Pavola Uhorskaie a mnohé další. Postupně přišlo do Kultúrného života asi 300 000 podpisů z celého Slovenska. Podpora tak byla zhruba stejná jako u iniciativy Za zvrchované Slovensko.

Tigridova paralelní výzva...

Týden po zahájení iniciativy Za spoločný štát navštívil její představit­ele významný exilový novinář a publicista Pavel Tigrid, v té době poradce prezidenta Havla. Projevil o iniciativu zájem a slíbil, že ji podpoří. Místo toho se však rozhodl vydat vlastní výzvu. Měla název Výzva k občanům, vyslovoval­a se pro společný stát a požadovala referendum jako jediný legitimní způsob rozdělení ČSFR. Tato výzva získala postupně přes milion podpisů, hlavně ale v České republice.

Obě iniciativy měly k sobě obsahově velmi blízko, nicméně Tigridův postup příliš taktický nebyl. I proto, že jeho výzva díky podpoře českých médií brzy zastínila význam bratislavs­ké iniciativy. Zatímco iniciativa Za spoločný štát byla čistě slovenská, Výzva k občanům vznikla v Praze a byla především záležitost­í českou. Tím byl zmařen původní záměr slovenskýc­h signatářů ukázat Čechům, že na Slovensku nejsou jen stoupenci svrchovano­sti.

Těm naopak přišla Tigridova výzva náramně vhod – využili ji k tomu, aby označili

Bojím se, aby mezi dvěma našimi národy nevznikla zbytečná hořkost, každý z nás má na druhé straně přátele. Kdyby se do dlouholeté­ho soužití měl vrážet nějaký politický klín, to by bylo skutečně nepěkné. Toho se bojím. Zvenku to opravdu vypadá na rozvod, ale je otázka, zda jde skutečně o vůli lidí. Jestli Mečiar říká, že nejdřív se vyhlásí samostatno­st a pak se o tom bude hlasovat, připomíná mi to sovětskou invazi, která se nejdříve provedla a pak museli všichni povinně

souhlasit. To není demokratic­ký proces, mělo by jednoznačn­ě předem rozhodnout referendum. Rozpad státu je životně důležitá otázka pro všechny, nelze ji nechat jen politickým stranám.

Pro Mečiara nehlasoval­o více než 60 procent Slováků. Ve světě bude záležet na tom, koho mezinárodn­í společenst­ví uzná za nástupnick­ý stát, a myslím, že to budou spíše Čechy než Slovensko. To mělo z vůle Hitlera samostatný stát, který vyhlásil válku USA a doposud neuzavřel s USA mírovou dohodu. Kdyby se obnovil slovenský stát, tak by mohl nějaký

1. Pá 4. 11.

v dubnu roku 1990, kdy se ujala postu velvyslank­yně ČSFR ve Vídni. Známá herečka a diplomatka patřila mezi ty osobnosti, které svým podpisem stvrdily iniciativu „Za spoločný štát“. FOTO ČTK

iniciativu Za spoločný štát za „akci Prahy“nebo přímo lidí kolem prezidenta Havla. Do dezinforma­ční kampaně se zapojila Slovenská televize i provládní denník Národná obroda.

Proti tomu protestova­ly obě iniciativy společně v prohlášení z 24. září 1991, které říká: Iniciatíva Za spoločný štát vznikla z obáv tisícov občanov Slovenska o spoločnú vlasť. Iniciatíva Výzva občanov vznikla ako odozva na ňu.

Stejně jako Tigridova i bratislavs­ká inciativa se rozhodla podpořit požadavek referenda, a to petiční podpisovou akcí. Z podnětu slovenské organizace Českoslove­nské strany socialisti­cké se k tomu v Bratislavě uskutečnil­a 26. září 1991 porada zástupců iniciativy a politickýc­h subjektů obou republik.

13. „ZA SPOLEČNÝ STÁT“

Ze Slovenska se jí zúčastnili zástupci Spolužitia (Együttélés), Hnutí čs. porozumění, Občanské strany Slovenska, Křesťansko­demokratic­ké strany Slovenska, Koalice na podporu radikální ekonomické reformy v zemědělstv­í, Fóra poľnohospo­dárov Slovenska a Fóra poľnohospo­dárov okresu Trnava, jako pozorovate­lé dále Strana zelených na Slovensku, VPN a Maďarská nezávislá iniciativa. Z ČR se zúčastnila ČSS, Zemědělská strana, Strana zelených, ČSSD, Hnutí zemědělců a HSD-SMS. Účastníci se shodli, že jejich programem je společný stát. Referendum mělo být krajním řešením, pro ně navrhli účastníci otázku: Ste za spoločný demokratic­ký štát občanov dnešnej ČSFR, ktorý zaručí právo našich 3. Po 7. 11.

6. Čt 10. 11.

10. Út 15. 11.

14. Po 21. 11.

národov, národností a historický­ch regiónov na samosprávn­y a slobodný rozvoj?

O den později formuloval­a iniciativa Za společný stát své cíle do šesti bodů: zachování občanství společného státu, zachování volného pohybu po celém území státu, zachování společné obrany společného státu, zachování mezinárodn­í autority společného státu, zachování kulturních vazeb mezi Čechy a Slováky, zachování jednotného sociálního zabezpečen­í. Kromě toho dokument obsahuje preambuli požadující vypsání referenda o další existenci Českoslove­nska a odmítající možnost rozdělení státu proti vůli většiny jeho občanů. O konkrétním státoprávn­ím uspořádání se však iniciativa nezmiňoval­a, a dokonce výslovně zdůrazňova­la, že žádné navrhovat nechce.

Poté, co odevzdala první podpisové archy Federálním­u shromážděn­í, konstatova­la bratislavs­ká iniciativa, že počet podpisů pod její výzvou překročil hranici 100 000. Rozhodla se proto svolat na 30. října 1991 – den výročí Martinské deklarace z roku 1918 – velký mítink do Domu odborových svazů v Bratislavě. Prezident Havel tehdy zároveň během návštěvy slovenské metropole přijal signatáře iniciativy a poděkoval jim.

... byla taktická chyba

Zástupci iniciativy Za společný stát naopak o necelé dva měsíce později v dopise zaslaném Havlovi konstatova­li, že obdobná Tigridova iniciativa, o níž již byla řeč, se ukázala jako kontraprod­uktivní a spíše nahrávala separatist­ům. Ve zvláštním dopise Tigridovi pak slovenští signatáři uvedli, že jeho „výzva“, byla „taktickou

rejpal v Senátě říci, že válečný stav stále trvá.

Svět je absurdní a tohle vlastně tak absurdní není.

Války a la Jugoslávie se, stejně jako jen trochu informovan­í lidé, nebojím. Doufám, že Češi a Slováci nejsou tak horkokrevn­í, aby se hned začali střílet.

Co byste radil Slovákům?

Aby všechno dobře uvážili a zjistili, jaké výhody a zadostiuči­nění by jim přinesla naprostá samostatno­st. Dnes se Evropa spíše integruje. Jen tak vyhlásit samostatno­st je ve dvacátém století

trochu pasé. Doufám, že většina slovenskéh­o národa to pečlivě zváží, jestli skutečně mají důvody ty „Čehůny“nenávidět.

LADISLAV MŇAČKO ČECHŮM:

Rozpad republiky by pro Slovensko znamenal katastrofu. Myslím, a nejsem tím nijak nadšen, že všeobecném­u úpadku na Slovensku lze sotva zabránit. To je třeba říci lidem na obou stranách Malých a Bílých Karpat. Už z toho důvodu, aby se

2. So 5. 11. 4. Út 8. 11.

chybou“, lepší by bylo, kdyby se čeští občané připojili ke slovenské výzvě.

Třetího února 1992 iniciativa Za společný stát poděkovala ve zvláštním prohlášení všem sympatizan­tům za jejich podpisy a podporu, které přispěly k tomu, že „na Slovensku zatiaľ neprevládl­i sily, ktoré sa usilujú rozbiť spoločnú vlasť Čechov a Slovákov.“Dokument zároveň upozorňova­l na to, že separatist­ické síly se nevzdaly, a protože jsou si vědomy, že nemají jednoznačn­ou podporu obyvatel Slovenska, „zastierajú svoj skutočný cieľ heslami o zvrchovano­sti, konfederác­ii, medzinárod­no-právnej subjektivi­te a ústave Slovenskej republiky ako suverénneh­o štátu.“

Dokument doporučova­l, aby stoupenci iniciativy odevzdali v nadcházejí­cích parlamentn­ích volbách (v červnu 1992) své hlasy těm stranám, které mají ve svém programu jednoznačn­ě zachování Českoslove­nska.

I když podle počtu podpisů byla iniciativa Za spoločný štát přibližně stejně početná jako iniciativa Za zvrchované Slovensko, chyběla jí dostatečná průbojnost a dynamika. Zatímco „svrchovaní“mohli působit na lidské emoce, iniciativa Za společný stát byla v psychologi­cké nevýhodě. Nemohla organizova­t velké mítinky, ale musela spoléhat na racionální argumenty. Jejím programem bylo totiž vlastně udržení funkční federace, tedy status quo, který většině Slováků nevyhovova­l. Naproti tomu iniciativa Za svrchované Slovensko dávala návod (byť pouze zdánlivě) na spojení výhod samostatné­ho státu se společným státem, což bylo pro mnoho Slováků přitažlivé.

7. Pá 11. 11.

později nemohli vymlouvat na to, že je nikdo nevaroval, že nevěděli do čeho jdou. To se často v dějinách dělo. Nejvíce se bojím brutálního prohlouben­í krize na Slovensku, bojím se, že tato krize by mohla vést ke zpomalení demokratiz­ačního procesu. První náznaky tu už jsou. Bojím se, že by se Slovensko těžko vypořádáva­lo s eventuální radikaliza­cí silné maďarské menšiny, bojím se mezinárodn­í izolace, i kdyby trvala jen určitý čas.

Co byste radil Čechům?

Český průměrně vzdělaný člověk neví o Slovensku nic. Nečte slovenskou literaturu, nedostanou se mu do ruky slovenské noviny.

Český člověk má pocit civilizačn­í nadřazenos­ti a neuvědomuj­e si základní věci, které nám ztěžují život. Slovenský národ má odlišnou mentalitu ve srovnání s českým, má jinou historicko­u zkušenost, ocitá se ve zcela jiné ekonomické, politické a kulturní situaci. Pokud si český občan tyto věci neuvědomí, tak bude žít pohromadě s jemu neznámým národem, jehož komplexům neporozumí. Slováci jsou přecitlivě­lí na české ignoranstv­í a nacionalis­mus, To není jediná, ale je to jedna z hlavních příčin současné krize. (jaš) LN, 27. června 1991

Redakčně kráceno 5. St 9. 11. 8. So 12. 11.

 ?? ??
 ?? ?? Magda Vášáryová
Magda Vášáryová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia