Lidové noviny

Na dovolenou. Ale i za válkou

- MARTIN SHABU Zpravodaj LN ve Švédsku VISBY, GOTLAND ŠVÉDSKO RUSKO

Nekompromi­sní poloha uprostřed Baltského moře může za to, že Gotland má teď v listopadu k představám o dovolenkov­é idyle na pláži daleko.

Ačkoli je venku několik stupňů nad nulou, mám pocit jako po celodenním lyžování v Alpách. Jsem promrzlý až na kost. „To víte, je tu vlhká zima. Když je moře rozbouřené, odlétávají kapénky vody na pevninu,“vysvětluje příčinu mých strastí jeden z obyvatel jinak malebného Gotlandu. Největší ostrov Švédska se v posledních letech těší zvláštní pozornosti. Může za to rostoucí mocenský apetit Moskvy. Ten se zasloužil i o to, že po dvanáctile­té pauze zde znovu vyrostla kasárna a vrátili se na něj vojáci ze 181. gotlandské­ho pluku.

Potoky krve až do moře

„Mým hlavním úkolem je bránit Gotland. Vzhledem k probíhajíc­í válce na Ukrajině usilovně pracujeme na zvýšení našich schopností. A to jak mechanizov­aného bojového praporu, tak tankového vojska,“říká LN plukovník Magnus Frykvall, velitel zdejší základny. Právě se nachází na obhlídce střelnice, kde jeho jednotky cvičí přesnou mušku z pásového obrněnce.

„Strategick­ý význam ostrova pro obranu nejen Švédska je dán polohou uprostřed Baltského moře. Pokud by padl do cizích rukou, nepřítel by snadno zastavil námořní i vzdušné spojení. Například

tudy proudí velké množství lodí s palivem určeným do severních oblasti Švédska. Obrana Gotlandu je velmi důležitá i pro pobaltské země. A například Finsko tudy dováží 90 procent svého importu,“upozorňuje plukovník Frykvall, který velí 700 vojákům. V budoucnu by ale měla zdejší základna vyrůst až do podoby několikati­sícové brigády.

Ačkoli se Švédsko těšilo po více než 200 let neutralitě a z ní plynoucího míru, letos ve Stockholmu

padlo zásadní rozhodnutí ke změně. Bezprostře­dním motivem bylo chování Ruska. Švédové společně s Finy požádali o vstup do NATO. Už po anexi Krymu v roce 2017 obnovili všeobecnou brannou povinnost. Od roku 2016 také posilují vojenskou posádku na Gotlandu.

Dějiny ostrova jsou spojeny s řadou válečných útrap. Kupříkladu bitva u Visby v roce 1361 dala vzniknout legendě o potocích krve, které vedly až k moři.

Osudný rok se střetla vojska dánského krále Valdemara IV. Atterdaga s místními obránci. Dánové ostrov dobyli a poražené ostrovany krutě potrestali.

Pipi Dlouhá punčocha

Nová generace Švédů však už nehledí s obavami k dánským břehů, nýbrž na severových­od k Rusku. Obrana Gotlandu ostatně stála i za rozhodnutí­m dvacetilet­ého Karla vstoupit do místního pluku. „Chci posílit naši obranu. Chci k tomu pomoci svým dílem. Je otřesné, co se děje civilistům na Ukrajině. Chci zajistit, aby se něco podobného nemohlo stát mé rodině,“říká Karl u ohně, u něhož se ohřívá skupinka stejně starých kluků a dívek v plné polní během cvičení. Záhy hovor předčasně končí. Karl musí vystřídat posádku bojového vozidla, z kterého právě vyskákalo sedm dalších členů jeho jednotky.

„Trénujeme, abychom se zlepšili. Dnes máme za úkol se více sžít s použitím bojového vozidla pěchoty. Většina z nás přišla v létě. Jsme víceméně nová jednotka,“dodává při nasedání.

Armáda je na ostrově aktuálně největším zaměstnava­telem. Jinak však Gotland žije převážně z turismu. Řada Švédů zde tráví letní dovolenou. Přelet ze Stockholmu na ostrov zabere necelou hodinu. Spojů s pevninou je každý den více než deset. Transfery zajišťují i trajekty. „Sice tu nemáme IKEA, ale když něco potřebuji, za pár hodin jsem i s autem ve Švédsku a můžu si zajet koupit, co potřebuji,“říká s úsměvem řidič taxi Peter, který se rozhodl před několika lety vyměnit ruch hlavního města za ostrovní klid.

který v létě slouží k oblíbeným výletním cílům Švédů, umocňují válečné manévry Rusů nedaleko Kaliningra­du.

Kromě krásného pobřeží je však ostrov znám také jako místo spojené s legendární dětskou hrdinkou Pipi Dlouhou punčochou, která tu našla domov ve vile Vilekule

Ten učaroval i Mikaelu Segermanov­i. Pomohlo tomu i malebné pobřeží vápencovýc­h útesů. „Vyrostly tady taky moje děti. Miluji navíc moře. Jsem vášnivý potápěč. Spojení moře, unikátního prostředí a lidí člověka na Gotland přitahuje,“vysvětluje Segerman, čím si ho Gotland podmanil.

Kromě krásného pobřeží je však ostrov znám také jako místo spojené s legendární dětskou hrdinkou – Pipi Dlouhou punčochou od Astrid Lindgrenov­é. Celosvětov­ě proslulá literární postava našla domov právě na Gotlandu. Během natáčení stejnojmen­ného televizníh­o seriálu se kulisami pro vilu Vilekulu stal dům ve městečku Vibble. Od té doby sem zejména v letních měsících proudí davy dětských fanoušků kultovní série. „Před časem se musel dům komplet přestěhova­t do místa vzdáleném od původní lokace asi tři kilometry. Tam je pro návštěvník­y vhodnější prostor,“dodává taxikář Peter.

 ?? ?? Magnus Frykvall velitel vojenské základny na Gotlandu
Přes největší švédský ostrov Gotland, na kterém žije 60 tisíc obyvatel a patří k oblíbeným výletním destinacím, se v minulých staletích prohnaly armády hned několika států. Dobyli ho Vikingové i Rusové během napoleonsk­ých válek. Nejnověji mají Švédové obavy z ruských manévrů na námořní trase ke Kaliningra­du. Proto se také rozhodli na ostrově uprostřed Baltu obnovit vojenskou přítomnost. Od roku 2016 ho střeží gotlandský obrněný pluk. Ve vzdušném prostoru zde běžně operují ruské stíhačky. Pod hladinou moře se zase prohánějí ponorky. Vojenské incidenty jsou zde takřka na denním pořádku.
Magnus Frykvall velitel vojenské základny na Gotlandu Přes největší švédský ostrov Gotland, na kterém žije 60 tisíc obyvatel a patří k oblíbeným výletním destinacím, se v minulých staletích prohnaly armády hned několika států. Dobyli ho Vikingové i Rusové během napoleonsk­ých válek. Nejnověji mají Švédové obavy z ruských manévrů na námořní trase ke Kaliningra­du. Proto se také rozhodli na ostrově uprostřed Baltu obnovit vojenskou přítomnost. Od roku 2016 ho střeží gotlandský obrněný pluk. Ve vzdušném prostoru zde běžně operují ruské stíhačky. Pod hladinou moře se zase prohánějí ponorky. Vojenské incidenty jsou zde takřka na denním pořádku.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia