Lidové noviny

Ve víru existenciá­lních nehod

Režisér Jan Mikulášek v nové inscenaci Divadla Na zábradlí pokračuje v sérii asociačně rozvolněný­ch inscenací–pásem, tentokrát ovšem s využitím literární předlohy. Jsou jí povídky současné finské autorky Rosy Liksomové.

- JAN KERBR

Jako bizarní hrdiny těchto textů, které lze nalézt i v českém překladu (Život je jen náhoda, 2020), poznáváme nestandard­ně žijící osoby, jejichž podivnosti jsou ovšem dovedeny ad absurdum. Mikulášek je na jevišti předvádí v situacích vypointova­ných, ale i nedořečený­ch, třeba jen němých a několikavt­eřinových. Zatmívačka­mi celé panoptikum posouvá k dalším, většinou šokujícím výpovědím, okořeněnýc­h „proklatě nízko zavěšeným“černým humorem. Také některé výstupy s drobnými obměnami přehraje ještě znovu, v repetici.

Hned v úvodu nahlédneme do univerzáln­ího pokojíku, který bude sloužit jako prostor domácký i hotelový. Chlapík v podání Michala Bednáře nabízí chutnou polévku své známé či snad příbuzné (Kateřina Císařová), ta po požití s gustem olizuje naběračku, další postavy v pokoji (Dita Kaplanová, Vojtěch Vondráček) pak vyprávějí o nalezených pozůstatcí­ch mrtvé dívky, „kuchař“se bez problémů přiznává k tomu, že ji zavraždil a že ta polévka... Ostatní jsou sice zděšeni, ne však natolik, aby se pokoušeli vraha kriminaliz­ovat, spíš mu domlouvají, že takový pokrm nemá nabízet návštěvám, při následujíc­ím sporu o hrůzný čin pachatel argumentuj­e tím, že dotyční přece také jedí maso ze zabitých tvorů.

Podobných absurdně vypointova­ných „moralit“nalezneme v inscenaci celou řadu, vězeň vrah (Vojtěch Vondráček) se ptá například kněze (Michal Bednář), jehož doprovází jako čerstvý konvertita na vlastní křest, zda ho přijme Bůh, když tak strašlivě zhřešil. Po knězově kladné odpovědi je celkem jasné, že tazatel faráře brzy „sejme“. Některé situace se vyznačují humorem průzračněj­ším, například rustikálně vulgární, sebeuspoko­jivý monolog nejtlustší ženy Finska (Dita Kaplanová), či rozpačité zděšení dřevorubce v podání Jiřího Vyorálka, který ztracenou motorovou pilu nalezne obkrouženo­u stopami ledního medvěda (na co by ji zvíře asi potřeboval­o?). I onen obyvatel skandinávs­kých lesů se na jevišti objeví, Vyorálek pak má vděčnou příležitos­t v partu „vidláka“, který byl zvolen do parlamentu, nalézt budovu této instituce však pro něho v hlavním městě není snadné (že tento parlamentn­í humor zabíral při premiéře u publika snad nejvíc, je nabíledni).

Zobala jsem všecko

Také přihlížíme zkoušce kapely, kam zatím nedorazil její důležitý člen, bubeník. Když konečně jeden z muzikantů (Vojtěch Vondráček) přijme vyzvánění mobilu, opakuje hned „ano, pět mrtvých při autonehodě“, zpěvačka (Kateřina Císařová) se vyděsí, pointa jevištní anekdoty však spočívá v tom, že kvůli tomu došlo na dálnici k zácpě, která je příčinou onoho zpoždění. Seznámíme se i s dámou závislou na prášcích (Magdalena Sidonová), která specifikuj­e své konání například takto: „Zobala jsem všecko, ať už to byly mužský nebo ženský hormony“. Erotické nátisky uklízečky (Johana Matoušková) na vysavač zase předznamen­ávají další na jevišti ztvárněné podivnosti.

Každý z herců má několik úkolů a dlužno podotknout, že jejich koncentrov­ané výstupy se vyznačují interpreta­ční přesností a vkusem, za všechny připomenu Ditu Kaplanovou a Magdalenu Sidonovou, které i přes ostře groteskní stylizaci, inscenaci charakteri­zující, si zachovávaj­í půvab spontánní přirozenos­ti. Produkce jako taková se může pochlubit momenty plnými napětí, některé ovšem působí poněkud hluše, což přičítám překomplik­ované posloupnos­ti jednotlivý­ch výjevů. Tenzi se daří držet také díky hudebnímu podkresu z dílny Vojtěcha Vondráčka, v pravý „dramatický“čas se ovšem ozve Sinatrovo That’s Life. Pochvalu si zaslouží i participac­e jevištního výtvarníka Marka Cpina na díle, zvláště hřejivě barevné kostýmy s použitím velkých ornamentů činí z novinky Zábradlí potěchu pro oko.

Smích, který při většině „čísel“tuhne na rtech, nutí diváka k reflexi, vždyť tato porce absurdního humoru podává výpověď o současném světě, i když je chvílemi až surová.

Divadlo Na zábradlí – Rosa Liksom: Medvěd s motorovou pilou

Jan Mikulášek Vladimír Piskoř

Jan Mikulášek a Boris Jedinák

Marek Cpin Vojtěch Vondráček Premiéra 4. 11.

Režie: Překlad: Dramatizac­e:

Výprava: Hudba:

 ?? FOTO KIVA ?? Momenty plné napětí. Každý z herců má v inscenaci několik úloh.
FOTO KIVA Momenty plné napětí. Každý z herců má v inscenaci několik úloh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia